Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Tindrah skrivet 15 nov-11 kl 18:05
-
Tyvärr blir det en del köpta färdiglagade rätter här hemma eftersom tiden ibland inte räcker till. Men jag vill gärna minska det eftersom det är dyrt, onyttigt och ofta miljöovänligt. Så nu undrar jag helt enkelt vilka som är era bästa "snabbmatsrecept"?
Jag brukar göra matlådor och frysa in, det är inte det jag menar. Det är istället för stunderna när lådorna är slut och jag vill ha mat NU! Inte bara en tallrik fil eller gröt eller en macka med ost utan istället lagad mat.
Det jag efterlyser bra recept på enkel, snabblagad och hyfsat nyttig mat man kan göra av det man ofta har hemma, eller av rester. T.ex.
- Mikra en potatis i någon minut, hacka lite grönsaker och blanda med majonäs och rester av t.ex. keso eller kokta ägg, ät röran till potatisen.
- Stek en hackad lök och några grönsaker, häll på några ägg uppvispade med mjölk och stek omeletten tills den stelnar, ät på macka.
- Koka ris med lite frysta grönsaker, häll i två ägg och rör runt tills de har stelnat.
- Koka pasta, häll rester från tacomiddagen i en annan gryta och koka ihop till en sås på 2 min. Ät som köttfärssås till pastan. (perfekt för alla slattar och hackade grönsaker som blir över. :))
- koka potatis i bitar (skalning är överkurs :)), ät med sill, grädde och lite hackad lök.
Ja, ni förstår säkert. ;D Ge mig lite inspiration så jag tar mig ur mackträsket. ;)
-
Tunnbrödspizza:
Bre på tomatpesto på tunnbröd och valfri fyllning, gratinera. Strö över ex ruccola och hyvlad parmesanost.
-
Tunnbrödspizza:
Bre på tomatpesto på tunnbröd och valfri fyllning, gratinera. Strö över ex ruccola och hyvlad parmesanost.
Går utmärkt att göra detta på mjukt tacobröd också! :)
-
stek en hackad lök och rotfrukter typ palsternacka, morot, broccoli i tärningar, svamp ät till pasta eller ris.
bondomelett: råstek potatis, lökringar och ev baccon hällpå omelettsmet toppa med tomat i skivor.
microbakad potatis
grön ärtsoppa
potatissoppa
(själv äter jag havregrynsgröt i stora mängder)
-
Du kan ju göra stor kok och frysa in även steka i större mängd när du är ledig typ ägna dig ät det ett par tre dagar i månaden så det blir lite att frysa in då kan du nu bara ta upp och mikra .
-
råbiff
nötfärs
skär upp lite tomat och gurka
ha på lite örtsalt
njut
-
Koka och konservera allehanda bönor. Ha färdiga blandburkar till hands. Öppna, skölj av, salta och ringla över lite kallpressad rapsolja. Massor av nyttigheter på ingen tid alls. Ät ur burken så spar du disk.
-
Grönsakssoppa är en av mina snabbmatsrätter:
Koka upp en liter vatten + buljongtärning. Ta lika mycket med grönsaker av olika slag, ta det du har hemma. Hos oss blir det ofta lite potatis, morot, frysta ärter, fryst broccoli... Koka 5-10 minuter. Klart!
Vill man lyxa till det kan man slå i en slatt grädde och mixa.
-
Stuvade makaroner med stekt fläsk eller något annat gott.
Tacoplåt: ta resterna från tacomiddagen, t ex chipsen, köttfärsen och såsen, och lägg på plåt. Strö över ost. Grädda tills osten fått fin färg. Gott!
Makaronilåda: makaroner varvas med korv eller brynt färs, blandas m äggstanning, ev ost på toppen. In ugnen till rätten "stannat". Gött det med!
-
-Koka röda linser i buljong och lagom med peppar....enklare snabbare och nyttigare soppa får du leta efter :-)
-Ska du bara laga mat till dig själv så skala ett par potatisar och dela i mindre bitar gör ett gott potatis mos av det hela och stek nåt ägg eller så till... eller om du äter korv så steker man ju snabbt på det när potatisen kokar upp
-stek morotsslantar med en massa örter och vitlök... käka det med kokt pasta eller potatis ris eller matvete och ta ett glas mjölk till
-stekt fisk i hamburgerbröd/hembakat bröd, med majonäs och grönsaker är super gott
..sen är ju lång kok riktig snabbmat. I dag har jag tex kokat två egna tuppar.. av dom blev det currysås och ris till flera måltider,underbartgodbuljong som fick bli en soppa med lite kycklingkött och grönsaker, sen blev hundarna lyckliga som fick skinn och inälvor som mat i dag :-)
Så nu har vi mat för flera dagar och soppan kan man ju krydda olika för varje måltid :-) det är snabbt:-)
-
Åh! Vad många bra förslag. Tack! ;D
Många av förslagen brukar jag använda, men där fanns en del nya jag inte har tänkt på tidigare. Fiskburgaren skulle ju passa mig perfekt och soppor är ju alltid tacksamt i alla former. Stekta grönsaker likaså. Bönor direkt ur burken är gott, snabbt och nyttigt. Potatis-purjolökssoppa är ju faktiskt en favorit som jag tillfälligt hade glömt bort.
Om det inte framgick så tänkte jag mig recept till 1-2 personer, sånt man kan göra av överblivna slattar.
Storkok och frysta matlådor använder jag mig redan av, men det blir så himla tradigt när man ska äta samma rätt 5 dagar i rad... :-X
Kom på ett till snabbrecept: Stek lök, hackad vitlök (mycket!) och kryddorna: chilipulver, gurkmeja, malda korianderfrön och paprikapulver (gärna lite torkad röd paprika också). Häll på en burk krossade tomater och koka ihop en stund. Krydda med buljongtärning/Herbamare. Rör ner färdigkokta stora vita bönor. Ät med ris som fått koka under tiden. Grytan är godast dagen efter när smaken har satt sig och den eventuella beskan har försvunnit.
-
Var för tradigt när du kan göra flera så att du kan få en rätt var dag om du vill så inte behöver det bli tradigt :)
-
När orken tryter går det alltid med skink/bakonsås t pasta: fräs ev lite lök och vitlök, på med grädde en halv buljongtärning, lite peppar, persilja om det finns. klipp ner rökt skinka (eller stekt bacon), häll i frysta ärter och servera med pastan. Parmesan är inte fel till. Såsen är klar medan pastan kokar...
-
Slarvjanson samt dito kasslerlåda är snabbt och gott.
Sätt på stekpanna med lite smör.
Skala 1 lök och 4-5 potatisar.
Riv löken o potatisen direkt ner i pannan. Bryn ett par minuter. Lägg ner 2-3 ansjovis filleer. Töm över grädde eller mjölk o grädde blandat + ev lite spad från anjovisen då det når ungefär halvägs upp över potatisen. Låt puttra ihop 2-3 minuter. Under tiden skär man sallad och dukar.
Byt ut ansjovisen mot kassler och strö på lite örtkryddor så blir det nåt helt annat.
Med lite riven ost blir det ett tillbehör till kött ex.
Tar ca 10 minuter.
Soppa kan bli snabbare än snabb om man kokar upp buljong under tiden som man skalar de grönsaker man vill ha och sen river dem ner i den kokande buljongen. Koktid ca 30 sek så det tar i stort sett den tid det tar för buljongen att koka upp.
-
I vår familj är en av standardrätterna spenatsås till pasta
Häll fryst hackad spenat i en gryta med lite vitlök. När den tinat gör en toppredning med mjölk och mjöl och ev. grädda och häll på. Låt kokaihop och smaka av med salt, vit peppar och ost som du har i när du tagit såsen från plattan. Dett går snabbt och är gott. Oftast blir spenaten färdig före pastan.
-
pastasås med nässlor, trattkantareller och ev räkor, garanterat smaskens!
-
Börja med en burk (eller två) krossade tomater, lägg i en näve(eller två) makaroner. Fortsätt pytsa i lite vad som finns, frysta (eller ofrysta) grönsaker, pytt i panna, bacon, skinka, tärnade köttbullar, champinjoner, korvsnuttar. Låt koka en stund. Krydda efter behag, "salta" gärna med buljongpulver eller soja, krydda med vad du vill.
Om det blir soppa eller gryta beror på hur mycket vatten man drittlat i. Går att variera i det oändliga.