Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Neiklot skrivet 12 dec-11 kl 12:49
-
Hej!
Vi skulle väldigt gärna vilja äta mer vegetariskt/veganskt men lik förbannat står man där och steker köttbullar, stoppar korv eller stoppar steken i ugnen.
Så snälla, hjälp oss!
Vad ska vi göra för mat?
En utmaning är att min fru inte ä(TE)r bönor.
/Neiklot + fru och 3 barn
Edit: stavfel. ;D
-
Varför inte helt enkelt äta ytterligare grönsaker till dina köttbullar och tjälknölar. Alltså öka mängden grönsaker och plocka bort pasta, ris, bulgur, couscous etc. Det är troligen det mest optimala ur hälsosynpunkt.
Ledsen för ett svar som du inte frågade efter ;)
-
Ge bönorna en omgång med stavmixern så slinker de nog ner. o:)
-
Soppor är lätta att göra vegetariska. Det brukar bli godare om man steker grönsakerna lätt först. Häll i en näve röda linser, de kokar klart på 10 minuter och ger både god smak och proteiner. Så kanske en soppdag i veckan? Ärtsoppa med pannkakor är ju traditionell, vegetarisk kost.
Haluomi-ost kan ersätta t.ex. korv eller en stekt köttbit i många fall. Grillad eller stekt är den delikat. Bra snabbmat.
-
Använd nötter!! Köp lika mängd nötter som köttprodukter - i en övergång, och leta recept som är enkla!
Blanda i jordnötter i grönsaksbiffarna så knaprar de lite og ger mer tuggmotstånd! Cashewnötter i röbetsdip. Rosta pumpakärnor, solrosfrön i mängder i salladen.
ANvänd mer ost.
Ha stavblendern lättillgänglig. (Så att man lätt kan slänga ner bönor kikartor lök morötter och nötter och mixa.
Använd mycket bladkryddor! Odla/köp koriander, basilika och släng i en dl eller två i en grönsaksmix. eller dill. Eller persilja. Man ska inte underskatta bladkryddornas effekt på maten!! Eller ta i för lite :)
Kikärtor stekta med massor av kryddor - det ska vara chili och garammasala eller liknande. Til spenatris med dill!
Falaffel!
Köp 'köttersättningar' som tofu och kvorn - men marinera tofun själv, de färdigmarinerade har jag aldrig fått ner :(. Använd era vanliga kryddor. Kvorn är suveränt! Finns som 'kycklingfile', köttfärs, nuggets. Titta i disken efter frysprodukter som är vegetariska.
Lägg bönor / kikärtor i blöt under helgen och koka, de håller sig många dagar i kylskåp, hela veckan om man inte kladdat till dem. Då kan man ta när man behöver och får inte matlagningstider på 1,5 timme.
Laga stora portioner chili, grönsaksbiffar osv och ha i frysen så det snabbt kan tinas när man är hungrig.
Smak, mycket smak är nyckeln. Det ska smaka bättre än en fadd köttbulle.
-
Köp 'köttersättningar' som tofu och kvorn - men marinera tofun själv, de färdigmarinerade har jag aldrig fått ner :(. Använd era vanliga kryddor. Kvorn är suveränt! Finns som 'kycklingfile', köttfärs, nuggets. Titta i disken efter frysprodukter som är vegetariska.
Tack för tipset men nej tak.
Ska jag ändå äta något som liknar kött så får det gärna vara kött. ^^
Ahh! Smart med tipsen om att stavmixa bönor! :)
-
Ah och alltid en handfull linser i riset! Bara ha i lite extra vatten och tajma koktiderna. Gröna franska linser smakar suveränt till det mesta!
-
Tack för tipset men nej tak.
Ska jag ändå äta något som liknar kött så får det gärna vara kött. ^^
Så där är folk så olika - ofta har killar svårt för just att inte få bita tag ordentligt i maten. Och då kan det bli en olustig upplevelse att helt gå över till soppdiet.
Jag blir sällan tillräckligt mätt på soppa, och behöver själv något att tugga på som magen kan arbeta med efter. Och så är det lättare om man kan använda sina favoritrecept utan att stoppa i köttet.
Det som funkar för någon funkar inte för en annan. Sopptipset som jag själv fått många gånger när jag bett om snabb-veg tips, funkar bara en dag i veckan i mitt hem. De andra dagarna blir det andra metoder... ;)
-
röda linser, kikärtor och nötter är lättkäkat och går att variera oändligt.
-
Generalsnus är vegetariskt! Droppa gärna i lite Gammeldansk när du ändå har korken av. o:)
Det behöver inte tuggas men kan ändå inte hänföras till soppa.
-
Generalsnus är vegetariskt! Droppa gärna i lite Gammeldansk när du ändå har korken av. o:)
Det behöver inte tuggas men kan ändå inte hänföras till soppa.
Varm gammeldansk med koriander och lantsnus, jojo, allt är det soppa, det! :)
-
Mja, tror inte ungarna är så förtjusta i generalsnus med gammeldansk..
-
Känner vegeterianer som har svamp i sina kroppkakor.
-
Mja, tror inte ungarna är så förtjusta i generalsnus med gammeldansk..
curlingongar ..... >:D
-
Vad ska vi göra för mat?
En utmaning är att min fru inte är bönor.
Gör mat ni gillar!
Och att inte frun är bönor är ju bara fint.. Bönor är ganska enahanda att prata med.
-
säger som första svarande, öka mängden av grönsaker, jag har ofta frukt i maten dessutom, vindruvor, citrus och äpple eller granatäpple, mitt bästa recept är en "pytt-i-panna" med ananas, vinruvor, hemmaodlade paprikor och pumpa med kyckling i stället för nötkött, sen har man stärkelse-banan i stället för potatis
-
Gör mat ni gillar!
Och att inte frun är bönor är ju bara fint.. Bönor är ganska enahanda att prata med.
Jaja.. ;D
-
Mja, tror inte ungarna är så förtjusta i generalsnus med gammeldansk..
De vänjer sig! Det gjorde jag. :-[
-
Vi drygar ut ofta köttet med grönsaker... I köttfärssås kan man riva morötter, palsternackor, squash (eller lägga i bönor).
Och mixade bönor kan gömmas i pannbiffar och kötbullar - om man vill snåla med köttet så det räcker alla dagar, istället för att ta en vegetarisk dag :P
Blanda i mer nötter lät intressant :)
-
Dinkel/Spelt är proteinrikt och kan användas ungefär som ris. Och så är det gott också.
Antingen som tillbehör eller bas i en sallad. Går fint att krydda upp och steka till "dinkelbullar" också, gärna med ett ägg i.
-
Kikärtor brukar gå hem även hos de som inte gillar bönor. Man kan mixa dem till hommous (kikärtor, olja, tahini, citron, vitlök, koriander och spiskummin), göra biffar eller ha dem i sallader och grytor/soppor.
Det är roligt att låta sig inspireras av andra länders matkultur. Indiska recept t ex brukar ofta vara vegetariska. Ibland gör vi potatis- och blomkålscurry med linsgryta och serverar med naanbröd och/eller ris. Då blir man mätt vill jag lova! ;D
Här finns recept som liknar våra:
http://www.tasteline.com/Recept/Aloo_Gobi (http://www.tasteline.com/Recept/Aloo_Gobi)
http://www.ica.se/Recept/dhal-indisk-linsgryta-614423/ (http://www.ica.se/Recept/dhal-indisk-linsgryta-614423/)
http://www.recept.nu/1.1233/anders_leven/matbrod/naanbrod (http://www.recept.nu/1.1233/anders_leven/matbrod/naanbrod)
Annars är ju soppa som sagt enkelt. Vi brukar göra en vegetarisk variant på den marockanska soppan harira. Säkert smakar den inte alls såhär i Marocko, men jag tycker den är god. :) Har inget riktigt recept men det ingår:
Passerade tomater
Kokta kikärtor
Lite gröna linser
några matskedar grötris
lite finhackad selleri
några rivna morötter (mitt påhitt för att dryga ut, kan skippas)
en näve persilja
buljong till lagom konsistens (rätt lös)
en rejäl skvätt citron
Kryddor: kanel, spiskummin, gurkmeja, ingefära, lite chili
Vill man så kan man pochera ägg i soppan. Servera med bröd. Det är en väldigt lätt soppa så den passar bäst när man inte behöver nåt mastigt.
Åh, och refritos är väldigt gott om man vill äta bönor på ett annat sätt. Finns många recept som innehåller fläsk (blir nog jättegott!), men jag brukar göra dem helt vegetariska. Ta välkokta bönor (t ex svarta bönor, pintobönor eller liknande) och stek dem i rätt mycket olja med vitlök, lite finhackad gul lök, färsk eller torkad chili (helst chipotle så man får god röksmak). När de fått fräsa ett tag mosar man ihop alltihopa med limesaft. Serveras som dipp till grönsaker eller istället för köttfärs till tortillas och liknande. Mumma!
-
Och, jo, jag såg att sambon inte äter bönor, men jag tänkte som så att det kan betyda många olika saker. Kanske tycker hon inte om bönor i någon form, eller så är det just rena bönor som inte passar henne. Så jag tog med bönrecept som jag inte tycker smakar så typiskt "bönigt". ;)
-
Ett underbart recept på vegetariska "kött"bullar kommer här! Jättegott tycker både små och vuxna här :)
Mal 2 dl sötmandel
Blanda med
1 stor gul riven lök och
200 g ost, vi tycker att starkare=bättre
Vispa ihop 4-5 ägg och häll i
2 dl ströbröd och
lite salt och
lite vitpeppar
någon matsked soja för färgen
Blanda ihop allt och låt svälla en stund, som med vanlig köttbullesmet.
Forma bollar (mindre än vanliga köttbullar!) och koka i grönsaksbuljong i 7-8 minuter. Bullarna sväller så koka inte för många i samma gryta! Ta upp och låt rinna av, stek sedan i massor med smör, häll i lite soja i pannan, och rulla för glatta livet. Sjukt gott och nyttigt och snällt mot djuren!
En annan hel rätt vi provade i helgen:
Hetta upp ett par skedar olja i en panna. Häll i
curry, koriander, ingefära, spiskummin och/eller andra goda, mustiga kryddor ihop med
2 dl råris. Fräs allt en stund, häll sen på 3,5 dl vatten.
Låt puttra tills riset är klart.
Under tiden hamnar följande i en annan kastrull med olja:
1 gul och
1 röd lök,
1 riven morot,
sesamfrön, linfrön, andra frön/nötter och
2 äpplen skurna i halvstora bitar.
Låt fräsa ihop och blanda sen ihop med risröran. Vi åt hummus blandat med yoghurt till och jordnötter på och det var fantastiskt!
Enklaste hummusen görs såhär:
2 paket kikärtor (800 g ungefär, konserverade) mixas med
1 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
saften av en citron
salt, koriander, spiskummin, paprikapulver, curry etc tills det smakar gott. Tänk på att vitlökssmaken "växer" i kylen också!
Håller länge i kylen och funkar bra till det mesta!
Som lyxmat gör vi ibland kidneybönor Kiev. Har inte receptet framme nu, men kort sagt mosas 2 burkar kidneybönor ihop med några skivor franskbröd, blandas med fräst purjolök och kryddor och formas till stora äggformade bollar. I varje boll läggs en stor bit hemmagjort vitlökssmör med örter och sen trycks de ihop. Rullas i ägg och ströbröd och steks i ännu mer smör. Blir verkligen sjukt gott! Och smakar inte bönor :)
Vi äter inget industrikött (och har inte tillgång till annat kött, så... inget kött alls nu, men fisk då och då) men inte heller bönor till varje måltid. Däremot äter vi mycket svamp, frön, nötter och rotsaker. Vi använder aldrig aldrig light-produkter utan fläskar på med vispgrädde och smör och varken vi eller barnen har problem att bli mätta.
-
Kidneybönor Kiev låter lyxigt och gott!
Kom att tänka på ett recept på hasselnötsbollar som jag postade i den gamla tråden om vegetarisk julmat:
Grönsaker, vegetariskt / SV: Vegetarisk julmat
« skrivet: 15 dec-08 kl 19:20 »
Istället för köttbullar brukar jag göra hasselnötsbollar. Kanske låter konstigt men är verkligen jättegott! Köttätarna i familjen instämmer!
Här är receptet:
2 dl lök
2 dl rotselleri
1 dl zucchini
drygt 2 dl malda hasselnötter
2 ägg
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
Finhacka lök och riv rotsellerin grovt, fräs i olja eller smör. Blanda med de övriga ingredienserna
och forma smeten till bollar eller biffar som stekes. Mums!
Hittade receptet på den här sidan för några år sedan: [url]http://www.vegetariskt.com/vegetariskt_julbord.asp[/url] ([url]http://www.vegetariskt.com/vegetariskt_julbord.asp[/url])
Där finns en del annat roligt om man vill härma kötträtterna på julbordet. Ett år gjorde jag vegetarisk "sill" på aubergin, tror receptet kommer därifrån. en numera är det bara nötbollarna och vegetarisk Jansson (ska se om jag hittar receptet...) av "härm"-rätterna som jag gör.
Numera är jag ju själv en av "köttätarna i familjen" och jo, de här är så goda att de står sig än. :)
-
Vad använder man hummus till? :-[
-
Vad använder man hummus till? :-[
som tilltugg till vilket käk som helst (även kött) speciellt till grillat är det toppen, eller har man det på mackan, eller käkar med sked direkt ur burken vid kylskåpsräd mitt i natten. Lättkäkat helt enkelt
-
Vad använder man hummus till? :-[
Baka pitabröd och fyll med hummus och grönsaker! Lägg på en tallrik och ringla över lite olivolja, dippa gott bröd, servera oliver och en sallad till! Använd som smörgåspålägg istf leverpastej o.d.!
Gott gott gott!! :D
Kan göras på inhemska gråärter om man inte vill köpa kikärter. Eller så odlar man kikärter. :)
-
http://www.ica.se/vegetarisk-julmat (http://www.ica.se/vegetarisk-julmat) finns lite julinspiration här :)
-
En rätt jag brukar göra som är lätt och inte innehåller så många moment är aubergine och tomat i ugnen.
Skär aubergine i valfritt stora bitar, lägg i ugnsform, olivolja.
Jag brukar ta burktomat, kanske en burk krossade och en burk hela för att få lite större bitar. Senast tog jag två burkar körsbärstomater. Det går naturligtvis att använda färska tomater också. Oliver. Jag brukar ta svarta calamata med kärnor, sist tog jag Änglamarks blandade oliver. Ibland har jag fårost, det blir jättegott men är inte nödvändigt. Rosépeppar! Rosmarin är också gott. Lite salt. In i ugnen, i ca 200 grader tills auberginen är klar.
Till brukar jag äta ris eller vete.
/ Alba
-
Vegetarisk lasagne - finns ingen bättre inkörsport. Rikligt med ost och muskot i bechamelsåsen. Istället för köttsåsen en grönsaksröra med en bas på lök, tomat, rivna morötter och rotselleri. Örtkryddor, peppar och salt. Och rotselleri. Tillsammans med muskoten ger den den stuns och karaktär som rätten behöver.
-
Vegetarisk lasagne - finns ingen bättre inkörsport. Rikligt med ost och muskot i bechamelsåsen. Istället för köttsåsen en grönsaksröra med en bas på lök, tomat, rivna morötter och rotselleri. Örtkryddor, peppar och salt. Och rotselleri. Tillsammans med muskoten ger den den stuns och karaktär som rätten behöver.
Smaskig variant på samma tema är att göra grönsaksröran som en ratatouille med tomater, lök, vitlök, squash och aubergine.
-
Ja, tänk att ingen sagt lasagne innan. En annan variant: Pastaplattor, bechamellsås och istället för köttfärs fräser du spenat eller nässlor med smör och vitlök. Varva i lager. En annan variant på detta är att varva smördeg eller filodeg med det gröna fräset. Det blir då en väldigt god rätt att ha på ett buffebord.
Rotskakslåda är oxå gott.... går att variera i oändlighet. Morotslåda e ju en klassiker. Kan även göras med kålrot och champinjoner. Eller blandade rotsaker. Man kan blanda i färskost, cremefraiche, keso.....ja, precis vad man tycker ;)
Omeletter är ju oxå snabbt och smidigt.... och FALAFEL!!!!
-
Gazpacho som sommarmat och trattkantarellsoppa med sherry i till höst och vinter. Nässlor på våren.
-
Nässelpaj!
http://elins-tradgard.blogspot.com/2008/05/nsselpaj.html (http://elins-tradgard.blogspot.com/2008/05/nsselpaj.html)
Byt ut nässlorna mot spenat eller svinmålla. Eller mot smörfräst svamp. Eller nåt annat. Paj kan liksom aldrig bli fel. :D
-
Soppa på potatis, jordärtskockor och palsternackor med knaprig löktopping:
http://elins-tradgard.blogspot.com/2008/01/en-god-soppa.html (http://elins-tradgard.blogspot.com/2008/01/en-god-soppa.html)
-
Använd inhemska råvaror till Indien-inspirerade rätter!
http://elins-tradgard.blogspot.com/2008/01/indiskt-p-svenska.html (http://elins-tradgard.blogspot.com/2008/01/indiskt-p-svenska.html)
-
Använd inhemska råvaror till Indien-inspirerade rätter!
[url]http://elins-tradgard.blogspot.com/2008/01/indiskt-p-svenska.html[/url] ([url]http://elins-tradgard.blogspot.com/2008/01/indiskt-p-svenska.html[/url])
se, nu skulle man ha en like knapp :)