Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: ChristinaR skrivet 17 dec-11 kl 07:52
-
Jag behöver tips på goda sallader eller varma grönsaksrätter till julbordet. Något som är lättare och fräschare än de traditionella kålrätterna. Långkål är jättegott, men jag åt någon gång en mycket god grönkålssallad som kändes lite mera lättsmält. Möjligen var det pepparrot i den. Gräddfil, kanske?
Jag tänker mig att man utgår från det som finns så här års: morötter, andra rotfrukter, grönkål, vitkål och sånt. Morötter/apelsin är ju en bra klassiker, men det måste ju finnas annat som är gott. Har helt tappat matfantasin just nu!
-
Tänkte själv ha kokta rödbetor med salt, peppar och fetaost på julbordet. Kan göras i ordning dagen innan och om man vill ha rödbetorna varma då de att gratinera i ugn.
-
http://www.alltommat.se/recept/fargglad-julsallad-8042 (http://www.alltommat.se/recept/fargglad-julsallad-8042)
En färgglad sallad passar antagligen på julbordet, med kryddor som nejlikor och kanel.
-
Finsk rotlåda och morotslåda
Omelett i ugnen med t.ex. svampstuvning på.
-
På mormors :-* julbord fanns alltid stuvad spenat med ägghalvor.
-
Varmt kan man ju göra alla typer av gratänger av rotfrukter. Ihopblandade eller var för sig. Även en varm rotfruktssallad med en lätt vinegrett, vinegretten gärna kryddad med "glöggkryddor" för att det inte ska kännas som sommarens potatissallad.
Kallt kan man göra sallad på olika sorters kål. Kål-lök-äpple är en trevlig kombination. Pepparrot eller pepparrotsyoughurt blir ett friskt alternativ till.
Rå broccoli i pyttebuketter, finhackad purjo och russin, som man blandar med lite cremefraiche, lite majonäs och lite färskost är en god röra. Vill man kan man ha små tärningar av en smakrik hårdost i röran.
Små potatisar rullade i en blandning av senap och ägg, sen i skorpmjöl, sen grilljerade. Serveras varma.
Mjölksyrade krönsaker av alla slag. Gjorde nyligen en blandning av surkål, senap, äpple och färsk kål som blev lyckad.
-
Rå riven rødbet med valnøttolje, sesamfrø og havsalt!
Om du lager det en gang så blir du avhengig :P
Tabouleh-typ salater, couscous/quinoa/bulgur etc, kokt, avkjølt, bland inn masse persille (det har man jo fortfarande i hagen i år),
mynta om man vil, tärnad gurka och frøfri tomat - eller annat
Pepper, havsalt, olje, sitron/lime
Ris-salat; kokt, avkjølt ris, farg ca 1/ med rødbetsalat, band inn finhakket egg og typ gurka/løk (noe knaprigt) og ellers hva du tycker:
finhakket sallat - mynta, riven gulrot/morot etc....
Salt, sitron, olje
Appelsin, rødløk og julesalat (endive) - mums
:)
Nu blev jag hungrig...
-
Inte närproducerat,men något som är väldigt gott till skinkan är mangosallad. Hacka en mogen mango eller två, finhacka en chili, en rödlök, 2-3 salladslökar eller purjo, blanda med salt, peppar, pressad lime och en skvätt olja.
Sen från det finska julbordet dock med kött i sig.
koka kött i buljong som är skuret i cm stora bitar, svalna. Hacka champinjoner och rödlök, blanda allt med majonäs och späd med grädde. Smaka av med salt och peppar.
-
Jag gör en sallad på riva morötter vitkål lök och hasselnötter har över lite filmjölk och salt ,peppar jätte god och håller sig länge i kylskåp /praline1
-
Grönkålssallad från Fjärås: 300g färsk grönkål, 1/2 syrligt äpple, 4 msk filmjölk, 1 dl. gräddfil, 1 msk. socker, 1 msk. citronsaft, 2-3 msk färskriven pepparrot, salt, peppar. Dela grönkålen i små bitar och finhacka äpplet. blanda alltihop.
Ljummen morotssallad: (ganska het) 500g morötter, 1 msk smör, 1-2 gröna chilifrukter, 1 tsk svarta senapsfrön, 1msk socker, 6 lagerblad, salt, 1 tsk pressad citron, 4msk naturell yoghurt, 2 msk hackade jordnötter eller cashewnötter. Riv morötterna grovt och finhacka chilin. värmsmöret och tillsätt senapsfrön. Ha ett lock till hands för de kan hoppa. Tillsätt chilin när senapsfröna lugnat sig och låt fräsa 10-15 sek. Sänk värmen och tillsätt sockret och lagerbladen. rör om tills sockret börjar smälta. Lägg då i morötterna och rör om så att allt blandas. Låt allt puttra några minuter så att morötterna mjuknar något. Lägg över i en skå och låt svalna. Blanda med citronsaft och yoghurt samt salt. Lägg på nötterna precis innan servering. Kall eller ljummen.
Rödbetsbiffar: 500g rödbetor, 1 liten gul lök, 2 ägg, 1msk majsstärkelse, 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar, 1 msk smör. Riv rödbetor och lök grovt. Blanda med resterande ingredienser. Stek små biffar. Servera med en klick getost som du blandat med creme fraiche till en creme ovanpå.
Apelsin och dragonsenap: 1 1/4 dl. skånsk senap, 2 msk Colemns senapspulver, 3 msk hackad färsk dragon, rivet skal av 3 apelsiner, 3msk apelsinsaft, 1msk socker. Blanda alla ingredienser och låt den gärna stå och mogna ett dygn i kylen.
-
Grönkålspaj
-
råkost-sallad på grön o purpur-kål med fileade apelsinklyftor o rostade solroskärnor och pumpafrön
-
Saffranscouscous med grönsaker, serveras varm.
Ratatouille med rödkål, smaksatt med glögg.
-
Finhackad grönkål
finhackade torkade fikon
creme fraiche
salt och peppar
Blanda i creme fraiche till en så pass lös eller hård röra du vill ha.
Suveränt enkelt och gott till "det salta" på julbordet!
Eller bara som det är, på en macka te x.
Eller till en liten morotsbiff eller linsjärpe ;)
-
Rödkålssallad med apelsin och blodapelsin.
Saffranspannkaka gjord på risgryn.
Stekt grönkål med rödlök
Ungsrostade rotfruktsstrimlor med vitlök och saffrans aoli.
Recept hittade här :
http://www.coop.se/Recept--mat/Mat-for-alla-tillfallen/Hogtider/Jul/Valj-julbord/ (http://www.coop.se/Recept--mat/Mat-for-alla-tillfallen/Hogtider/Jul/Valj-julbord/)
-
Kålrots-morotslåda.
Bönsallad av olika sorters kokta kalla bönor, lök, äpple, röd paprika. Vinägerdressing.
Rödkålssallad med banan, äpple och russin (inte i min smak, men familjen gillar den...)
Rödbetssallad av grovriven inlagd rödbeta, äpple och lök. Ihopblandas med gräddfil.
Grovriven morot, rödlök, solrosfrön, honung, vinäger eller citron- eller apelsinsaft.
Rödbetssallad av inlagd rödbeta, kokta morötter, inlagd gurka, äpple, lök (allt skuret i små tärningar)
-
Oj sicken massa tips! Tack!! ;D
Nu gäller det bara att sovra och hitta det göttaste. :) Grönkålspaj låter som en höjdare till skinkan, eller bara som den är. Och så någon av alla goda sallader... och couscous med saffran och... :D
*matkoma bara av tanken*
-
Surkål är min nya favorit. Borde passa som ett "friskt" inslag.
-
Surkål är min nya favorit. Borde passa som ett "friskt" inslag.
Det har jag faktiskt också funderat på. Måste vara en höjdare ihop med skinka och korvar!
-
Det har jag faktiskt också funderat på. Måste vara en höjdare ihop med skinka och korvar!
Med korv är det. Skinka har jag inte provat med.
-
Grönkålspajen blir god om den får lite lagrad ost på toppen, och gärna lite flagad mandel.
Det är förresten gott med grönkål i pirog också.
-
Den här gamla favoriten.
Hasselnötsbiffar gillar alla, även köttisar, brukar vi alltid ha på julbordet.
(Annars är det mums tillsammans med potatis och svampsås och lingon.)
Koka råris eller vilket ris som helst.
Mal en påse hasselnötter på mandelkvarn.
Riv eller finhacka gul lök.
Krydda, jag tar bara shouyo och lite havssalt.
Blanda allt när riset är nykokt och varmt, använd händerna och forma små biffar.
-
Kålrots-morotslåda.
Hur gör du den?
-
Kål-morotslåda
1 kg skalad kålrot och morot (hälften av var eller så, eller bara morot eller kålrot)
1 dl kokspad
1,5 dl grädde (eller sojagrädde)
0,75 dl mannagryn (eller polenta - majsmanngryn)
1 tsk salt
sirap - enligt smak för att få den rätta sötman
(mald mustkotnöt - om du vill, smaka av)
Koka kålrot / morot till det är riktigt mjukt. Mosa dem med 1 dl kokspad och grädden. Tillsätt mannagryn och salt och smaka av.
Grädda i 150 grader i ca 1,5 timme.
Jag använder alltid sojagrädde och majsmannagryn för att få lådan gluten- och mjölkfri (allergier)
Receptet kan dubblas hur mycket du vill.... I år kokade jag i 10 -liters kastrullen. (fast då blev det också till svärfar och mamma)
Går mycket bra att frysa. När den tinat brukar jag blanda i lite grädde och värma i ugnen.
-
Tack! Är det finskt?
Det går väl bra att utesluta sirap? gillar inte sötad mat, det lär ju bli naturligt sött av rotgrönsakerna.
Jag har ekologiska kålrötter, morötter och polenta hemma, det får bli ett nytt inslag på julbordet iår.
-
Tack! Är det finskt?
Det går väl bra att utesluta sirap? gillar inte sötad mat, det lär ju bli naturligt sött av rotgrönsakerna.
Jag har ekologiska kålrötter, morötter och polenta hemma, det får bli ett nytt inslag på julbordet iår.
Jodå, det är det. Det ursprungliga receptet hade morötter i sig, sen har jag modifierat det lite med åren.
Sirapen kan du gott utesluta, den är bara till för smaken. Rotsakerna är ju naturligt söta. Och ekologiska brukar väl vara sötare i smaken är butiks-grejer. Och det är ju bara att smaka sig fram hur man vill ha det hela!
Lycka till!
-
Jodå, det är det. Det ursprungliga receptet hade morötter i sig, sen har jag modifierat det lite med åren.
Sirapen kan du gott utesluta, den är bara till för smaken. Rotsakerna är ju naturligt söta. Och ekologiska brukar väl vara sötare i smaken är butiks-grejer. Och det är ju bara att smaka sig fram hur man vill ha det hela!
Lycka till!
Ibland trycker jag i små klickar av smör i det hela innan jag gräddar lådan :)
-
En god sallad/cole slaw som jag inte har några exakta proportioner till:
Strimlad Rödkål, äpple i små bitar, creme fraiche, russin. Jag vet inte om det är russinen som gör det, men har alltid förknippat det med jul..
-
"Svensk tzatziki"
Riv tre-fyra stora morötter på grovsidan av rivjärnet.
Varva rivet med 1/2 tsk salt.
Låt stå och safta sig en timme.
Blanda ner 2 dl grekisk/turkisk yoghurt ( eller avrunnen vanlig naturell)
1-2 msk nyriven pepparrot. Eller mer om man gillar det.
Vill man ha en häftig färg byter man ut morötterna mot rödbetor.
-
Det är väldigt gott med.... vete 17 vad man ska kalla det ::).
Fräs spenat i smör, med vitlök ( skulle säkert gå bra med grönkål oxå, men ha då i lite sirap för att bryta beskan) Varva filodeg med tunna lager spenatfräs och glöm inte pensla filodegen med smält smör. På toppen lägger du flera lager filodeg. In i ugnen. Man kan servera denna rätt varm, ljummen eller kall. Kanske kan man toppa med valnötter.