Alternativ.nu

Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: kulantummelisa skrivet 28 nov-11 kl 18:47

Titel: Användbart kött?
Skrivet av: kulantummelisa skrivet 28 nov-11 kl 18:47
Vi har hemslaktat några lamm, bl a ett småvuxet lamm. Det har hela tiden gått omkring med flocken och ätit och druckit som det ska. Aldrig påvisat några problem bortsett från att det växte lite långsammare än sitt syskon och övriga jämnåriga, napplamm undantagna. Vid slakten upptäckte vi tyvärr att ena kammaren av hjärtat var fylld med var, men övriga hjärtat var fint. Troligtvis har lammet alltså vuxit långsamt eftersom det bara använt halva hjärtat. Slaktaren som hjälpte till, och som till vardags arbetar på riktigt slakteri och därför av vana direkt såg att hjärtat avvek i utseende och skar i det, kasserade omedelbart alla inälvorna men tyckte vi utan oro kunde äta köttet. Köttet har ingen konstig färg, lukt eller utseende. Nu undrar jag om ni delar samma uppfattning, dvs att köttet troligtvis går bra att äta trots att det var var i hjärtat?
Titel: SV: Användbart kött?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 28 nov-11 kl 18:56
Ja, om fåret inte var allmänpåverkat och hade feber eller liknande så har inte köttet påverkats av problemet med hjärtat.
Titel: SV: Användbart kött?
Skrivet av: kulantummelisa skrivet 28 nov-11 kl 19:06
Det låter bra! Men det ska sägas att jag inte har som rutin att ta tempen på alla lamm som ska slaktas så jag har ingen aning om feber. Jag vet bara att det inte såg sjukt ut eller betedde sig sjukligt, dvs det gick omkring med de andra, åt och drack och stretade emot när det skulle flyttas.
Titel: SV: Användbart kött?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 28 nov-11 kl 19:09
Jo, men om det var piggt och inte drack ovanligt mycket så hade det troligen inte feber.
Titel: SV: Användbart kött?
Skrivet av: kulantummelisa skrivet 28 nov-11 kl 21:34
Tack för dina svar - då äter jag upp honom utan tveksamheter!