Alternativ.nu
Övriga ämnen => Skogsbruk => Ämnet startat av: leifhh skrivet 04 okt-06 kl 08:40
-
Någon som har provat en vedklipp?
Vad är era erfarenheter?
http://www.kina.biz/klipp.htm
-
Hyrde en i våras. Det gick oerhört smidigt. Vi var två som hjälptes åt en som matade in och en som hämtade nya stockar. vi tog det väldigt lungt och inget svett då klippte vi 2 kubik i timmen.
Det som hördes var ljudet ifrån hydralpumpen och ett knakande när stocken knäcktes men inget som man behövde hörselskydd för. Jag hyrde maskinen för 300:- .
Ser ingen som helst annledning att börja att hugga med yxa och slita ut mig eller en ilsken motorsåg / vedkap som hörs långväga.
-
Var hyrde du maskinen? Det verkar vara något för oss.
-
Jag hyrde den av en bonde ute på landet mellan skövde och töreboda. Kanske lite långt om du bor i blekinge som din presentation säger. Men jag vet att en annan bonde har en som han hyr ut mellan töreboda och hova. så det finns säkert fler som har. det var en arbetskamrat som hyrde den först sen har vi varit flera stycken som hyrde den senare. Fråga runt så finns det säkert en i eran närhet
-
Ok, det var lite långt bort. Så jag får ta och fråga runt lite här nere. Ska höra med bonden i närheten, han brukar ha koll på det mesta. :P
-
Jag har använt den modellen och den är superbra för ved som inte behöver klyvas, du kan mata på 6 smala stockar i tagen som den klipper av och då går det undan! Den är även superbra för lättkluven ved såsom rak tall, asp osv. Men för björk är den fan irriterande, klabbarn blir bara halvkluvna. Man får sen stå och försöka slita isär klabbarna eller också klyva dem med yxan. Kan hända att det var ovanligt jävlig björk jag hade fått tag i men jag vet om 3 andra personer som hade precis samma problem med björk.
-
Har beställt en. Får väl återkomma med rapport. Kommer även hyra ut i Sätila-trakten.
-
larso, hade du skaffat den för ett par månader sedan så skulle jag tveklöst ha hyrt den ett par dagar, men nu hittade jag en ny 3-fas vedkap med 60 cm klinga på verktygsboden i Borås istället (reade ut för halva priset, de skulle sluta med 3-fasarna).
-
Har varit utsatt för vissa påtryckningar att köpa en klippmaskin tillsammans med en släkting. Jag måste dock propagera för den långsamma livsstilen...det är faktiskt en livsstila att hugga ved. (Kapen är dock en produkt från helvetet, och inte ens jag orkar kapa med timmersåg)
-
"Fick" min vedklipp igår. En brutal best på 350 kg, paketerat i ett kylskåpsstort (fast högre) paket inuti en metallbur. Det rör sig om den kinesiska kopian av den svenska klippen som Bonnet säljer.
Eftersom gårdsplan inte är stenhårt packat grus (eller hellre asfalt) utan löst grus, och dessutom svag lutning, så körde Schenker fast palldragaren direkt, och fick lämna paketet med en otäck lutning.
Därefter vidtog mina försök att öppna paketet genom att skruva loss skruvarna som höll ihop buren, vilket gick utrustad med skruvmejslar, Leathermantång, kofot och en himla massa svordomar (i det tysta).
Till det hela hör förstås att jag även passade en 1-åring och en 3-åring som hela tiden måste hållas på säkertavstånd från det lutande paketet.
Därefter tog monteringen vid, assisterad av 3-åringen som gärna bar alla delpaket av "pappas presentpaket". Någon manual eller instruktionsbok eller monteringsanvisning hade kineserna inte packat med, så det blev ett väldigt stort, otympligt och dyrt vuxenpussel.
Nödvändiga verktyg: Väldigt Stor Skiftnyckel (den jag brukar dra åt banden på skogsmaskinen med). Väldigt Liten Skiftnyckel. Insektsnyckel större som inte följde med. Skruvmejsel.
Efter ca 2 timmar, något försenat pga barnen, var det klart.
Nästan.
Bottendelen av metallburen kvarstod nämligen, och dess sarger gjorde så att man inte kan föra in balken som hjulen skall sitta på. Eftersom jag inte klarar av att lyfta 350 kg rakt upp tillsammans med barn gav jag upp och gick in och smed planer.
På kvällen smet jag sedan ut i mörkret och genom en sinnrik kombination av vedbitar, kofot, domkraft och Den Väldigt Stora Skiftnyckeln lyckades jag gradvis få upp maskinen ur buren nog för att få in balken. Allt detta medan den lutade på ett skräckinjagande sätt, med sina 350 kg stål. Medelst domkraft och den inträdda balken kunde man sedan hissa upp den nog för att få på hjulen.
Uppdrag slutfört.
Någon 3-faskabel medföljde inte, så testat har jag inte gjort. Kanske lika bra det, de flesta behöver nog olika kabellängd, men kabel är inte billigt, så lägg till det i kalkylen, speciellt om man som jag behöver 25-30 meter till vedbacken...
Besten väger som sagt 350kg. Vanlig dragkrok, går väl iofs att byta, men har man inte en fyrhjuling (eller som jag Oxen), så kan man bara flytta maskinen till platser man kommer åt med bilen. Vill man flytta för hand, så bör nog marken vara stenhård och helt plan.
Med tanke på den höga tyngdpunkten så kan man nog inte ens flytta den vart som helst heller. Hjulen sitter iaf långt ut, så någon har tänkt lite grann.
Med tanke på monstervikten så kan säkert kap+klyv vara ett alternativ.
Vid montering hade det inte varit fel med en verkstad med en kran (som klarar 350 kg), om man nu hade kunnat få in den i verkstaden via palllyft, för det krävs som jag sade stenhårt och plant underlag för att dra "paketet" med palllyftare in i eventuell verkstad. Utan att lyfta den går det inte att montera hjulen iaf.
Återkommer när jag skaffat kabel.
Vet inte om man får det svenska orginalet färdigmonterat. 10 000:- mer kostar den iaf. Då kanske man får kabel på köpet...
-
Kommer du upp hit så ska du få en kabel, jag lovar.
:)
-
Har nu provat lite. Vad som skrivits ovan om björk verkar stämma rätt bra, dvs att den trådar sig och vedträna måste separeras med handkraft. Både provat höstavverkad björk och veckofärsk björk. Fast grovleken kan spela roll här. Klippen bör nog vara bättre på att splittra med lite grövre björk än mina test.
Lämpligt är sannolikt att korta ner lite grann när man klipper björk, lite kortare vedträn kanske minskar andelen manuellt arbete.
Ek gick mycket bättre. Al också.
Asp gick som en dröm. Aspen sprack upp 2-3x vedträdets längd. Å andra sidan var aspen det grövsta jag provade med.
Tall gick bra, gran var det lite sämre med även om det gick bra.
I all hast provade jag inte så grova stockar, får återkomma när jag jobbat lite "på riktigt". Klippte iaf upp en halv kubik på en 15-20 minuter eller så, inklusive manuellt separerande av björk och ingen stress alls. Plus barnpassande (säkerhetsavstånd!).
Tror nog jag skall satsa på att köra upp fullastad Oxen direkt intill vedklippen för att minimera arbetet. Tänkte först skota ut allt och sedan klippa det, men då blir det både en avlastning och ytterligare ett lyft per stock, bättre att direkt rulla över på vedklippen. Har dock redan skotat ut en hel del ved, men framöver får det bli så.
-
Kan nu konstatera att med lite grövre björk så fungerar det ganska bra. En del ihoptrådning, men för eget bruk är det inget problem. Torkar gör de iaf. Veden spricker också upp och blir inte bara klyvd, och därmed torkar den väl bra.
För klenare björk, säg under 12-13 cm, så roterar jag inte stocken, utan klyver bara i tidigare uppsprickning, och då fungerar det också ganska bra, dvs trådar inte ihop sig, med några undantag förstås.
Detta är gjort med lite äldre stock från i höstas, återstår att se hur det blir för färsk.
-
Såg att klippen var för max 30 cm diameter, det är ju nästan pinnar.
Tryckkraften 18 till 23 ton för att kapa, det är mindre än vad jag tar i med när jag klyver bitar på 160 cm diameter. Men det går nog raskt om man har ved inom dimensionen. Priset är inte avskräckande.
-
Hej, "Skytten". Jag har ingen examen, men finns det inte en teori om att Du menar "millimeter" när Du skriver "centimeter?" Det där med "pinnar" a` 30 centimeter låter imponerande för att inte tala om Dina "160-centimetersbitar." Hälsningar! G.S
Tänk om det är sant! Tänk om det finns en skog med träd som har en diameter på 160 cm här i närheten!
Jag vill dit! :D
-
Jag menar faktiskt centimeter. Jag skulle inte behöva klyva en rund, och någorlunda rak pinne under 30 cm, den går om den kapas i 45 cm bitar lätt in i pannan. Nu finns det väl få skogar häromkring, och sannolikt ingen där träden är 160 cm i omkrets. Men det finns träd av dessa dimensioner, jag har tagit ner åtminstone två denna vinter, och ett flertal på över metern. Alla almar är ju på uttdöende, och en gammal alm har mäktiga mått. Två skivor av stammen på de största, fyller mitt (mindre) släp med klyven ved och väger flera hundra kilo. Jag har sågat ut en del häftiga plank oxå.
-
Hej! " Skytten". Jag har tagit bort mitt inlägg med "millimeterpåpekandet!" Jag har aldrig sett sådana träd som Du nämner! Var finns de? Vore fantastiskt att se dem! Hälsningar! G.S
-
Har du aldrig sett en gammal alm, eller för den delen bok? Synd att de måste ner, men de kan bli farliga för husen bredvid. Det kanske var ämnat som vårdträd en gång.
Det är mest på tomter man finner dem.
Nästa gång jag stöter på en ska du få veta var den växer, jag har en som nästan är färdigavverkad nu, men den nedersta delen av stammen är kvar, trädet blåste omkull, så det är en rotvälta. Stammen är något oval, och på det bredaste hållet är 160 cm kanske tom en underdrift. Ska ta med kameran och ta en bild och sedan posta det här.
Jag trodde inte detta var så kontroversiellt, att de flesta hade sett ett så stort träd.
-
Hej, igen! Jo, jag såg för många år sedan en bok, som jag vill minnas var fridlyst, det satt ett stort märka på den. Det var på 1960-talet! Men den var inte 160 cm i diameter, kanske 130 cm, och jag tyckte den var gigantisk! Tack för att Du kanske skickar en bild eller visar den i detta forum! Hälsningar! G.S
-
Jag menar faktiskt centimeter. Jag skulle inte behöva klyva en rund, och någorlunda rak pinne under 30 cm, den går om den kapas i 45 cm bitar lätt in i pannan.
Du har tydligen inget emot att hälften av värmevärdet (och därmd hälften av ditt arbete) går åt till att förånga vattnet som är kvar i din okluvna ved. Och så har du en sådan där panna som gillar blöt ved.
Man klyver inte ved för att den skall få plats i kaminen, utan för att den skall torka, och därmed avge betydligt mer energi när man eldar den.
Ett vedträ som är större än en kvartscirkel från en stock på 30 cm behöver flera år för att torka (10cm om året), och om trä inte är kluvet eller barkat, så torkar det i princip inte, utan kommer istället ruttna eller bli svampangripen medan man väntar år efter år på att den skall bli accetabelt torr. Och svamp konsumerar energin i vedträt, så kvar är bara "luft".
Men det finns ju de som aldrig lägger upp förråd av torkad ved heller, utan hugger dagligen ochs toppar färsk ved i pannan. Har man gott om skog och inga problem med att man får jobba dubbelt så mkt och en skortsten som tål det så får det väl gå.
Vedklyvning och torkning är skogs- och arbetsbesparande. Och därmed lönsamt.
-
Visst fan blir det torrt. Veden ska vara torr, men vattenhalten bör inte understiga 15%. I denna blåsiga byggd torkar det fort. Det tillverkas pannor som är avsedda för hela stockar på en meter.
Nu har jag förståss ved för flera år, (ved har långt bästföredatum), så nog hinner det torka.
Mögel på veden har jag sällan, men om veden kommer från ett dött träd kan det redan vara angripet, det staplar jag "i en särskilld hög för sig", och den är nästan torr på plats.
En kall vinter som förra året slukar pannan 30 löskubik, till värme och varmvatten vinter som sommar. Huset har två våningar, källare under en del, 18 meter långt och ganska smalt, och isoleringen och fönster har inte modern "standard".
En liten del av den ved som jag tar har klen diameter, så jag får givetvis klyva den större delen.
-
Lovade visa lite bilder från ett grovt träd, detta är en av de grövre, jag har styckat de andra redan, och stammen är inte särskilt hög på detta träd, men omkretsen är stor.
Lade ett måttband på en av bilderna, det blåste så det ligger inte rakt, men det är lätt att se att diametern ligger över 160 cm. Trädet var väldigt högt också, de två tvillingstammarna är i sig grova träd, den ena föll på huset och förödelsen är ju uppenbar.
Det var Gudrun som fällde trädet. Man kan se en gammal hästräfsa, som låg vid trädet, det ligger nu uppe på rotvältan.
Måttbandet är 150 cm
-
En bild till
-
Det blir några lass bränne, och de transporteras med moppe, ca ett halvt ton åt gången.
-
En bild till
Om den grövre stammen är 160cm i diameter, så har du ett plank som nästan är 4 meter högt. Eller så missuppfattar jag ngt. EDIT: Det kanske är en byggnad och inte ett plank, angående förödelsen. Hur gick det?
Mest intressant vore en bild på din såg, om du sågar stammar om 160 cm i diameter, så behöver du en motorsåg med minst 80cm klinga, alternativt en riktigt saftig timmersvans.
-
Med rätt teknik, instick i fällhugget framifrån, kan man faktiskt å omkull träd som är betydligt grövre än dubbla svärdslängden.
-
Rätt, det måste jag göra på de grövsta träden, om nu inte som här Gudrun skötte jobbet. Men sen ska det delas upp, och det är jobbit att svinga ett tungt såg med långt svärd. Det är oxå stor risk för spik i träd som växer på tomter och gårdar(långt svärd dyr kedja), har tom hittat kättingar inne i träd. Så ibland delar jag stammen i två delar. Jag har förståss i dessa samanhang vedklyven på plats och välter "skivan"över, för att spräcka den. Är stammen fin och jag har skäl att tro att det inte är spik, sågar jag ibland plank, med Logosol Big Mill, eller ett hemmagjort "sågverk" som kasar på en planka första skäret, och sedan följer tidigare skär.
Den såg jag använt här är en Stihl 361, med 40 eller 60 cm svärd.
-
Byggnaden var ett tvåvånings hönshus, men inte varit hönseri sedan 60-talet, inga större skador, förutom huset
-
Med rätt teknik, instick i fällhugget framifrån, kan man faktiskt å omkull träd som är betydligt grövre än dubbla svärdslängden.
Ja. Behövs kanske en skiss för att greppa hur detta går till.
Däremot lär det vara ett ganska inneffektivt sätt att kapa ved på, det är liksom en sak att göra när man fäller trädet, och sedan gör 4.3+ meters timmer av det grövsta och därmed kommer ner i tjocklek till nästa kap, alternativt iaf inte har ett kap var 30-45cm.
Skiss med instick finns lång ner på följande sida, rubrik "Fällning vid större stubbdiameter än dubbla svärdslängden"
http://www.sakerskog.se/default.asp?pageid=2733
-
Jovisst, jag påstod att Gudrun hjälpte mej här, jag kapar inte upp på detta sätt. Men ska man flytta rasket med moppe får man ta det i småbitar. jag klyver med såget när det är fällt och då kan det vara hur tjockt som helst om skivan är högst svärdslängden.
Behöver jag plank, så sågar jag där det ligger.
-
Lägger mig i.. Gubben byggde en klipp med 45 tons krafft..
Den är helt suverän! Till träd upp till 30 cm i diam.
Större sågar vi med såg i lagom bitar och klyver med en hemmagjord klyv som tar vad som helst och går åt bägge hållen.
-
Låter bra att klippa det som går. Min flaskhals är inte trädets storlek, utan att jag inte har tunga doningar för transport, släp och klyv, är tillräckligt. Klyven går inte bet på någon knuta, där grenar finns (in i stocken) kapar den och klyver i samma moment. jag gör veden klar , eller planken vid fället.
-
Inte vi heller.. än..gubben sysslar med en konstruktion med grip och vajerspel o fjärrstyrning. Det tror jag blir grejer!!
Jag vet inte hur det brukar vara men våran klyver stocken i 4 delar..