Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Lindbloms skrivet 13 dec-11 kl 10:45

Titel: Mjölksyrat - ätligt?
Skrivet av: Lindbloms skrivet 13 dec-11 kl 10:45
Vi har gjort vårt första försök att mjölksyra lite olika grönsaker och nu när vi ska äta av det blir vi osäkra. Ingen av oss har smakat det förut och vi vet inte riktigt hur det ska varken smaka eller se ut.

Vätksan är grumlig, vitgrumlig. Framför allt på vinbärsbladen är det små vita prickar, liknande mögel.

Vi tog hjälp av lite vassla från filmjölk.

Någon som kan hjälpa oss - vågar vi äta av detta? Vad finns för risker om det har gått fel någonstans?
Titel: SV: Mjölksyrat - ätligt?
Skrivet av: Galopp skrivet 13 dec-11 kl 11:18
Botulism är en risk. Jag har inte mjölksyrat själv och vet därför inte hur det ska se ut men jag vet att om det "feljäst" så finns risken att bakterien botulinum clostridium som producerar ett av världens dödligaste nervgift som för övrigt är den verksamma substansen i botox. 1 gram toxin anses räcker för att döda 1 miljon människor  ::)  Avvakta med att äta det tills ni fått svar från någon som vet mer hur det ska se ut.

Här är en länk där du kan läsa mer om just botulism så att du vet symtom osv, för säkerhets skull   ;)

Jag hoppas dock att allt gått bra, mjölksyrafermenterad mat är ju både god och nyttig  :)
Titel: SV: Mjölksyrat - ätligt?
Skrivet av: mig skrivet 13 dec-11 kl 11:48
Vi har mjölksyrat och ibland har det blivit så där vitt. KOmmer inte ihåg om vi ätit det då. Har mest gått på smaken. Försök hitta någon i närheten som du kan smaka av eller läs boken Mjölksyra grönsaker av Annelies Schöneck så vet du mer...
Titel: SV: Mjölksyrat - ätligt?
Skrivet av: KAJ skrivet 13 dec-11 kl 19:56
Troligen är det toppjäst som bildats, inget farligt alltså! Men ta bort det o häll på kokt avsvalnat vatten med salt i (15 g per liter vatten), så att grönsakerna täcks ordentligt. En bra investering är att köpa Annelies Schönecks bok Mjölksyrejäsning av grönsaker (finns i Alternativs bokklubb, eller låna på bibblan)!! Där finns bl a ett tips om att kolla pH-värdet på det du syrat om du är osäker på kvalitén. Om pH-värdet är under 4,1 har syrningen lyckats. Annars är det smak o doft som gäller. Jag förstår om du är osäker, syrat varken luktar eller smakar som nånting annat! Men vansinnigt gott är det!!
Titel: SV: Mjölksyrat - ätligt?
Skrivet av: tinna.m skrivet 13 dec-11 kl 20:35
Nu var det väl grönsaker som mjölksyrats..? Då har botulism inte med det att göra. Sånt dyker upp i dålig kött/fisk konserv.
Smak & lukt.
Titel: SV: Mjölksyrat - ätligt?
Skrivet av: Galopp skrivet 14 dec-11 kl 19:17
Nu var det väl grönsaker som mjölksyrats..? Då har botulism inte med det att göra. Sånt dyker upp i dålig kött/fisk konserv.
Smak & lukt.

Bakterien Botulinum clostridium lever i jord och kan därmed hamna där grönsaker hamnar om man säger så  :) Har varit problem när man bland annat har mjölksyrat vitkål, förkommer också i honung vilket är orsaken till att man inte ska ge barn under 1 år honung. Men som sagt, den är inte särskilt vanlig och om man mjölksyrat rätt kan den inte växa till alls. Men det är bra att vara medveten om det om man skulle uppvisa någon av symptomen så att man får omedelbar behandling.
Titel: SV: Mjölksyrat - ätligt?
Skrivet av: MagnusL skrivet 21 dec-11 kl 12:00
Jag är rätt säker på att botulism inte syns på det sättet. Om man är orolig på riktigt för det (frekvensen av botulism infektioner i hemmagjorda varor är fruktansvärt låg) så kan man vara lite taskig och ge ett test av maten till ett husdjur.  :-\
Det är kanske taskigt men jag testade den hemmatorkade coppan och skinkan på katten.
Jag älskar den men hellre den än frugan eller mig.
Ankor eller höns gillar säkert mjölksyrade grönsaker. Lever hönan en dag senare så är det garanterat säkert (men kan ju vara mögligt för det)

Enda sättet att helt vara säker på att man inte får botulinum infektion är olika konserveringsmedel som inte är särskilt naturliga.

God Jul alla

Ps kissen mår hur bra som helst och coppan är god
Titel: SV: Mjölksyrat - ätligt?
Skrivet av: Peter Erlandsson skrivet 06 maj-13 kl 17:32
I helgen läste jag Annlies Schönecks dödsannons. Hon blev tydligen 93 år!
Titel: SV: Mjölksyrat - ätligt?
Skrivet av: Anders S skrivet 06 maj-13 kl 19:45
I helgen läste jag Annlies Schönecks dödsannons. Hon blev tydligen 93 år!

Frid över hennes minne.
Tack för hennes böcker.