Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Marleéne skrivet 30 nov-11 kl 18:15
-
Nu börjar det då bli dags för slakt av bagglammet från i våras och jag tänkte höra lite mer er vad jag egentligen kan ta rätt på.
Följande har jag koll på :P
* Köttet
* Skinnet
* Hjärnan - för beredning av skinnet
* Hornen - till knappar och liknande
* Senor till rep/tråd
Sen då? Vad mer för hantverk/pyssel kan man hitta på med djuret?
Fettet? Vad kan jag använda det till?
Vad har ni för tips och idéer?
-
Fettet kan du göra tvål eller handcreme av tex.
-
Glöm inte inälvorna. Hjärtat är gott stekt eller i olika rätter, tungan blir ett utmärkt pålägg, levern är en delikatess och på unga djur kan man även äta njurarna.
Och vill man göra korv som man även kan bjuda muslimska vänner på så tar man såklart vara på tarmarna. Och så finns ju vommen, den har jag inte provat att ta tillvara än, men jag har ätit mycket god vomgryta i Italien.
Och om du benar ur köttet tar du givetvis reda på benen till att koka buljong på.
Är det en bagge så kan man äta testiklarna också, det finns beskrivet i ett gammalt nummer av Åter. Det ska vara en delikatess. Nästa gång jag slaktar en bagge så ska jag prova.
-
Pungen kan ju bli en fin väska... 8)
-
Fettet lägger jag i nätpåse (som det varit frukt i) och lägger i frysen tills att småfåglarna behöver det på vintern ;D
-
Någon sa till mig att klövarna ger fint ljud till ett rytminstrument. Vissa delar av skelettet är användbara, själv har jag många gånger använt revben eller höftben som sked.
Pungen, ja den heter inte likadant som penningpung utan orsak. Från början var det samma sak!
-
Gör eget skofett av bukfettet. Det blir riktigt bra. Blanda bukfett med bivax och tjära. Det ska kokas ihop och du kan nog finna recept på google. Gjorde i somras och det var riktigt bra!