Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Neiklot skrivet 16 nov-11 kl 10:15
-
Hallå!
Jag skulle vilja/behöva bygga en rök men jag har ingen direkt erfarenhet av det hela mer än en STOR gjuten rök som en jugoslav byggde för längesedan. (Du kunde hänga in ett par hela får!)
Kan man använda sig av ett stuprör?
Har några meter som ligger och skräpar.
Vad ska jag använda som skåp?
Eller går det med vilken större plåtburk som helst? (plåtburk i storlek med oljefat)..
-
Oljefat är bra att hänga det som skall rökas i men man kan bygga i trä också. Stuprör kanske kan funka som skorsten. Skulle tro att man med några meter kan minska röktemperaturen på ett sätt som gör att det snarare blir kallrökning än varmrökning.
En backe är bra att anlägga röken i, "skåpet" överst och eldstaden längst ner så får du lite naturligt drag i anläggningen. Eldstaden är väl bäst att mura upp.
-
Oljefat är bra att hänga det som skall rökas i men man kan bygga i trä också. Stuprör kanske kan funka som skorsten. Skulle tro att man med några meter kan minska röktemperaturen på ett sätt som gör att det snarare blir kallrökning än varmrökning.
En backe är bra att anlägga röken i, "skåpet" överst och eldstaden längst ner så får du lite naturligt drag i anläggningen. Eldstaden är väl bäst att mura upp.
Jo trä går bra om man inte gör som en granne det blev så varmt så den tog eld .
-
Hej,Jag byggde en rök här om året ,Murade en underdel 60 gånger 60 och jag tror 60 hög,Sedan lade jag en plåt på med massor av små hål. På detta byggde jag en låda i trä 150 cm hög med lucka som öppnas uppe för att kunna justera värmen,Jag har för mig jag har en tråd i bygga o renovera,mvh
-
Tack!
Nilsegårn: Okej, du eldar direkt under så att säga, blir det inte för varmt?
-
Jo trä går bra om man inte gör som en granne det blev så varmt så den tog eld .
Det lyckades vi med vid fjällstugan också en gång, trots en 6 m lång nedgrävd rökgång.... Men man kan ju vattna träet innan man sätter igång för säkerhets skull.
-
Är det en varmrök eller kallrök du vill bygga? En varmrök går ju väldigt enkelt att göra med en stor plåttunna, öppna ett hål nedtill där du kan läga in ved, sveta fast et galler ganska högt upp i tunnan att lägga köttet/fisken på och sedan ett lock på med lite glipor så röken sipprar ut lite lagom mycket. Stryp elden kraftigt sdet inte står lågor upp i röken.
Enkallrök däremot måste du bygga så inte temperaturen går upp för högt. Enklast tror jag blir med ett rör på ca 3 mete från eldstaden. Sedan upp i ett rökhus(bygg så stort du vill ha). In med en termometer i rökhuset och lär dig elda så att tempen inte går över 35 grader. Sen msåte du röka det köttet ganska änge, typ 1,5-2 dygn. Men sen är det såååå gott :)
-
Ja, Jonas!
Förlåt. :)
Det är en kallrök jag vill bygga.
Så, 35grader är den maxgrad som ej får överstigas?
Ska fundera lite, men det borde gå rätt bra. :)
-
Leta reda på några böcker om rökning vet jag. Själv har jag följande:
(http://1.bp.blogspot.com/_aokwbh8Llcs/TQzjw8OLMbI/AAAAAAAABGc/R-nADnHz0DU/s400/DSC_4843.JPG)
-
Enkallrök däremot måste du bygga så inte temperaturen går upp för högt. Enklast tror jag blir med ett rör på ca 3 mete från eldstaden. Sedan upp i ett rökhus(bygg så stort du vill ha). In med en termometer i rökhuset och lär dig elda så att tempen inte går över 35 grader. Sen msåte du röka det köttet ganska änge, typ 1,5-2 dygn. Men sen är det såååå gott :)
Kan det vara en sådan som vi har ? Lätt att flytta.. Eldar i ena enden och röker i den andra :D
MvH Cokett
-
göra med en stor plåttunna, öppna ett hål nedtill där du kan läga in ved, sveta fast et galler ganska högt upp i tunnan att lägga köttet/fisken på och sedan ett lock på med lite glipor så röken sipprar ut lite lagom mycket.
Låter lite som en grill med lock, men det kanske blir för varmt?
Kan det vara en sådan som vi har ? Lätt att flytta.. Eldar i ena enden och röker i den andra :D
Snygg! Du får sätta på hjul! Men finns det någon tanke med storleken på röret eller bara blev det så?
-
Förmodar du menar diametern Cauldron
Detta är rör från en gammal höblås.. Det ska ju inte vara galvaniserat rör då det är giftigt. Varför hjul.?. ;D Den är lätt att plocka isär till smådelar
Mvh Cokett
-
Svårigheten med kallrökning är att hålla lagom rökmängd och rätt temperatur under så lång tid= flera dygn!
-
Hej ,Jag stryper elden med vredet på gjutjärns luckan,Just när jag tänder är det lite lågor men dom når inte till lådan pga plåten med massor av små hål,Rökte senast igår linderöds fläsk ;D
-
Jag har kommit över perfekta rör och dessutom en helt sjukt perfekt "kamin".
Dom bygger om på ICA och det är från deras ventilationsanläggning.
Men, det är galvaniserat!
Funkar det till en kallrök?
Jag menar, det är inte farligt?
???
-
Enkallrök däremot måste du bygga så inte temperaturen går upp för högt. Enklast tror jag blir med ett rör på ca 3 mete från eldstaden. Sedan upp i ett rökhus(bygg så stort du vill ha). In med en termometer i rökhuset och lär dig elda så att tempen inte går över 35 grader. Sen msåte du röka det köttet ganska änge, typ 1,5-2 dygn. Men sen är det såååå gott :)
Tänkte på det, om jag har ett större rökhus, går det åt mer bränsle/spån då?
-
Jag svarar mig själv:
"Röret som ska leda röken upp till rökhuset sätter du på plats mellan det första och andra tegellagret. Martin använde ett vanligt galvat ventilationsrör. Så länge du bränner ur det ordentligt innan du börjar röka fisk, är det ingen fara för oljerester i maten."
(http://www.hemmakanalen.se/1.2176119/2011/06/15/gor_martins_fiskrok (http://www.hemmakanalen.se/1.2176119/2011/06/15/gor_martins_fiskrok))
Timell använde ett galvat ventilationsrör för en varmrök, då borde jag kunna använda det till en kallrök!
Igår provade jag att elda i röken, och det må jag säga.
Det blir nog jäkligt bra!
Rökhuset tänkte jag bygga av vanligt spontant virke och så pass stort att man kan få in ett par fioler och lite smått utan problem.
Bilder kommer!
-
Lustigt, jag lade precis till en ny sida i Handboken om rökning: http://handbok.alternativ.nu/Mat/Kött/Rökning (http://handbok.alternativ.nu/Mat/Kött/Rökning)
Hinner inte börja skriva och tänkte just gå ut när jag såg denna tråd. Vi kanske kan hjälpas åt?
Skulle också kunna lägga till en undersida också där vi berättar om våra egna rökar. Finns ju många olika varianter ser jag.
-
Jag är på!
:)
-
En liten fundering här... Man borde väl kunna bygga rökhuset i princip helt tätt och placera ett par rökhål i bottennivå för att få röken att bli så tjock som möjligt. Eller räcker det att röken får sippra ut ur de små skarvar som är så oundvikliga?
-
Jag tillhör defenetivt inte kategoin renlevnadsmänniskor,men det vette fasen om jag skulle ta ett galvat rör eller galvat materel överhuvudtaget i en rök.Nu har jag inte någon erfarenhet av rök o galvat,men jag har svetsat i galvat en gång,och blev så förbaskat dålig efter att ha andats in röken.Så blotta tanken på att äta något rökt från en rök där galvat ingår känns inget vidare.
-
Fast det blir ju inte så varmt som vid svetsning!
regnpipan: Jag tänker inte göra några extrahål utan röken får sippra ut bäst den vill ur dom springor som troligtvis kommer finnas.
-
Jag är på!
:)
Bra, nu har jag skrivit lite om min rök: http://handbok.alternativ.nu/Mat/Kött/Rökning/Rökar (http://handbok.alternativ.nu/Mat/Kött/Rökning/Rökar)
Lägg gärna in fler på samma sida, mellan strecken.
-
Blev lite osäker på om det är galvat, är inte så bra på det dära..
Här är lite bilder iallafall.
Det är ihopsatt för att provelda så det kommer inte se ut riktigt så och definitivt inte stå där, såklart!
Men men.. :)
-
Fast det blir ju inte så varmt som vid svetsning!
Maken kom in och vi har skummat tråden gemensamt ( Jag har läst den men har ställt följdfrågor till maken)
nu citerar jag hans ord
Ang. Timell : Även solen har sina fläckar,,han är duktig men troligen har han inte råkat ut för hur dålig man kan bli av galvaniserat.
Jag skulle inte chansa ,,spirorör är galvaniserade..Ponera att elden flammar upp då blir det för varmt och galvaniserade gaser utvecklas som påverkar köttet. Med en kallrök sitter man inte där hela tiden så teoretiskt går det nog .Saker och ting händer när man minst anar det.
Vi har en gammal jutesäck över köttdelen så all rök ska i möjligaste mån förbi köttet. Sedan kan man ha ett illa passande lock på säcken så den inte blåser av för då tar elden fort fart
Fördelen med en mobil-rök är att man kan vrida röken så att vinden är från rätt håll.. Slutet på citatet
En kunnig karl som vill dela med sig verbalt och visuelt är svår att få fram till datan. Hoppas ni har överseénde
MvH Cokett
-
Men.. ÅHHH..
det är ju perfekt!
>:( :( :-\
Mja##¤£$@eoeroer..!
Jag har ett ca 2,5-3meter rostfritt rör, får väl offra det?
Vad kan hända om man får i sig skadliga rökämnen från galvat?
-
http://sv.wikipedia.org/wiki/Zinkfrossa (http://sv.wikipedia.org/wiki/Zinkfrossa)
http://en.wikipedia.org/wiki/Metal_fume_fever (http://en.wikipedia.org/wiki/Metal_fume_fever)
I en kallrök torde problemet vara minimalt.
-
Tack Edgar!
Äsch, jag kör på det jag har och provar. :)
Får väl analysera en bit rökt kött i mikroskopet när det är klart.
-
Har svårt att tro det skulle vara några bekymmer om man har eldat lite före så det ha hunnet bli ett sot lager?men ja vet inte förstås då ja inte har testat .
-
Lustigt, jag lade precis till en ny sida i Handboken om rökning: [url]http://handbok.alternativ.nu/Mat/K[/url]ött/Rökning ([url]http://handbok.alternativ.nu/Mat/K[/url]ött/Rökning)
Hinner inte börja skriva och tänkte just gå ut när jag såg denna tråd. Vi kanske kan hjälpas åt?
Skulle också kunna lägga till en undersida också där vi berättar om våra egna rökar. Finns ju många olika varianter ser jag.
Hej Petter och alla andra rökare.
Vill du Petter anv min bild till handboken så går det bra. Är själv dålig att skriva i den.
Text till bilden:
40 årig rök som är byggd av en gammal järnspis rökgång och träöverbyggnad. Tycker själv att ett skåp vore mer praktiskt. Nu måste man stå på huvudet ner i en för hög tratt för att få in och ut köttet. Röker både fisk och kött i den och tycker att det inte ger smak av varandra..
Men att få en rök som fungerar är inte dumt när man längtat efter en och en gård att föda upp köttet som ska rökas!!
Lycka till med Era rökar
Getar´n
-
Har svårt att tro det skulle vara några bekymmer om man har eldat lite före så det ha hunnet bli ett sot lager?men ja vet inte förstås då ja inte har testat .
Hör ni inte av mig efter helgen så kan ni ju komma på min begravning åtminstone.
:) ;) :D o:)
-
Hör ni inte av mig efter helgen så kan ni ju komma på min begravning åtminstone.
:) ;) :D o:)
Ska ha det under över vägande då det är en bit att åka men risken torde vara att du dör knall och falla av gallv förgiftning är minimal hastalavista så länge :)
-
Nääh har du inte varit klok att lyssna på äldre kan du ha din begravning..... >:(
Hälsar Cokett// ;)
-
zink koker vid ca 900 grader. Ångan reagerar omedelbart med luftsyret och bildar zinkoxid. Inandas den får man zinkfrossan som jag talte om ovan. Gassvetslågans temperatur är över 3000 grader. 900 grader, då eldar man så det glöder rejält (någon som vet vilken glödfärg?). Eldar så till den milda grad gör man näppeligen i en rök, då bildas inte mycket rök.
Risken för zinkförgiftning genom att äta rökt kött är minimal. Då är nog risken större att man äter ihjäl sig av det goda köttet.
Den minnesgode läsaren kanske drar sig till minnes en tidigare tråd i ämnet, http://www.alternativ.nu/index.php?topic=56279.20 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=56279.20)
När jag letade efter den, så finns det flera trådar om rökning.
-
Tja, svaret är givet: Jag har en galvad hydrofor och vattnet är gott!
:)
-
Hej Petter och alla andra rökare.
Vill du Petter anv min bild till handboken så går det bra. Är själv dålig att skriva i den.
Gärna, men var är den?
-
Det börjar arta sig, och nu undrar jag: Var finner jag rökspån?
Jag går på ordentligt på en gång och tänkte köra vildsvinslår (fiol, utan stråke!).
-
Tja, svaret är givet: Jag har en galvad hydrofor och vattnet är gott!
:)
Ja just det samma sak är det med konservburkar med ananas eller någon anan konservrad frukt i som stått öppnad över natten.Det brukar smaka gott det också....Eller hur.
-
Det börjar arta sig, och nu undrar jag: Var finner jag rökspån?
Jag går på ordentligt på en gång och tänkte köra vildsvinslår (fiol, utan stråke!).
på jula biltema coop fiskeaffärer mm eller så späntar du stickor själv av alved, andra sorter funkar oxå, glöm inte att salta det du ska röka
-
Hej igen!
Skulle bara meddela att jag inte är avliden.
Det kom bara lite annat emellan. (Storm och så..)
:)
Fortsättning följer inom kort..
/Neiklot
-
Hej
Det är kul att bygga en rök. Här kommer några bilder när min skapelse blev till.
-
Fler bilder på lite detaljer....
-
Snålvattnet rinner :P
Nu gick minsann suget igång efter en egen rök igång på De Lux!
Kan man göra typ "kombi"? Att man tex gör som rökameras rök,,men, med häll/kokgryta uppepå, istället för bruk ?
Skulle det kunna fungera att göra flera saker samtidigt ? Jag skulle vilja värma vatten uppepå. ::)
Är det ok för "hälsan" att röka i ett vanligt cementrör ?
-
Hej
Jag tror det går att hitta en lösning med någon typ av värmeplatta ovanpå eldstaden. Men i min lösning har jag ett armerat betong tak.
Cementrör tror jag fungerar bra som rökrör.
Kan också nämna att luckorna till eldstaden är innerluckor från en kakelugn.
Rökgastermometern på rökskåpet har jag köpt från Claes Ohlsson
Min modell håller ganska jämn stabil temperatur (50-80grader) när från och tilluft är rätt injusterad, och det sparar en hel del passningsarbete. En varm sommardag kan temperaturen "skena" mot slotet av rökningen, när ugn och omgivning blivit ordentligt uppvärmd. Då måste man raka ut en del av glödbädden, innan man fyller på med ny ved. Kallrökning kan bara ske vintertid och då med dörren på glänt till rökskåpet.
Skall man kallröka lite mer seriöst, måste man nog ha längre rökrör och större volym på rökrummet, så att värmeläckaget ökar och temperaturen sänks.
Jag har planer på att bygga en större rök, då jag tror det är lättare att hålla låg temperatur för kallrökning med ett större rökrum.
Kallrökning är bara ett måste.....Det måste alltid ligga en bit rökt fläsk i kylen, hehe.
-
Råkade ha ett underede,,,samt ett cementrör i samma storlek, och en rostfri bytta som passar precis,,,inte den optimala röken alltså om man behöver låångt rör för att kyla röken. Hålet i baljan är för litet, och vill inte pajja den med fler hål,,Därför undrade jag om det kunde funka med enbart cementröret. Eller bättre att kovertera rökröret till något annat passande ,,,? Och behålla funktionen att ev värma lite vatten samtitigt? Skulle vara bra med kombi,,att kunna dra på i kokeriet utan att röka, då man vill koka soppa, granskott, buljong, eller vad som tänkas kunna stå på menyn ;D
-
Det går bra att använda en kokplatta som värmekälla:
http://www.dr.dk/DR2/Frilandshaven/J%C3%B8rgens+projekter/20080929160052.htm (http://www.dr.dk/DR2/Frilandshaven/J%C3%B8rgens+projekter/20080929160052.htm)
http://www.roegeovnens-venner.dk/ (http://www.roegeovnens-venner.dk/)
-
Hur jag ens hamnade i den här tråden vet jag inte men jag gissar att det är en rök jag har i min trädgård när jag ser era bilder! Har undrat lite över detta bygge nämligen.. :)
Vet inte riktigt vad jag ska göra med det här men behöver nog inte fundera förrens till hösten igen för nu har den blivit överväxt av allt gräs, sly och annat elände då den ligger i den nedre delen av ödeträdgården jag inte riktigt orkat bry mig om än!!!
Har också ett slags plåtskåp längre upp iträdgården, med näthyllplan och träpinnar med spikar på så man kan hänga saker på det gissar jag. I botten är det ett hål med brända tegelstenar.
Jag har dock tömt det och torkar nässlor där och förvarar verktygen nära pallkragelanden!
-
Hur jag ens hamnade i den här tråden vet jag inte men jag gissar att det är en rök jag har i min trädgård när jag ser era bilder! Har undrat lite över detta bygge nämligen.. :)
Vet inte riktigt vad jag ska göra med det här men behöver nog inte fundera förrens till hösten igen för nu har den blivit överväxt av allt gräs, sly och annat elände då den ligger i den nedre delen av ödeträdgården jag inte riktigt orkat bry mig om än!!!
Har också ett slags plåtskåp längre upp iträdgården, med näthyllplan och träpinnar med spikar på så man kan hänga saker på det gissar jag. I botten är det ett hål med brända tegelstenar.
Jag har dock tömt det och torkar nässlor där och förvarar verktygen nära pallkragelanden!
Gissa om jag e avundsjuk nu...... ;D
-
Jag väcker liv i tråden igen med en ny fundering om bygge av rök här. ;D
Jag tänkte bygga mig en rök på tomten för att kunna röka fisk och kött i och har suttit och ritat på konstruktion som inte är så svår. Sen vid en diskussion vid matbordet hemma hos systern och hennes familj så uppstod frågan om jag inte skulle bygga den rund och måla den som ett Muminhus.
(http://forum.odla.nu/uploads/monthly_03_2008/post-14344-1206356403_thumb.jpg)
Idén har nu slagit rot men jag har dock ingen koll på hur jag bäst ska göra den. Hade en plan på att använda spontat virke för att göra den så tät som möjligt men det jag inte riktigt kan se framför mig är hur jag ska bygga stommen utan att krångla till det enormt.
Har ni några tips så vore jag ytterst tacksam. :)
Idén är att den ska vara ca 60-80 cm i diameter och ungefär 210 cm hög. med en stor dörr mitt på så att man lätt kommer åt insidan.
-
Skulle aldrig våga äta mat från rök med Galvrör! Knepigt att folk ens vågar prova! Galven löser sig nog vid uppvärmning,som gamal svetsare vet jag hur jäkla dålig man kan bli vid galvsvetsning. Rostfritt e det som gäller för mig i alla fall.
-
Att man blir dålig av att svetsa i galvat stål där svetsvärmen på över 1500 grader får zinken att förångas och på så sätt hamna i lungorna är en helt annan grej än att leda relativt kall alrök till mat genom ett förzinkat rör. Att äta zink är inte alls så farligt, och det släpper så lite. Men visst, rostfritt är fint och håller länge.
-
Hepp.
Själv byggde jag en rök av ett torkskåp som jag klädde utvändigt med överbliven pärlspont och invändigt med några ovhyvlade brädor.. elda ganska hett när den va tom så evetuella färger skulle brinna upp nu är det sotlager på insidan..
Satte en grill i botten med tegelstenar runt som jag öste in glöd i och toppa med flis och spån av diverse träslag.
Luftintag i botten av stort rör som man kan koppla till extern kamin men gick att hålla i både 30 och 80 grader över 3 timmar i sträck utan övervakning... gasolbrännare finns med om man vill vara lat, som bränner under plåt med spån på..
Och till sist ett gammalt element från en ugn med termostat om man vill.. gratis och gott
-
det där som ligger på gallret mellan korvarna är för övrigt marinerad älg som jag sedan torkade i röken (efter rökning så klart) = mycket syre och ren glödbädd och ingen rök i ett par timmar på 70 grader..
Om jag fick välja en enda sak jag skulle äta resten av mitt liv så vore de detta !! Och det från en 80%ig vegetarian
Såå.. älgen delvis från en granne och delvis dumpstrad från affär.. grisen som är i köttet är hemkörd likaså kryddor