Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: TheoA skrivet 01 dec-11 kl 21:25

Titel: Korvskinn/fjälster
Skrivet av: TheoA skrivet 01 dec-11 kl 21:25
Vart kan man hitta fjälster/korvskinn? Jag har letat massor, men jag vill ju ha svenskt fjälster... Verkar vara svårt att hitta. Jag vill ha fjälster för att kunna göra Julkorv, prinskorv och grillkorv. Vi har eget kött och vi slaktar ju djuren själva. Men jag vill inte gegga med tarmarna.
Titel: SV: Korvskinn/fjälster
Skrivet av: TheoA skrivet 01 dec-11 kl 21:35
Jaha, får ni fråga då, eller finns det i disken?
Titel: SV: Korvskinn/fjälster
Skrivet av: pålle skrivet 01 dec-11 kl 21:41
Fråga du i din butik det brukar finnas .
Titel: SV: Korvskinn/fjälster
Skrivet av: Edgar skrivet 01 dec-11 kl 22:06
Ska du ha svenskt får du gegga med tarmarna själv.

Uppemot 100 % av de naturtarmar som används i Sverige är importerade. Ett tag tog man svenska nöttarmpaket och skickade till Portugal för rensning och sortering, men det är länge sen. Nu för tiden görs förmodligen biogas på dem.

Svenska fårtarmar används inte i industrin, de är för sköra. Fåren ska äta tistlar och kaktusar, då får de starka, bra tarmar.
Titel: SV: Korvskinn/fjälster
Skrivet av: TheoA skrivet 04 dec-11 kl 18:11
Jag fick tag på krokfjälster från nöt, 5 meter. Stod inte hur många millimeter tjock den var..
Titel: SV: Korvskinn/fjälster
Skrivet av: Edgar skrivet 04 dec-11 kl 19:27
Kroktarmar brukar vara ungefär som kokkorv, köttkorv eller liknande.

Svintarmar som isterband och fårtarmar som prinskorv.

Titel: SV: Korvskinn/fjälster
Skrivet av: take skrivet 04 dec-11 kl 19:52
Det mesta av fårtarm kommer från Iran tror jag.
Titel: SV: Korvskinn/fjälster
Skrivet av: TheoA skrivet 04 dec-11 kl 22:08
Jag hade tänkt göra julkorv.. Funkar det fjälstret jag köpte eller ska jag köpa svinfjälster? Jag ska dit på torsdag igen så jag kanske köper svinfjälster då för det var slut idag.
Titel: SV: Korvskinn/fjälster
Skrivet av: Minimika skrivet 04 dec-11 kl 22:15
Krokfjälster funkar bra till julkorv! Korven blir ca 5 cm tjock. Svinfjälster blir mycket tunnare korvar, funkar bra till t.ex. grillkorv.
Titel: SV: Korvskinn/fjälster
Skrivet av: TheoA skrivet 05 dec-11 kl 17:48
Men jag har ett korvhorn med 2 cm i tjocklek.. Det funkar ju inte då.. får ta och köpa svinfjälster.
Titel: SV: Korvskinn/fjälster
Skrivet av: Edgar skrivet 05 dec-11 kl 19:22
Men jag har ett korvhorn med 2 cm i tjocklek.. Det funkar ju inte då.. får ta och köpa svinfjälster.
 

Hur tänker du då? Fjälstret träs  utanpå korvhornet, och trä på 5 cm diameter på något som är 2 cm borde ju fungera alldelles utmärkt. Det blir sämre med svintarmar, eftersom de är mindre.
Titel: SV: Korvskinn/fjälster
Skrivet av: TheoA skrivet 05 dec-11 kl 20:10
Jaha..  ::) jag som trodde att det var alldeles för stort så att det åkte av korvhornet  :P.
Titel: SV: Korvskinn/fjälster
Skrivet av: TheoA skrivet 05 dec-11 kl 20:42
Det finns en chans att det fjälster som ag har köpt är svenskt :) http://dat-schaub.se/om-oss.html (http://dat-schaub.se/om-oss.html)

 "Dat-Schaub AB driver tarmrenserierna på Scan AB:s och KLS anläggningar i Sverige. "
Titel: SV: Korvskinn/fjälster
Skrivet av: Edgar skrivet 05 dec-11 kl 23:21
Tyvärr, möjligen svenskt om du köpt svintarmar. http://www.dat-schaub.se/tarmar/naturtarm.html (http://www.dat-schaub.se/tarmar/naturtarm.html)
KHi som DAT Schaub köpt för några år sedan hade ingen rensning i Sverige utan i Sydeuropa (Portugal?).

Jag tror icke man har återupptagit rensning och sortering av tarmar i Sverige, utan det sker i låglöneländer. Möjligen skickar man iväg tarmarna dit och får tillbaks dem rensade och kalibersorterade, men kan då säljas som svenska, eftersom tarmarna ursprungligen kommit härifrån.