Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Dentaku skrivet 15 nov-11 kl 14:40
-
Som rubriken lyder; går det möjligtvis att köpa siklöja någonstans? Jag har ätit det en del i Finland och tycker det är jättegott, nu skulle jag gärna göra någon inläggning till jul förutom de sedvanliga sillinläggningarna. Blir det något över så att man kan fritera den hel och äta som snacks till en god öl är det ju bara en fördel!
Någon som vet?
(Det här är förresten mitt allra första inlägg, men jag har tjuvläst på forumet länge!)
-
Mmm.. siklöja!
Tänk att denna lilla fisk kan vara så god!
Minns när man var ute och fiskade och övernattade på någon ö, till kvällsmat hade man kokt eller stekt siklöja!
Dalarna, det är ju en bit!
Annars kunde jag fiskat upp en del åt dig.
Men det borde väl finnas att få tag i där uppe?
/Neiklot
-
Du är i alla fall ute i rätt tid,dom leker så här års och då fångas dom.Med dom nya naturvårdslagarna så har vattnet i sjöarna blivit renare,så rent att maten för många fiskar försvunnit,och fiskarna med den.
För 20 år sedan kunde du fått hur mycket siklöja du ville av mig,men nu finns inga eller mycket lite av dom,så det lönar sig inte att fiska siklöja.Vi tog bara reda på romen men fisken kastades,eller gavs bort till den som ville ha.
-
Vi tog bara reda på romen men fisken kastades,eller gavs bort till den som ville ha.
:o
Är du helt galen din skrönkliga körv?
>:( ( ;D :D )
/Neiklot
-
Det är vidrigt att höra att den bara kastas bort numera. För många år sedan kunde man köpa siklöja i affären.Om sedan rommen var borta eller ej, så var det en härlig liten fisk. Saknar den och undrar varför inte man kan köpa den nu? Är det penninghungern som styr? Att det är "dyrare" att sälja än att kasta? Väldigt sorgligt i så fall.
-
så mkt skit i fisken idag men rommen är god ;)
-
så mkt skit i fisken idag men rommen är god ;)
Du äter nog värre saker än lokalt fiskad fisk, skulle jag tro.
-
Jo det gör jag säkerligen, men dem jag känner som fiskar slänger fisken för ingen vill köpa den och dem som fiskar är bara ute efter rommen
-
Fasen att jag inte har någon släkt kvar i Småland då(är faktiskt till hälften smålänning ;) ), då hade det kanske varit lättare att hitta någon att köpa lite siklöja av och få uppfraktad fryst.
-
Den är vansinnigt lik den fisk vi brukar fånga för att ha som gös-bete här nere i Östergötland.. Men det finns säkert en massa fiskarter den kan förväxlas med, jag har inte heller detaljstuderat de små gynnarna.
Brukar de finnas i stora stim nära ytan? Och har fjäll som lossnar väldigt lätt, typ nästan som när man tar upp strömming och får de där förbannade fjällen överallt?
-
http://www.svenskfisk.se/fiskarter-och-fisket/vanliga-arter/sikl%C3%B6ja.aspx (http://www.svenskfisk.se/fiskarter-och-fisket/vanliga-arter/sikl%C3%B6ja.aspx)
-
[url]http://www.svenskfisk.se/fiskarter-och-fisket/vanliga-arter/sikl%C3%B6ja.aspx[/url] ([url]http://www.svenskfisk.se/fiskarter-och-fisket/vanliga-arter/sikl%C3%B6ja.aspx[/url])
Kanske.. Förbaskat lik till utseendet i.a.f. Inte för att jag är särskilt sugen på att äta dem. Har ätit sådan där Kallakukko en gång i Finland med smälta hela sådana där rackare, det var ingen smakupplevelse av rang enligt mig
-
Kalakukko är väl inte någon kulinarisk höjdare. Däremot hela, friterade mujkor med en kall öl till...
-
Den är vansinnigt lik den fisk vi brukar fånga för att ha som gös-bete här nere i Östergötland.. Men det finns säkert en massa fiskarter den kan förväxlas med, jag har inte heller detaljstuderat de små gynnarna.
Brukar de finnas i stora stim nära ytan? Och har fjäll som lossnar väldigt lätt, typ nästan som när man tar upp strömming och får de där förbannade fjällen överallt?
Siklöjan är en lax fisk,så det lättaste sättet att skilja löja från siklöja är den exstra lilla fettfenan som alla laxartade fiskar har och som sitter lite framför stjärtfenan.
Jag skiter i om det är dioxsin eller annat gift i fisken,jag tycker det är gott och då äter jag.
Utanför Karlstad eller rättare sagt i Forshaga eller om det är i Deje,jag kommer inte ihåg,där har dom något som kallas Seklingsnatta.Det är någon sorts festlighet där dom fiskar och steker siklöja eller som dom säger Sekling.
-
Siklöjan är en lax fisk,så det lättaste sättet att skilja löja från siklöja är den exstra lilla fettfenan som alla laxartade fiskar har och som sitter lite framför stjärtfenan.
Jag skiter i om det är dioxsin eller annat gift i fisken,jag tycker det är gott och då äter jag.
Utanför Karlstad eller rättare sagt i Forshaga eller om det är i Deje,jag kommer inte ihåg,där har dom något som kallas Seklingsnatta.Det är någon sorts festlighet där dom fiskar och steker siklöja eller som dom säger Sekling.
Garanterat löja vi har agnat med.. Utan tvekan. Inte för att jag hade tänkt att äta den i vilket fall som helst men kan ju vara bra att veta ändå.. :)
-
Ja, du farbror Gerhard kom med en hink förra veckan. HAn brukar fiska mer än han gör av med. Han fiskar på gränsen mellan Dalarna och Hälsingland så det borde väl finnas i dina trakter med. Eller förresten jag tror han lägger nät.
-
Siklöjan i Siljan heter "blikta" på moramål. Kom ihåg att jag läste om något elände när det gäller bliktan för något år sedan, hittade artikeln som går att läsa här:
http://www.dt.se/nyheter/mora/1.3060313-fisket-efter-oring-och-blikta-ar-katastrofalt-daligt-i-siljan (http://www.dt.se/nyheter/mora/1.3060313-fisket-efter-oring-och-blikta-ar-katastrofalt-daligt-i-siljan)
Stort kalas är det på sommaren när det är sk "notdragning" vid dansbanan i Nusnäs som heter Bliktpunkten.
Först: fiske, sk notdragning. Damer göre sig icke besvär. När fisken kommer upp på land i drivor tager damerna vid och steker fiskarna i obscena mängder smör. Sedan görs en "bitå":
En lagom bit tunnbröd som smöras redigt
mosa kokt potatis i smöret
lägg på nystekta fiskar, de är orensade och hela med huvudet kvar
rulla ihop
ät upp
Tillsammans med detta inmundigas vanligen lika obscena mängder öl och hemmagjord starksprit. När folk känner sig nöjda med mat och dryck släntrar man från den rosaskimdande Siljans strand till dansbanan där en lokal orkester spelar sommartider hejhej och dansbandsmusik tills folk börjar blanda ihop sina partners- och slåss för mycket och det är dags att åka hem.
Här är en annan länk:
http://hem.passagen.se/siljansfiske/dok/sgkomp.htm (http://hem.passagen.se/siljansfiske/dok/sgkomp.htm)
-
Dessa fiskar finns i Smålandssjöarna Mien och Åsnen, kanske även på fler ställen. Enliten annons i lokaltidningen kan kanske lösa saken???
-
Siklöja finns i flera sjöar hemmavid, håller till mitt i sjön ner på ca10m djup, stiger på kvällarna och plockar insekter i ytan, havregryn och sänkhåv alternativt kastnät funkar,de tar även på lätt mete med maggot eller deg, flugfiske borde funka oxå. Vill man prova att käka vanlig löja så finns det i mängder i vänern,laxfiskare har koll på vart.
-
Kinda & Ydre, Södra Östergötland - stora fina siklöjor i många sjöar. Absolut delikatess. Vi tar upp 30-40 kg på sommaren (strömmingsnät som läggs djupt på 15-25 meter). Vi brukar få 75-125 stycken vid varje lägg (3 nät). Går ca 15 på ett kilo. Vi använder strömmingsrecept och några finska recept. Rökta, stekta som strömmingar, strömmingslåda, fiskgratäng - ja ungarna tröttnar aldrig - lillflickan fyller 11 och vill ha en egen strömmingslåda med siklöja i present... Vi äter minst en gång i veckan. Jag trodde norra sverige kryllade av siklöja!? Du får hyra stuga i Kisa trakten och bunkra lite....
-
Tror det är den som fiskas i Rottnen (2,5 mil öster om Växjö) också en viss tid på året.