Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Tå skrivet 12 dec-11 kl 21:53

Titel: Makrill i tomatsås
Skrivet av: skrivet 12 dec-11 kl 21:53
Jag har precis avnjutit en macka med "makrill i tomatsås" på. En höjdare i konserv, som dock är relativt dyr.

Men frågan är om man kan göra egen variant på detta med lång hållbarhetstid?

Makrill kan man fånga i överflöd periodvis och tomater är heller ingen bristvara här hemma sommartid. Google ger mig inga tips så kanske att kunskapen finns här?

Enligt innehållsförteckningen innehåller konserven bara fisk och tomat och håller i fem år...
Titel: SV: Makrill i tomatsås
Skrivet av: TillVaraTa skrivet 12 dec-11 kl 21:57
Du borde kunna koka in det, som vilken konserv som helst. "Problemet" är att du inte har ett sterilt kök, i alla fall inte så sterilt som en koservfabrik. Men ett par år minst om du är noga tycker jag det borde hålla. Fisken är väl rökt i sådana burkar?
Titel: SV: Makrill i tomatsås
Skrivet av: skrivet 12 dec-11 kl 22:02
Rökt, ja det kanske den är.

Men det är heller inget problem då tillgång till rök finnes.

Det vore bara så synd om man fiskade, fixade och hoppades, för att ett par veckor senare upptäcka att hela fångsten är förstörd.
Titel: SV: Makrill i tomatsås
Skrivet av: TillVaraTa skrivet 12 dec-11 kl 22:11
Prova med ett par fiskar bara. ;) Men se till att tomatsåsen är bra först. Sen lägger du fina fiskbitar med bra smak i små burkar med bygellock. Fyll burken med din fabulösa tomatsås så att lite rinner över kanten när du stänger locket. Efterkoservera i kokande vatten ca 1 timma kanske. Rör inte burkarna på ett år. Provsmaka.
Titel: SV: Makrill i tomatsås
Skrivet av: skrivet 12 dec-11 kl 22:17
Ja, det får nog bli ett test först.

Kanske att jag köper någon prisvärd firre och provar redan nu. Det bör väl fungera med vilken fisk som helst, eller måste det vara någon lika fet som makrillen?
Titel: SV: Makrill i tomatsås
Skrivet av: TillVaraTa skrivet 12 dec-11 kl 23:08
Det bör gå med vilken fisk som helst, men utan den rökta makrillens rika smak är risken stor att det bara smakar "fiskigt" i tomatsåsen.
Titel: SV: Makrill i tomatsås
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 16 dec-11 kl 06:16
Det går utmärkt.

Sök på nätet efter "Finsk burkfisk" så kommer du väldigt nära den köpa fisken
Titel: SV: Makrill i tomatsås
Skrivet av: ieenilorac skrivet 16 dec-11 kl 08:04
Såsen ska absolut inte rinna över kanten, det ska finnas lite luft som skapar undertrycket när burken svalnar, det är så man får lång hållbarhet. Det finns en bra tråd om inkokning, och tipset om finsk burkfisk är bra.
Titel: SV: Makrill i tomatsås
Skrivet av: TillVaraTa skrivet 16 dec-11 kl 18:49
Konserveringsburkar med bygellock är utformade så att det bllir en luftficka (i locket) hur full burken än blir. Fyller man inte fullt blir det för mycket luft.
Titel: SV: Makrill i tomatsås
Skrivet av: ieenilorac skrivet 17 dec-11 kl 09:14
Konserveringsburkar med bygellock är utformade så att det bllir en luftficka (i locket) hur full burken än blir. Fyller man inte fullt blir det för mycket luft.
Det ska ändå vara några mm kvar till kanten. Och om du har klet på gummiringen så kommer den inte att sluta lika tätt och risken för mögel är stor. Det ska aldrig vara klet på ytorna som ska ligga mot varandra, oavsett om man använder vanligt skruvlock eller bygellock. Det är dels enkel logik angående hygien, dels precis det som står i alla konserveringsböcker.
Titel: SV: Makrill i tomatsås
Skrivet av: Cauldron skrivet 17 dec-11 kl 10:40
Det går utmärkt.

Sök på nätet efter "Finsk burkfisk" så kommer du väldigt nära den köpa fisken


Inga resultat hittades för "Finsk burkfisk" ?
Titel: SV: Makrill i tomatsås
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 18 dec-11 kl 14:54

Inga resultat hittades för "Finsk burkfisk" ?

Skär fisken i bitar (ca 4 cm på varje håll eller efter eget tycke). Lägg fisken i en burk. Ta krossade tomater, kryddor och eventuellt lite olja. Häll detta över fisken ( ca 15mm kvar till kanten, så slipper man kladd). Sätt in i ugnen 1 timme på 200 grader. Ta ut burken/arna och låt svalna. KLART