Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: Tuve skrivet 21 nov-11 kl 15:30
-
Vad har ni för tips på ätliga vattenlevande växter? Jag planerar göra en damm och bevattningskanal i min nya "utopi-köksträdgård". Jag kommer bara på ris och vattenmynta, och ris har jag nog inte lämpliga förutsättningar för, (eller?).
Andmat lär vara extremt proteinrikt, men jag vet inte hur gott det är, och hur man i så fall tillagar det...
Vad finns det mer för ätligt jag kan odla i vatten?
-
Kaveldun. Både vackert och användbart på många sätt. Tror det har samma näringsvärde som potatis? :)
-
Karpar ??? Pass upp för vattenmyntan - den är fruktansvärt invasiv, tar över det mesta i en liten damm (utom kaveldunen).
-
Är det rötterna man äter på kaveldun? Den sprider sig ju bra - kanske produktiv matväxt?
Nån som testat ris i Sverige, förresten? Fast jag gissar att det inte ger nån nämnvärd skörd här, så andra växter ger mer mat per yta och arbetsinsats.
Ja, jag har ju inte så hemskt mycket vattenmynta i min dagliga diet... Det var bara det första jag kom på. Kanske sätter den i den delen av dammen som ankorna får tillgång till, de kanske äter den.
Vad gäller djur har jag tänkt se om karp och kräftor blir nåt, men mest kände jag att jag vet så lite om vattenlevande ätliga växter.
-
vattenkrasse, kaveldun, bladvass, nässlor växer gärna på fuktig mark, samma sak med rotkardborre. Sen kan man ju odla mussslor och kräftor i dammen också, eller fisk...
-
Bladvass visste jag inte var ätligt - är det roten? Rotkardborre känner jag inte heller till, är det den vilda växten, eller finns den i förädlad? Och växer den i vatten eller i jord?
Musslor var också något jag inte tänkt på - kan man odla färskvattenmusslor, och i så fall hur, och vilka arter, och var får man tag i dem?
Kul idéer ni kommer med - men det leder till ännu fler frågor!
-
Hej!
Titta lite på Sagittaria. Speciellt på latifolia. Lättodlad, sprider sig kraftigt och god. Mina plantor ger dock ganska liten skörd. Du kan som vanligt hitta information på www.pfaf.org (http://www.pfaf.org)
MVH
Jan
-
Kul info, Jan! Jag kommer och tigger en knöl av dig om ett år eller så, när jag har byggt dammen! Den verkar ju riktigt god, på beskrivningen i din länk.
-
bladvass växer i vatten, eller snarare i dammbottnen, men den kan även växa på fuktiga områden, kardborrerot växer på fuktiga områden, man kan även odla kvanne på sådana platser, frön kan man hitta på t ex Impecta, plantor på plantskolor om man har tur. På vassen o kardborreroten är det rötterna man äter, kardborrerot och kvanne kan man även äta stjälkarna på.
-
Hej, mitt första inlägg här.
Jag håller på att palntera i min "vattenrabatt" här hemma nu och tar åt mig av alla tipsen. Det blir 8 kvm planteringsbar yta med ett vattendjup på ca 20 cm. Den växt som jag inte ser i era svar som plantskolorna gärna säljer som ätbar är bäckveronika. Det skall bara vara att skörda bladen efterhand som den växer och ha som grund i sallad.
MVH
Magnus
-
Andmat är lätt att odla, och det är näringsrikt, kanske inte så vanlig mat här,men i Sydostasien finns det, någon har kanske ovetande fått andmat på en Thailandsresa. jag har inga recept, men det som annat går ju och ta reda på.
-
Kom just att tänka på vattenmynta, växer på grunt vatten, ca 10-20 cm
-
Odlat källfräne inomhus i vinter under belysning men den kanske skulle gå att sätta ut i dammen till våren, god liten grön växt som inte gett så stor skörd men smakar lite kryddigt år pepparrothållet.
-
Är det rötterna man äter på kaveldun? Den sprider sig ju bra - kanske produktiv matväxt?
Nån som testat ris i Sverige, förresten? Fast jag gissar att det inte ger nån nämnvärd skörd här, så andra växter ger mer mat per yta och arbetsinsats.
Ja, jag har ju inte så hemskt mycket vattenmynta i min dagliga diet... Det var bara det första jag kom på. Kanske sätter den i den delen av dammen som ankorna får tillgång till, de kanske äter den.
Vad gäller djur har jag tänkt se om karp och kräftor blir nåt, men mest kände jag att jag vet så lite om vattenlevande ätliga växter.
Man äter skotten, rotstocksmärgen och "basen" Basen=Tänk det vita på en purjolök.
mvh
-
Eddo (Colocasia esculenta) ska ju kunna växa med "fötterna i vatten".
Eddo(e) (taro) finns ju att köpa i vanliga matvaruaffärer.Den härstammar från Asien och är mycket lättodlad. Bara att sätta en knöl i en kruka.
Jag har en som jag planterat i kruka, och den växer snabbt och lätt!
-
Pilblad kanske? Sagittaria latifolia
...också kan ni ju ha ankor! :D
-
De musslor man äter här i Sverige är ju blåmusslan och den lever i saltvatten. Andra Svenska musselsorter som lever i dammar klassas som oätliga och smakar dy. För att komma till rätta med dysmaken krävs ett friskt strömmande vatten, men där trivs inte dammusslorna... Finns visst nån ätlig sort som både är svårodlad, fridlyst och trivs i strömmande sötvatten. ::)
-
Den som klassar sötvattensmusslor som oätliga och smakande dy, får gärna visa någon form av referens för det? Historiskt sett verkar de i alla fall ha ätits (sid 13-15):
http://www.lansstyrelsen.se/gotland/SiteCollectionDocuments/Sv/Publikationer/Natur-och-milj%C3%B6/stormusslor-rapport-nr-2011-6.pdf (http://www.lansstyrelsen.se/gotland/SiteCollectionDocuments/Sv/Publikationer/Natur-och-milj%C3%B6/stormusslor-rapport-nr-2011-6.pdf)
-
Den som klassar sötvattensmusslor som oätliga och smakande dy, får gärna visa någon form av referens för det? Historiskt sett verkar de i alla fall ha ätits (sid 13-15):
[url]http://www.lansstyrelsen.se/gotland/SiteCollectionDocuments/Sv/Publikationer/Natur-och-milj%C3%B6/stormusslor-rapport-nr-2011-6.pdf[/url] ([url]http://www.lansstyrelsen.se/gotland/SiteCollectionDocuments/Sv/Publikationer/Natur-och-milj%C3%B6/stormusslor-rapport-nr-2011-6.pdf[/url])
Det är jag som är referensen och förmodligen en hel del kockar ;D Att det finns nån inhemsk mussla på Gotland som anses ätbart får stå för den befolkningen. Jag äter inte heller dyig insjögädda, även om många anser den ätbar. Vill nån pröva att äta dammusslor så kom hit och hämta. Vi har dem i vår damm.
-
Nej, den dyiga insjögäddan får ju skickas till de franska kockarna i stället.