Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Boende/hägnad => Ämnet startat av: MiMaanvandrare skrivet 12 dec-11 kl 12:05
-
Hej,
Har frågat tidigare under andra fjäderfä om registrering hos Jordbruksverket, om det kan ge problem att registrera sig som ekologisk - när man bara egentligen ska ha till eget hushåll (ankor ska registreras oavsett produktionsmängd, tydligen). Men jag har beslutat att hålla det ekologiskt oavsett, så den frågan kan väl få hänga lite.
Men nu ska jag utfylla blanketten och har två problem: för det första - hur hittar jag fastighetsbeteckningen på brygghuset? Jag har använt snabb söken på 'metria' och fått bostadshusets nummer, men inte brygghuset?
OCH hur får man tag i kartan som man måste bifoga sin ansökan?
Hjälp, snälla?
-
Vad du säger till jordbruksverket ifall det är ekologiskt eller inte är inte så kinkigt. Det är om du ska börja söka stöd eller sälja ekologiska grejer som du måste börja uppfylla krav.
Brygghuset lär ju inte ha nåt speciellt nummer, fastighetsbeteckningen gäller ju hela gården. Du kan själv numrerar husen på kartan, så är det dom numren som gäller. Har du t.ex uppgett att du har anka i hus nr 2, så ska det vara det huset som du har kallat nr 2 på kartan.
Karta kan du ju hämta på google, zooma in till lagom nivå och skriv ut sidan, så har du en karta.
Detta är bara för att jordbruksverket ska veta var det finns djur, det är inte så petigt med formalia.
-
Ok :) Där stod blockkarta och ekonomisk karta och hur jag än letade fattade jag inte hur jag skulle få tag på en sån. Google maps är bra användbart...
tack!
-
Var läser du att du måste anmäla att du har ankor? Som jag läser texterna så behöver man bara anmäla om man har dem för kommersiellt bruk.
-
Jag tror du har rätt. Jag har läst fel.
Jag hade läst någonstans härinne på alternativ att ankor skulle registreras pga smittrisken och läste därför lite snabbt i tron att något annat gällde ankor, på denna sida:
http://www.sjv.se/amnesomraden/djur/fjaderfan/registrerafjaderfan.4.7409fe2811f8e7990b88000408.html (http://www.sjv.se/amnesomraden/djur/fjaderfan/registrerafjaderfan.4.7409fe2811f8e7990b88000408.html)
"Om du håller fjäderfän för kommersiellt bruk eller har mer än 350 värphönsplatser ska du anmäla det till Jordbruksverket. Syftet med att samla in uppgifterna är att det ska vara möjligt att spåra djur från en plats till en annan vid utbrott av någon smittsam djursjukdom.
De arter som du måste anmäla är ankor, duvor, fasaner, gräsänder, gäss, höns av arten Gallus gallus (inklusive slaktkyckling), kalkoner, pärlhöns, rapphöns, strutsfåglar och vaktlar. "
Det betyder ju att även dessa arter bara ska anmälas om de hålls för kommerciellt bruk.
En gårdsbutik är inte kommerciellt bruk väl?
-
Jag läser texten så att bara om man har fler än 350 höns eller håller dem för kommersiellt bruk så måste ma nanmäla. Däremot får man ju anmäla även färre djur om man skulle vilja.
Ska man följa reglerna strikt så ska man anmäla om man ska sälja ägg till mat. Så tolkar jag det i alla fall. Så säljer man dem i gårdsbutik så måste man nog anmäla om man ska vara laglig.
-
Jar tror jag anmäler för att ha det gjort - så om gårdsbutiken blir till nåt, så är det gjort. Ingen skada skedd, om jag inte sälger ett enda ägg :)
Fast det kanske kostar pengar att ha kontrollanter som kollar ekologin..?
-
Tror du att du kan/vill uppfylla reglerna för ekologisk produktion? Det finns många regler kring desinficering av stallar, att markerna ska vila i två månader mellan omgångar osv.
Du kan ju fortfarande ge ekologiskt foder osv. Jag skulle strunta i att skriva dem som ekologiska från början. Sedan, om du vill öka på, och när du ser vad som passar för platsen, så kan du ju ändra på det.
-
Jar tror jag anmäler för att ha det gjort - så om gårdsbutiken blir till nåt, så är det gjort. Ingen skada skedd, om jag inte sälger ett enda ägg :)
Fast det kanske kostar pengar att ha kontrollanter som kollar ekologin..?
Jag tycker som ieenilorac, vänta tills det behövs. Din kalender är nog tillräckligt full i alla fall. Ska någon komma och inspektera så är det antagligen inte gratis, tex. vad kostade sotarn?
För övrigt har jag ett ordspråk i bråda tider (och annars också): Du ska inte göra idag det du kan skjuta upp till i morgon. Det kan ju visa sig va onödigt!
-
Det där ekologiska var precis min fråga i ankforum förut - 'omgångar' det låter jättesnårigt om man bara har några stycken av varje art.
Men samtidigt känns det ju helt absurdt att det skulle vara mindre ekologiskt att ha dem 100pct på ekologiskt foder och helt frittgående på helt obesprutad mark och utan staket.... än ekologisk massproduktion, så det får helt enkelt funka. Jag får uppfinna hjulet, eller nåt.
@ToA: men... det är ju inte rättvist... :( Om man är ekologisk ska man väl kunna skriva ekologisk också... Fast det låter ju förnuftigt, förstås. Usch, jag är ju inte så förnuftig ju... Finns det inget 'gårds'-märke? Småbruks-märke typ, med ekologikrav, men utan storbruksreglerna? Borde vi fixa i så fall!
-
Du kan alltid beskriva hur du håller dina djur, och det kommer säkert att vara mycket bättre och trevligare än vad de ekologiska reglerna kräver. Men om du ska få ett färdigt märke, så måste du anpassa dig till något som ofta inte passar för det riktigt småskaliga.
Tyvärr är det så, den allra bästa djurhållningen passar inte in i ramen och kan därför inte med rimlighet märkas upp med ekologiskt.
Skriv frigående, skriv endast ekologiskt foder, skriv alla andra bra saker på etiketten när du väl börjar sälja något. Och överväg då om inte det är det bästa, eller om du ändå vill pressas in i ramar som inte passar din verksamhet.
-
Man får inte kalla sin produktion ekologisk om den inte är certifierad av en smord certifieringsorganisation, vilket kostar pengar. Man får inte heller namnge eller beskriva eller på annat sätt låtsas att den är ekologisk.
-
Man får inte kalla sin produktion ekologisk om den inte är certifierad av en smord certifieringsorganisation, vilket kostar pengar. Man får inte heller namnge eller beskriva eller på annat sätt låtsas att den är ekologisk.
Menar du att man inte får skriva t ex att djuren är frigående utomhus, eller att de äter ekologiskt foder, givet såklart att det är sant? Eller skriva var de är uppfödda, dvs att det är lokalproducerat?
-
Man borde komma undan med en objektiv beskrivning av produktionen så länge man inte använder ordet ekologisk eller andra formuleringar med liknande innebörd. Lokalproducerat borde inte vara några problem, det mesta som säljs som ekologiskt är ju allt annat än lokalproducerat.
-
Ulric har rätt man får inte använda ordet ekologisk eller liknande..
-
Men då är det väl verkligen på sin plats att skapa ett alternativt eko-märke?!! Ekobruk, Lokal-eko eller liknande?
Var där inte någon tråd här som skrev om att försöka skapa ett varumärke som flera kunde sälja under, som på det viset kunde ge en bättre leverans-stabilitet vilket krävs i större matbutiker?
Det är igen kooperativ-tanken, det har ju gjorts förr... Måste gå att göra igen.
Ordet ekologisk kan väl inte vara patenterat till att bara betyda stordrift? Man har ju hört att fair trade märkena är stor business och att små bönder inte ha råd att certifieras, men att det skulle vara så här hemma där korruptionen förhoppningsvis inte är så utbredd, överraskar mig trots allt...!
-
Ordet ekologiskt är ju inte på nåt vis förbehållet storproducenter. Du kan ju ha 1 ko och sälja ekologisk mjölk om du vill, men det blir ju lite dyr mjölk. Här är smaks prislista för att certifiera sig, och den lägsta taxan är 3200 kr per år.
http://www.smak.se/website1/1.0.1.0/95/SMAK149_Prislista_2011_Certifiering%20_av_ekologisk_produktion.pdf (http://www.smak.se/website1/1.0.1.0/95/SMAK149_Prislista_2011_Certifiering%20_av_ekologisk_produktion.pdf)
Att man inte får använda ordet ekologisk i marknadsföringen om man inte är certifierad, är ju för att inte vilseleda köparna.
Jag tycker absolut inte att det ska uppfinnas nya märkningar , KRAV är så inarbetat och alla vet vad det betyder, så det ska man följa.
Om alla skulle kunna kalla sina produkter för vad dom själva tycker, då har vi snart total kaos, och märkningarnas trovärdighet urholkas totalt.
Gör en hemsida istället, där du visar hur djuren har det, så kan det sälja precis lika bra, om inte bättre, än att just kalla grejerna ekologiska.
-
jag förstår vad du menar - men jag tycker att det är omvänd logik. Att något är krav märkt är en garanti för att det är ekologiskt. Men krav-märkta produkter är ju inte det enda som är ekologiskt.
Innebörden av ordet ekologisk är ju något i sig själv - och det måste andra ju också har 'rätt' till inte bara KRAV.
jag tycker det är skrämmande om ett ord på det viset plötsligt kan 'ägas' av en institution.
Från wikipedia:
Samarbetsorganisationen International Federation of Organic Agriculture Movements ger följande definition av ekologiskt lantbruk:
” Ekologiskt lantbruk är ett produktionssystem som bygger hälsa hos jordar, ekosystem och människor. Det är beroende av ekologiska processer, biodiversitet och kretslopp som är anpassade till lokala förhållanden, snarare än användningen av insatsämnen som har oönskade effekter. Ekologiskt jordbruk kombinerar tradition, innovation och naturvetenskap i syfte att skydda vår gemensamma miljö och för att säkerställa en god livskvalitet för alla som är en del av produktionen.[2]
Att man inte får sätta KRAV på sina produkter är en sak, men att inte kunna skriva att det är ekologiskt, är något helt annat. @Ulric och Rosa: var vet ni det från, var hittar jag de reglerna?
-
http://slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Ekologisk-mat/#Krav (http://slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Ekologisk-mat/#Krav) på anmälan
-
Tja är det så strikt med ordet ekologiskt och man vill framföra att djuren har det bra och mer naturligt så finns det väl synonymer eller liknelser som inte omfattas av de begränsningarna.
Kanske så som; Naturligt, Biodynamiskt, Gårdsuppfödda, Småskaligt, 'På gammaldags vis', etc.
Jag tror som några nämnt innan att folk som är ute efter lite bättre samvete och går ur vägen för att få det tycker dom sakerna betyder mer än en eko-stämpel :)
erm- ledsen, det var inte en kommentar om själva frågan om produktionsnr. ::)
-
[url]http://slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Ekologisk-mat/#Krav[/url] ([url]http://slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Ekologisk-mat/#Krav[/url]) på anmälan
Perfekt! Kolla här:
"I Sverige görs dock undantag från kravet på anmälan och kontroll för de som säljer ekologiska produkter direkt till slutkonsument eller slutanvändare, under förutsättning att de inte
- förvarar (annat än i anslutning till försäljningsplatsen), producerar, bereder eller importerar ekologiska produkter från tredje land, eller
- samtidigt säljer eller lagrar ekologiska och konventionella lösviktsvaror av samma slag.
Läs mer under länken "Beslut om undantag från anmälan"."
Det är ju gårdsförsäljning! Om hela gården är ekologisk, man inte säljer till butiker utan direkt till förbrukaren, man inte har 'pesticid'-produkter alls, eller använder eko-produkter från 'tredjeland' (om om man använder lokalproducerat, vilket man förhoppningsvis gör så är det ju knappast ett problem) - då får man kalla sina ägg ekologiska utan kontroll och anmälan.
Någon som tror jag tolkar det fel? Och hur får man reda på vad som gäller...?
-
erm- ledsen, det var inte en kommentar om själva frågan om produktionsnr. ::)
hehe, alla mina trådar går kraftigt OT ganska fort - det är en del av sporten! ;)
-
Poängterar du att allt är "utan bekämpningsmedel" och "småskaligt" och "lokalproducerat" behöver du inte använda det urholkade "ekologiskt".
Lycka till!
-
Perfekt! Kolla här:
"I Sverige görs dock undantag från kravet på anmälan och kontroll för de som säljer ekologiska produkter direkt till slutkonsument eller slutanvändare, under förutsättning att de inte
- förvarar (annat än i anslutning till försäljningsplatsen), producerar, bereder eller importerar ekologiska produkter från tredje land, eller
- samtidigt säljer eller lagrar ekologiska och konventionella lösviktsvaror av samma slag.
Läs mer under länken "Beslut om undantag från anmälan"."
Det är ju gårdsförsäljning! Om hela gården är ekologisk, man inte säljer till butiker utan direkt till förbrukaren, man inte har 'pesticid'-produkter alls, eller använder eko-produkter från 'tredjeland' (om om man använder lokalproducerat, vilket man förhoppningsvis gör så är det ju knappast ett problem) - då får man kalla sina ägg ekologiska utan kontroll och anmälan.
Någon som tror jag tolkar det fel? Och hur får man reda på vad som gäller...?
Jag tror inte du tolkar fel, men du tolkar det så som du önskar det vore.. ;) Det är helt normalt och görs av alla när de första gången kommer i kontakt med det ekologiska regelverket.
Om du läser vidare på jordbruksverket, så tycker jag det är tämligen glasklart..
http://www.jordbruksverket.se/download/18.595401461210ae2d589800031870/P7-1%25E2%2580%2593b+Kontroll%5B1%5D.pdf (http://www.jordbruksverket.se/download/18.595401461210ae2d589800031870/P7-1%25E2%2580%2593b+Kontroll%5B1%5D.pdf)
Det du citerade tolkar jag som att du får sälja ekologiska produkter utan kontroll av själva försäljningen. Men för att du ska ha nån ekologisk produkt att sälja så måste odlingen/produktionen vara kontrollerad.
Men själva gårdsbutiken behöver inte vara kontrollerad, och du kan alltså sälja t.ex ekologiska produkter i den, som grannen odlat, men grannen måste vara kontrollerad.
Men det är alla dessa egna tolkningar som gör att begreppet ekologisk urvattnas, precis som Tillvarata sa, det har ju varit många trådar här på forumet där folk deklarerar att dom minsann säljer ekologiska produkter utan att vara kontrollerade. Och kollar man på Blocket efter köttlådor så står det ju att var och varannan är ekologisk, hur många som är det på riktigt vet man inte förrän man har frågat efter certifieringen.
Jag skulle gärna se betydligt hårdare tag mot de som fuskar. Dom rider ju på trovärdigheten som de som faktiskt följer reglerna, bygger upp.
-
Ekologisk hit & ekologiskt dit. Vad är det för fel på
Äggta brygghuskläckta tuppkycklingar av träskanpassade snapphanehöns
En stor och bra skylt syns långt.
-
Det enda jag opponerar mig mot är att själva ordet 'ekologisk' beslagtas!!
Man får hjärtans gärna betala pengar för att sätta KRAV på sina produkter, eller svanen eller eu-blomman.
Men man måste alltså kunna sälja produkter - som man själv hävdar är producerade ekologiskt - och säga att de är det. Om förbrukaren väljer att tro på det är en helt annan sak. Och så länge jag inte klistrar kravmärket på mina produkter, utvattnar jag inte KRAV...
Och så länge man inte fuskar utvattnar man heller inte ordet ekologisk.
Jag tror Existens? har rätt i att det bara är butiken texten handlar om, tyvärr, och inte produkten.
Och jag tvivlar heller inte på att autoritets-hjärntvätten är så fullständig att det känns helt normalt att ett ord inte kan användas utan pengar och kontrollörer och storindustri.
Jag kan absolut skriva andra ord. Inget problem. Det som 'pisser mig af' /gör mig sur/ är att jag inte skulle kunna skriva ekologisk även om jag skulle ha bättre förhållanden för mina djur än det som krävs.
Vad händer, får man en böter?
Usch, detta blir dagens stora kräka: Storebror Staten blandar sig i precis allt och vi kan inte ta ett enda beslut utan att allt är reglerat och kontrollerat, huu skrämmande... Var är tilliten?