Alternativ.nu
Djur => Får => Utfodring av får => Ämnet startat av: Sjökärrets ekogård skrivet 21 dec-11 kl 10:11
-
Hej!
Hur gör ni som utfodrar med hösilage?
Fördelar/nackdelar?
Ställer ni in en storbal? Inom hur många dagar måste den isfåall vara uppäten? Hur går det på vintern när det är många minusgrader, fryser den?
Om man har utfodrat med hö och ska gå över till hösilage, måste man vänja dem vid det nya fodret, är de känsliga? eller är det bara att ställa in en ny bal, med hösilage istället för hö?
Tacksam för råd!
-
Man ska alltid vänja djur gradvis vid foderbyte, det gäller även om man byter mellan olika partier av hö t ex.
Hösilage är ju ganska torrt, så vid normala temperaturer så borde det inte vara några problem för djuren att äta fodret.
Hur länge det håller beror såklart på temperaturen. Mindre än en vecka om det är flera plusgrader, mer än en vecka om det är många minusgrader.
Se till att ta bort plast och nät, så att de inte kan skada sig på det.
-
En fårbonde jag känner som gör hösilage sa en gång "6 dagar om det är riktigt kallt annars 3 dagar vid plusgrader" och det tycker jag stämmer.
-
Betyder det att djuren kommer att ha problem att äta hösilage om det är säg 10 minus eller mer?
-
Betyder det att djuren kommer att ha problem att äta hösilage om det är säg 10 minus eller mer?
Troligen inte, åtminstone inte om det inte blivit blött av regn eller blötsnö tidigare. De ska nog lyckas få i sig hösilaget även då. Är fodret däremot för blött så bildas ju en iskaka och då är det inte lätt att få loss stråna.
-
Har lärt mig att vid plusgrader så håller balen upp till 5 dagar (men man får känna och lukta på silaget), vid minus grader så håller silaget längre. När det är nedåt -5grader och lägre kan jag ha silage i nästan 2 veckor, men jag kollar hela tiden balen så att den inte är varm inuti eller luktar dåligt.
-
Har lärt mig att vid plusgrader så håller balen upp till 5 dagar (men man får känna och lukta på silaget), vid minus grader så håller silaget längre. När det är nedåt -5grader och lägre kan jag ha silage i nästan 2 veckor, men jag kollar hela tiden balen så att den inte är varm inuti eller luktar dåligt.
klart man måste kolla en del kassar jag direkt, men en frisk bal tar det över en vecka för mig att bli varm.
-
Hej
Jag har 10 får & 1 charolaiskviga,föredrar hösilage som är klippt,när det balas finns det knivar som klipper ner stråna till ca 10-15cm. Även en 1:a skörd kan få långa strån. Det blir mindre spill än om höet är "långhårigt".
En del balar har råkat vara lite fuktigare och då kan en del av ytan bli frusen men det verkar inte bekomma djuren,när dom drar i ett strån faller det frusna samman...
Håller med trassla om hållbarheten
-
Vi har 12 får o en hösilagebal räcker nästan två veckor o har inte haft några problem med hållbarhet denna vinter heller, fast det varit lite varmare än förra åren.
När jag börjar fodra med hösilage från hö så har jag även så de kan äta hö i en annan foderhäck. Då verkar fåren känna av magstatus o går o käkar hö så dom blir aldrig dåliga i magen. Funkar jättebra här.
-
Riv inte bort all plast på ensilage balen. Jag strimlar upp balen från topp till botten i
20 cm breda strimmor med 30 cm br strimmor plast som mellanrum. Sen river jag noggrant bort den finmaskiga plasten innanför. Det är lite pill, men går bra.
Härigenom skyddar jag balen från regn och snö på toppen där plasten sitter kvar.
Sen tuggar sig fåren igenom balen medan den sakta sjunker ihop. Mina relativt torra balar äter sig 12 får igenom på ca två veckors tid. Eftersom balen har kvar sin ihoppressade form medan fåren river av fodret så håller den sig såhär länge utan problem, om den inte är dålig från början. Jag spar så mycket tid på att bara behöva ställa ut balar i skogen och strimla upp dem allteftersom. Mina gutar går ute året om i Halland i öppen skog med tillgång till ligghall. Balarna sprider jag ut runtom i terrängen, för att undvika nersmutsning och för mycket skit på ett ställe.
-
Tack för alla råd o tips.
Det funkar mycket bra, och balarna räcker i 1,5 vecka ca och verkar hålla sig bra.
vi har en höhäck som begränsar spillet, men det blir en del spill ändå.
fåren gillar verkligen ensilaget och det är skönt att slippa konka hö morgon och kväll.
man får ha lite koll på balen att den är fin och fräsch dock.
-
En fårbonde jag känner som gör hösilage sa en gång "6 dagar om det är riktigt kallt annars 3 dagar vid plusgrader" och det tycker jag stämmer.
Där jag jobbar så gör vi alltid öppnigar i balen på ca 20X50 cm. Dels för att få mindre spill och dels för att den ska hålla längre, ska se om jag kan ordna en bild.