Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Wernher Hingsk skrivet 15 dec-11 kl 20:48

Titel: Det fattades fjälster! (I år blev det över!)
Skrivet av: Wernher Hingsk skrivet 15 dec-11 kl 20:48
Hej!
Sedan 15 år tillbaka gör vi hackekorv/stångkorv  nu innan juletid ; således sådan korv som hänges på stång en tid för att torka! Det brukar alltid räcka med tre påsar fjälster men dessvärre räckte inte dessa till denna gång, så det blev 36 färdiga korvar i stället för  40 , resten av smeten gör vi väl på annat vis med!
 Hur då?
Visst, man kan steka dem som pannbiff/hamburgare, men skulle det bli ändrad smak om man exempelvis formade dem och lät dem torka på galler, ungefär lika lång tid som de "riktiga" korvarna? Att åka några mil för att köpa ytterligare tarmar är uteslutet!
Hälsningar  W  H
Titel: SV: Det fattas fjälster!
Skrivet av: Wernher Hingsk skrivet 15 dec-11 kl 22:18
Igännn!
Grannen i kvarnen ringde nyss ; han föreslog att man kan forma pannbiffar / hamburgare, och därefter svepa in dem i smörpapper (en och en) och sedan låta dem ligga lika länge som de övriga korvarna hänger, då blir de syrade på samma sätt!  Om ingen av er får mig på andra tankar kommer jag att göra så!
Hälsning!  W H
Titel: SV: Det fattas fjälster!
Skrivet av: TillVaraTa skrivet 15 dec-11 kl 22:20
Jag har aldrig testat själv. Är det mycket korvsmetsmet över? Vad är det värsta som kan hända om du provar det där med smörpapper?
Titel: SV: Det fattas fjälster!
Skrivet av: Wernher Hingsk skrivet 16 dec-11 kl 06:41
Igennnnnn!
Det är "4 korvars smet" kvar, men det verkar som min förslagsställare är pålitlig , och verkligen har erfarenhet av detta ! Jag provar det! Tror inte det skal hända något negativt. Men det smakar bra även om man NU steker av det hela, och detta har ju hänt tidigare när man fått litet över, som inte räckt till en hel korv, och det var gott förstås, men "syrningen" gör att smaken blir ännu angenämare!
Hälsningar!  W H
Titel: SV: Det fattas fjälster!
Skrivet av: Wernher Hingsk skrivet 03 jan-13 kl 16:20
Hej igen!
Den smet vi förra året fick över blev ju förvandlad till biffar i stället för korv, och vi kunde inte märka att det skiljde nämnvärt i smaken emellan korv och biffar. Kuriöst nog råkade det hända att förra årets sista korv förtärdes samma dag som NY tillverkades.
Vad hände detta år? Vi fick ett paket fjälster över! Har låtit frysa ned den ; får se om det går bra. Årets fjälster var något grövre, rymde mera smet, detta med färre antal korvar som följd!

Hälsningar!  W H