Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: gurkan skrivet 13 dec-11 kl 13:21
-
Jag har funderingar över två av mina rödkullor (dikor).
En ko har nåt skumt med juvret. Hon skildes från kalven för 1,5 månad sen. Främre juverhalvan är tom men bakre är hård, den högra delen värre än den vänstra. Lite knölar. Hon har inte ont, är inte varm. Nån idé om vad detta kan vara? Kanske bäst att ta ut veterinär?
En kviga reagerar på brunstig ko. Hon är seminerad i juli och jag är 99% säker på att hon är dräktig. Läste nånstans att kor som reagerar på annan brunstig ko antingen är brunstig, högdräktig eller har äggstockscysta. Jag inbillade mig tills jag läste det att reaktionen berodde på att hon helt enkelt är kviga och lite konstig i kroppen... :-[ Vad är en äggstockscysta - allvarligt?
-
1. Juvret. Låter som någon typ av juverinflammation. Kolla tempen är den normal och hon är sin redan är det nog inget att göra nu utan vänta och se hur det blir när hon kalvar igen. Har kon extra spenar bakom de vanliga kan de vara där ifrån mastiten kommer eftersom de aldrig mjölkas men kan i alla fall bilda lite mjölk som kan ställa till med bekymmer.
2. Kvigan. Vad menar du med reagerar? Det är vanligt att kvigor och kor rider på brunstiga djur, det är normalt. Vid cysta är djuret "nästan" brunstigt jämt, man tycker hon är på väg in i brunst men kommer aldrig riktigt fram. Ibland kan de bli lite tjurlika och bröla och kallas därför brummare. Veterinär behandlar med hormon och ibland kan de klämma sönder cystan, det beror på om den är hård eller mjuk, även seminör kan känna med de har inte sprutor längre. Det är inte särskilt allvarligt utan cystan gör bara att hormon/brunst cykeln inte fungerar. Det bästa för din kviga är nog att dräktighetsundersöka den, då känner seminören om det är ett embryo eller en cysta, det kan inte vara båda.
-
Tack för svar!
Jag var lite otydlig, men du verkar ha förstått ändå. Jag menar att hon rider på och svansar efter den brunstiga kon, med nosen i rumpan på´na - som en tjur. Men jag har inte sett någon flytning hos henne efter att hon seminerades. Lika bra att dräktighetsundersöka. Men hon kan alltså inte ha cysta om hon är dräktig?
Extraspenar? Hur katten kommer de till? Det har hon inga i alla fall. Jag ska ta tempen ikväll och håller koll.
-
Jag håller helt med Tjalve.
Mastit, och inget att göra så mycket åt på en sinlagd diko så länge hon är feberfri och äter.
Och dräktiga nöt kan mycket väl markera brunster, det är ganska vanligt, och som sagt, är du osäker så gå in och känn på henne rektalt eller låt någon annan göra det om du inte kan känna själv.
Extraspenar är en rest som evolutionen missat... ungefär som att män har bröstvårtor fast de varken föder barn eller ammar. De fyller ingen funktion utan finns bbara kvar från en tid då dagens produkt fortfarande stod under utveckling.
extraspenar är i många fall ganska kompletta juverdelar med alveoler och inte helt sällan viss mjölkprodktion, därför är det vanligt med mastit i dessa, spec på amkor där kalvarna ibland är där och snuttar.
Fram till inte allt för länge sedan så brukade man klippa bort extraspenarna med en vanlig sax när kalvarna föddes för att slippa problemet. Och även husdjursföreningarnas seminassistenter brukade klippa extraspenar när de avhornade kvigkalvar förut.
Numera är det inte tillåtet eftersom det räknas som kirurgiskt ingrepp och ska göras av veterinär. vissa gårdar som använder veterinär till avhorning klipper fortfarande extraspenar, men de flesta låter dem bara vara eftersom de sällan gör någon skada.
Även vissa seminassistenter gör det fortfarande trots att det inte är tillåtet..
-
Jasså jahaaa! extraspenar från födseln! Jag, mitt pucko, fattade det som att de uppkom under mastiten, därför blev jag väldigt fundersam på hur det gick till. Men att det från början kan finnas fler än 4 spenar förvånar betydligt mindre. Tror t o m jag sett det.
Kon har god aptit, har inte visat några tecken på sjuklighet och hon har ingen feber, men det lär vara stor risk att mastiten blommar upp igen i nästa laktation? Jag får prova mjölka då, men jag tror inte hon kommer gilla det - hon är en envis jäkel.
-
Det troliga är attt hon kommer vara trespent kommande laktationer, dvs att hon aldrig kommer att sätta mjölk i den sjuka juverdelen igen.
Lite oroande är kanske att du skriver att bägge bak är påverkade, en tvåspent ko0 slaktko i mina ögon, spec om det är bakspenarna som faller ifrån...
Hade det varit nyligen hon var sinlagd så hade det varit en god idé att mjölka ur henne regelbundet, flera ggr/dygn, odla och analysera ett mjölkprov och sätta in en behandling och sen sinlägga henne med en sintidsbehandling när hon var frisk, men efter så l¨ång tid så är det nog ingen större ide tyvärr.
Har du tur kalvar hon och fungerar fint med de spenar som fungerar, har du otur så så kommer hon kalva in med mastit och då har du jobbet med mjölkning/behandlinmg då...
Och ja, om hon kommer igång och mjölkar på alla fyra spenarna igen så är det rtoligt att du kommer få problem med henne, vad det än är för bakterie som växer och frodas där i juvret så finns den kvar när hon kalvar, mjölkproduktionen och klavens diande kan vara till hjälp så det kan i bästa fall spontanläka, men det är inte vanligt och därför inte troligt att du har sån tur tyvärr...
Mitt tips är att hålla koll på aptit och temp, låta henne kalva och sen inte betäcka om henne utan dra iväg henne på slakt, antingen när hon kalvar om nån annan kalvar samtidigt och kan ta två kalvar, eller så snart kalven är avvand.
Tänk på att så länge du inte vet vad det är för bakterie så får du betrakta henne som en hälsorisk för de andra korna, hon smittar om hon läcker mjölk tex, eller om någon annans kalv diar på henne, (eller hennes egen diar på någon annan).
Är det tex växt av S. Aureus så finns det till och med många som inte skulle ge mjölken till kvigkalvar eller låtea en kviga dia på henne av just risken att kalven smittas av mjölken.
Om allt går bra, kossan klarar sig igenom vintern och kalvar i vr, mjölkar som hon ska och fungerar bra så tycker jag ändå absolut att du ska ta ett mjölkprov på varje lakterande spene och lämna in för odling, anrikning och analys.
Så du får en hälsostatus på kon och vet vad du har att göra med samt vad du har att vänta.
Lycka till