Alternativ.nu

Djur => Andra fjäderfän => Duvor => Ämnet startat av: Irma123 skrivet 18 dec-11 kl 12:50

Titel: Duva pickar sin hona?
Skrivet av: Irma123 skrivet 18 dec-11 kl 12:50
Hej,
Jag är nybörjare på duvor och upptäckte till min stora förskräckelse nyss att den som jag hela tiden trott vara hanen pickar honan på bröstet så att det nästan är ett sår. Det syns mest på bröstet, men när jag tittade noggrant finns det även fjäderlösa små prickar på huvudet och på ryggen.

Den som jag trott är honan har under den månad de bott hos mig varit "burrigare" i fjäderdräkten, medan den andra är helt slät och ser mer "välvårdad" ut.
Jag satte omedelbart den ena duvan i en bur inne i voljären för att gå in och läsa mig till vad det beror på och hur jag ska göra?

Vad tror ni, kan det vara att hanen uppvaktar honan och att de ska lägga sig i redet nuuu såhär års? Ska jag låta dem hantera detta själva eller kan jag göra något?
Ps. de bor utomhus i en voljär på ca 7 kvm har bra tak  och det finns 2 isolerade hus att gå in i. De är de enda duvorna i voljären. Kan det vara att de inte trivs?

Jättetacksam för svar!
Titel: SV: Duva pickar sin hona?
Skrivet av: Nettis skrivet 18 dec-11 kl 13:02
Troligen är det något fel på den burriga duvan och den friska vill ha bort den för att den inte ska smitta. Dela på dem och undersök vad som kan vara fel med den burriga.
Titel: SV: Duva pickar sin hona?
Skrivet av: Lars på Solbacken skrivet 18 dec-11 kl 18:08
Hej!

Vad är det för sorts duvor du har?

Skrattduvor kan vara ganska besvärliga om dom inte passar bra ihop. ja andra duvor oxå.
Känn på hullet på den duvan som burrar upp sej och jämför med den andra.
Är den uppburrade magrare så ska du sätta den i en separat bur och kolla avföringen.
Duvhanar driver annars sina honor till redet och endel hanar kan vara ganska hårdhänta i drivningen.
Har du ljuse till dom kan dom börja häckningen, det kan räcka med att ytterbelysningen lyser upp hos dom.
/Lars
Titel: SV: Duva pickar sin hona?
Skrivet av: Irma123 skrivet 18 dec-11 kl 20:21
Tack för svaren! Det är brevduvor jag har! Ska känna på hullet imorgon, men den rör sig lika mycket som den andra och jag har inte sett några andra tecken på att den mår dåligt! Något annat jag ska titta efter? De har i nuläget ingen belysning i närheten men det kommer framöver är planen.
Titel: SV: Duva pickar sin hona?
Skrivet av: Lars på Solbacken skrivet 18 dec-11 kl 20:34
Brevduvor, kul!
Är det ungar för i år och i så fall när är dom födda?

Har du många?
Titel: SV: Duva pickar sin hona?
Skrivet av: Irma123 skrivet 18 dec-11 kl 22:56
De är födda i somras, minns inte exakt när. Det är de ända duvorna jag har hittills, de är inköpta från en seriös uppfödare och planen är att det ska bli fler :-)
Titel: SV: Duva pickar sin hona?
Skrivet av: Lars på Solbacken skrivet 19 dec-11 kl 17:43
Är dom födda i somras har dom/hanen nog inte börjat driva sin hona ännu.
Har du känt på duvorna hur dom är i hullet, om dom känns lika dana ut?
Du kan dra ut vingen och titta hur många slagfjädrar dom bytt "av dom 10 yttersta" Om du börjar från den yttersta och räknar till den tionde. Den tionde fjädern börjar dom byta och sedan nionde, åttonde osv. dom fjädrar som dom bytt ut är renare o klarare i färgen.

När man börjar med brevduvor eller andra duvor man kan ha friflygande är att ha eller skaffa ungar som inte varit ute tidigare och ett antal på 8-10 st. I och med att dom är mer som flockfåglar, det underlättar med friflyget.

Lars
Titel: SV: Duva pickar sin hona?
Skrivet av: Irma123 skrivet 19 dec-11 kl 20:52
Tack för tipsen, det är svårt att vara expert från början och mycket av kunskaperna kan man inte hitta i böckerna. Jag blev erbjuden att köpa ett par som jag skulle hålla instängda till våren och att öka flocken på så sätt. Är det inte en bra plan tro? Skulle mer än gärna köpa in fler vita brevduvor, så hojta gärna till om någon har till salu! :-)