Alternativ.nu
Djur => Getter => Mjölkgetter => Ämnet startat av: Valmet skrivet 20 nov-11 kl 11:36
-
Nu verkar det som att inte en enda här kan tänka sig
att sälja en svätt ko eller get-mjölk till mig :-\
Så en undran, hur blir osten av getmjölk?
Går det att göra en vanlig, gul hårdost?
Antar att jag får hålla mig med EGEN get då, men bävar en smula för att
ha en stinkande bock på gården..
-
Det är nog inte så många i närheten som har mjölk, och då kan de ju inte sälja någon. Kanske bättre att kontakta någon get- eller kobonde direkt?
-
jo, men det finns ju småskaliga bönder, och det finns självhushållare som inte hänger här på alternativ. Jag menar bara att du kanske ska söka på fler fronter.
-
Getost brukar bli vit. Ko-ost brukar vara gul. Men båda smakar gott - om man lyckas få den att inte jäsa ... :o
-
Getost är bra. Har dock inte testat att göra hårdost av mjölken än men vet att det går.
Getter ger inte så mycket mjölk och det är väldigt individuellt. Har två st getter, en ger hälften av vad den andre ger. Och den som ger mest ger ca 1,5 lite om dagen just nu men det var mycket mer i somras, ca dubbelt upp.
Om du köper en ko kan du ju sälja den ost som blir överskott.
-
Vi har en söt och trevlig kille som är född sent i sommar som gärna vill slippa att bli korv...dessutom är han kullig.. kanske något för dig.? Honkillingar kan du få till våren
Hårdost gjord på getmjölk är riktigt gott
-
Vilken ras?
Fast d känns lite bakvänt å börja m en bagge
En dräktig get borde väl vara lämpligast
-
Kan man hålla dem tjudrade på bete ... ?
Jag tror inte det är lagligt längre.
-
Getmjölk saknar betakaroten därför blir inte getostar gula!
http://dx.doi.org/10.1051/lait:2005042 (http://dx.doi.org/10.1051/lait:2005042)
-
Han är av rasen Svensk Lantras ... han mor kommer från Sollefteå och pappan härstammar från Orust, bra mjölkgetter är det.
-
Getmjölk saknar betakaroten därför blir inte getostar gula!
Tack för denna info! Ha ha, va' kul det är att lära sig nya saker. :)
Äntligen förstår jag varför getsmöret som jag kärnade för många år sedan blev så tråkigt vitt. Såg ut som kokosfett eller ister. Att den vita osten var vit reflekterade jag inte så mycket över :-[
-
Getter har tydligen ett enzym som genast konverterar allt betakaroten till A-vitamin, medan kor har ett "lager" av betakaroten, som efter hand konverteras till A vitamin.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11068699 (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11068699)
-
Very interesting, thanks again 8)