Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: tomas-kero skrivet 04 dec-11 kl 17:47
-
Här kommer en liten konsumentfråga.
När man köper buljongpulver så vill jag ju inte ha med mononatriumglutamat av hälsoskäl. Men hur är det med jästextrakt? Många märken (men inte alla) innehåller det och jag tycker ofta att dessa är godare men min sambo vill ej ha, eftersom hon hört att det skulle vara skadligt på något sätt, osäkert hur. Någon som vet något mera om hälsoaspekten av jästextrakt?
-
Gör örtsalt, grönkryddor mixade med salt, torkat eller "färskt" att ha istället för buljong. Buljong är som tomatketchup, inget du måste ha i all mat för att kunna äta den.
-
Och man kan också lägga till med örterna och saltet malda torkade rotfrukter för att göra eget buljongpulver.
-
Har inte superkoll, men jästextrakt av olika sorters jäst används inom hälsokosten. Öljästpulver/piller är ett vanligt kosttillskott för "hår och naglar" och ska innehålla B-vitamin (vet dock inte vilken, då får jag läsa på).
Jästextrakt i en buljongtärning torde utgöra en så liten mängd så det borde vara ofarligt, till skillnad från glutamaten som påverkar även i mindre mängder. (Vid långkok av exempelvis grytor, och i vissa livsmedel finns detta naturligt, men påverkar då inte i lika stor utsträckning eftersom det är i mindre mängder och automatiskt kommer med "hjälpämnen" som gör att kroppen kan ta hand om det.)
Jästextrakt påstås innehålla Glutaminsyra som i kroppen omvandlas till glutamat och glutamin. Beroende på vad du får i dig för ämnen samtidigt och hur din kropp mår och jobbar blir det oftast mest glutamin och lite glutamat.
Vill igen poängtera att glutamat är naturligt i mindre mängder, det är när det överdoseras i form av ren glutamat i kryddblandningar och dylikt som det kan ge en stressreaktion i kroppen.