Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Lars på Solbacken skrivet 13 dec-11 kl 11:50

Titel: Fjälster från lamm
Skrivet av: Lars på Solbacken skrivet 13 dec-11 kl 11:50
Hjälpte min bror att ta vara på ett par lamm och så tänkte jag att jag måste ju pröva att ta vara på fjälstret.
När jag tagit bort det så förvarade jag det i kallt vatten till dagen efter.
När jag skulle spola rent det kom det ut vad jag tyckte såg ut som "binnike mask" lika mycket som en knuten näve.
Såg ut som små cm. bitar o hela maskar fast det såg ut som bara skalet från dom.

Kan det vara det eller var det rester från insidan av flälstret?
Har lagt det i saltlake efteråt och där ligger det nu eller hur ska man förvara fjälstret?
Funderar på om man kqn frysa det i vatten som man gör med siklöja

Tacksam för svar
Lars
Titel: SV: Fjälster från lamm
Skrivet av: Edgar skrivet 13 dec-11 kl 17:25
Jag har för mig att tarmarna ska vändas och skrapas, så man får bort allt tarmludd, och sedan vändas tillbaks igen. Därefter kan de förvaras torrsaltade.
Titel: SV: Fjälster från lamm
Skrivet av: Gideon i Roslagen skrivet 13 dec-11 kl 18:19
Man gör så här! Skär ett  ungefär 30 gradigt V- i kanten på en trästicka. Spetsa kanterna på v-et då blir det effektivare. Lägg tarmarna i ljummet vatten. (handvarmt). Sedan skrapar du tarmen bit för bit genom att hålla tarmen hängande i ena handen och  stickan med v-et i den andra så skapar du ren tarmen med  små rörelse nedåt (omkring en decimeter i taget), du håller tummen mot v-et som mothåll. När du skrapat ren tarmen yttersida så vänder du den genom att vända ändan ut och in och fylla lite vatten i den fickan som du får på det viset . Fyll på lite mer vatten eftersom du genom att höja tarmen får mer funktion på det hela. På det sättet så vänder du tarmen hur lätt som helst. När du skrapat även den sidan så är det bara att skölja och eventuellt vända igen. En del tarmar har ett ytterskikt som ska bort Kommer inte ihåg om fårtarm är sådan. Men kom ihåg det betyder inget vilken sida som är in eller ut när du fyller korven. Tarmen kan man mycket väl torrsalta den är klar och förvaras svalt men bör sköljas av innan den används . Hoppas att du förstår min förklaring. Hälsningar Gidde
Titel: SV: Fjälster från lamm
Skrivet av: Lars på Solbacken skrivet 14 dec-11 kl 12:21
Hej!

Tusen tack för bra svar, det var tur jag satte ut en fråga här.  :)
Det blir att rensa och saltas in.

Tack
Lars