Alternativ.nu

Djur => Får => Fårsjukdomar & skador => Ämnet startat av: Feffe skrivet 14 nov-11 kl 08:50

Titel: Fickor i klövarna
Skrivet av: Feffe skrivet 14 nov-11 kl 08:50
Hej,

Vi klippte klövarna igår på alla våra tackor, och upptäckte något som jag nu måste fråga om. I princip alla tackor hade fickor i olika grad, och de har fått gå ute på vallen fram till nu, där det inte direkt är blött, men absolut inte torrt med tanke på dagg och fukt normalt för årstiden. Två av årstackorna hade så stora fickor mellan mjukdel och 'nagel' att hela nageln lossnat upp till fästet. Fickorna var fyllda med jord och bajs, så för att få allt rent och torrt, klippte vi bort allt det lösa och hoppas/tror/förväntar oss att det ska bli bra. Idag verkar den ena ha ont och haltar lite. Orolig som jag är måste jag fråga er... Är det rätt att klippa upp hela fickan? I det här fallet försvann i princip hela nageln. Eller ska man lämna kvar lite som stöd/skydd även om det inte sitter fast?
Vi har ingen tendens till klövröta, eller något sådant.
Är detta genetisk och inget att avla på (baggen går med dem redan), eller är det 'otur' på det ganska blöta betet?

Vänligen,
Feffe
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: peppz skrivet 14 nov-11 kl 09:05
Diagnosen är en typ av fång, de lärde tvistar om arvbarheten- man har börjat föra statistik över klövhälsa på nötkreatur nu och vi väntar med spänning på hur det kommer slå... Förhoppningsvis kommer vi få något liknande systen för klövhälsoregistrerin på får i framtiden men det är svårt eftersom många undlåter att sköta klövarna på sina får eller gör det själva..., Det allra troligaste i ditt fall om jag får gissa  är att det är utfodringsrelaterat, det är den vanligaste orsaken till att lamellerna släpper och man får en ficka under klövkapseln.
Det är ganska enkelt att ordna klövarna igen, men om man gör fel så kan man göra väldigt stor skada, Så om du är det minsta osäker så ta hjälp av någon som är van, helst en klövvårdare (ingen klövverkare)   De är som motsvaringen till en specialisthovslagare på hästsidan

Vart bor du? Finns du i Uppland så kanske jag kan hjälpa dig att titta på dem, Men i första hand rekommenderar jag att du kontaktar Anette Örtenberg (Anette´s Klövvård) Jag törs utan vidare påstå att hon är Sveriges mest kompetenta klövvårdare och att hon är den absolut mest lämpade att ta hjälp av med klövproblem.
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: vallhunden skrivet 14 nov-11 kl 09:07
Du gjorde helt rätt som klippte bort allt så att det inte finns någon ficka längre. Det blir lätt infektion i fickorna, annars. Det kommer att växa ut nytt horn på utsidan av klöven, igen.
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: MonaW skrivet 14 nov-11 kl 14:55
http://www.svenskahusdjur.se/V2/uploads/Dokument/Verksamma%20klovvardare%20inom%20Svenska%20Husdjurs%20omrade%202010.pdf (http://www.svenskahusdjur.se/V2/uploads/Dokument/Verksamma%20klovvardare%20inom%20Svenska%20Husdjurs%20omrade%202010.pdf)
Länk till Svenska Husdjurs klövvårdare på olika platser i Sverige.
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: Bie skrivet 14 nov-11 kl 17:02
Konstaterar att de är drygt 60 mil till den närmsta.
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: Feffe skrivet 14 nov-11 kl 17:07
Det allra troligaste i ditt fall om jag får gissa  är att det är utfodringsrelaterat, det är den vanligaste orsaken till att lamellerna släpper och man får en ficka under klövkapseln.

Låter intressant! På vilket sätt menar du att det är utfodringsrelaterat? Våra djur har fram till nu gått ute på bete med fri tillgång till hö de senaste två veckorna (därmed inte sagt att de bemödat sig att gå till höhäcken och äta...). På betet har de haft både salt- och mineralsten. Den senaste månaden har vi slängt in fallfrukt, äpplen och päron, som de ätit med förtjusning.

Vart bor du? Finns du i Uppland så kanske jag kan hjälpa dig att titta på dem

Vad snällt! Men vi bor på Gotland. Men har du vägarna förbi ön får du gärna svänga förbi  :)

Du gjorde helt rätt som klippte bort allt så att det inte finns någon ficka längre. Det blir lätt infektion i fickorna, annars. Det kommer att växa ut nytt horn på utsidan av klöven, igen.

Skönt att höra! Idag haltar de båda två, men mindre än igår. Tänker att det ömmar, som när man själv råkar klippa en nagel för långt. Tänker tvätta med Jodopax imorgon, för säkerhets skull.

Utifrån era tips sökte på nätet och hittade följande artikel från Jordbruksverket:
http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_jo/jo05_2.pdf (http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_jo/jo05_2.pdf)
Den förklarade en del för oss, och vill därför rekommendera den för andra vilsna klövvårdare.

Konstaterar att de är drygt 60 mil till den närmsta.

 ;D Gotland är vackert, men långt bort...
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: Cokett skrivet 14 nov-11 kl 17:22
Vi har samma problem i år. Betet hos oss har varit extremt bra och det växer på sina ställen fortfarande nu i november.
 På mina vet jag det inte är genetiskt. Har en flock på 24 lamm (får som det heter på fastlandet  :-[ )  nu i åldrarna 11 år till 7 mån och jag har aldrig haft detta problemet tidigare.
Diskuterade det med min klippare som onekligen ser fler lamm än vi och kom fram till att det måste vara foder relaterat så peppz jag "tror" som du.
Mina ser ut som gråa feta grisar nu när dom är klippta  :D . Vi har dom "hemma" på natten och då delar alla på ca: 12-18 kg hö
Här har vi löst det med att klippa och använda hovkniv. Ibland lindat och det har rättat till sig omedelbart eller efter någon dag med hältan.
Sen blir det lite moment 22. Då klövarna växer mer när man börjar klippa i dom eller jag kanske bara inbillar mig. Jobbigt är det i alla fall.   Skönt de är fler än vi med problemet  o:)
                             MvH  Cokett
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: betsla skrivet 14 nov-11 kl 20:06
Jag verkade inte mina själv, men såg på när det gjordes. De två äldre tackorna hade fickor, medan lammen inte hade fickor. De har gått på samma bete hela tiden. Blir det lättare på äldre djur? De äldre är födda -09.

Ser dessutom till min förvåning att jag har en i grannbyn, Trångsviken. Nån som har hört bra eller dåligt om honom? Själv vet jag nämligen inte alls vem det är?!
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: mollys skrivet 15 nov-11 kl 21:35
Hej på er. Jag har en tacka som är halt,ser ut som hon fläkt av en bit på ena sidan på klöven,har läst här att de blir halta av detta o att det blir bättre när det växer ut nytt?! Hur lång tid tar det innan det blir bättre tror ni? Ska jag linda?
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: Feffe skrivet 16 nov-11 kl 08:33
Bra fråga, Mollys. En av våra som vi klippte bort mycket på haltar rätt ordentligt igår och idag. Hon verkar inte vilja stödja på foten. Hur lång tid tar det innan det blir bättre?
Tänker att vi ska fånga in henne idag och tvätta ordentligt med jodopax. Bör vi linda och tjära?

//Feffe
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: peppz skrivet 16 nov-11 kl 09:01
Ja,, i de flesta fall så är det bäst att linda, tvätta med jodopax omn det är en öppen sårskada, men är hon bara ömfotad så låt bli, joden torkar ut mer än den gör nytta om det inte är ett öppet sår,  något som är SKITBRA på klövar är Digigel...   Vill man vara riktigt proffsig kan man smörja på lite av Pharmaxins Jodopaxgel.  Lägg sedan först en remsa bomull MELLAN klövarna och sedan bomull runt klöv och trakter.  linda därefter med någon tät linda som tex vetflex ända upp till lättklövarna och fixera med en bit tejt.. INTE eltejp, den är elastisk och skär in i benet om man har otur med hemska sårskador som följd...
Har man ingen vetflex eller liknande går det lika bra med en vanlig gasbinda, men då måste man pensla den med tjära sedan så att det blir tätt och håller sig rent.

Tjära är för övrig bra att pensla direkt på klövrna när men verkat dom, det täpper igen öppna porer och skyddar klöven och är även lite bakteriehämmande. kanon på tex klövröta.

Är det någon som vill se bilder på bandagering och hur det kan se ut så Pm:a mailadress till mig så kan jag skicka lite foton jag har..  Jag brukar fotodokumentera en del av de klövar jag åtgärdar skador på...
Iof är det mest bilder på nötklövar, men principen är densamma.
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: Cokett skrivet 16 nov-11 kl 12:47
Går fortfarande på peppz linje... Vill bara kompletera med att gasbindan om den är stum kan börja glipa och då kan det skava fort till sår vid leden.

Denna tösen har efter ganska hård verkning på båda frambenen valt att lösa problemet så här. Alla fickor och sprickor är borta Även ordentligt fotbad i  vatten (Använder inte jod )och renborstat med en gammal diskborste.  Hon är inte lindad då jag upplevde att det skulle få tryck även med bomull.
Tösen som står bakom är lindad på ett bakben / använder svart vetflex så det är svårt att se även i natura . Jag måste ha glasögon på mig  ;)  men det var rea på ett parti/. Där fanns några fickor jag inte kunde komma åt på ett bra vis. Även hon ordentligt skrubbad .
Tös nr tre är diagonalt verkad och lindad bak inte fram ( hon ville inte komma med på bild  ;) )
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: Cokett skrivet 16 nov-11 kl 12:55
Morgonen efter gick hon så här Dag tre var alla med flocken igen
Men jag tycker förståss inte man ska karva helt godtyckligt själv utan en handledare är nog att rekomendera..  8)
  MvH Cokett
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: Nemi skrivet 16 nov-11 kl 14:46
Någon av er gotlänningar som har lust att agera handledare och titta på/hjälpa till med mitt lilla gäng? Eller rättare sagt; två av dem, som jag inte riktigt mäktar sätta själv längre på det sätt jag lärt mig... Betalar självklart bensin och bjuder på nåt gott! :)
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: Danarp skrivet 17 nov-11 kl 18:48
Jag bor i Skåne och nästan alla våra tackor hade fått fickor, de har de aldrig fått innan. De var verkade i april/maj senast och det var en besvärlig historia. Jag trodde själv det var en kobination av det goda betet och den fruktansvärt blöta sommar vi haft.

Jag tog så mycket jag vågade och tänker kika igenom om ca 1-2 månader. Själv är jag långt från duktig på att verka men min erfarenhet är att de brukar repa sig inom en vecka efter verkningen. jag hoppas de gör det även denna gång.
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: Lorita skrivet 17 nov-11 kl 19:07
Jag funderar på bärandsröta när ni säger fickor...det var något vi hästägare inte viste vad det var för 10-15 år sen som nu är en plåga. Det är en bakterie som vi har importerat från USA och som sprids med flyttade hästar och hovslagare med dåligt rengjorda redskap.

Är det något sådant som kan ha drabbat fåra får  ???
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: Cokett skrivet 17 nov-11 kl 19:23
Jag kan säga att bärandsröta inte är fallet hos mig och heller inte vanligt bland hästar där jag bor vet inte ens om det förekommer. Då är gotland hästtätast i sverige
         MvH Cokett
                           
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: peppz skrivet 17 nov-11 kl 19:27
Det är samma område som är drabbat, och bärranden är vidgad på samma sätt men det måste inte vara just röta...
Röta kan ge fickor i bärranden, men fickor behöver inte betyda röta..
Egentligen är det inte fickor det handlar om heller för den delen utan en hornavlossning...
På får är det nog vanligast att det kommer från obalans i foderstaten, oftast proteinrelaterat, dvs en form av fång.
Hästar däremot är inte alls särskilt fångkänsliga, det är nästan bara ponnyer och en del kallblod som drabbas så där är det nog oftast röta som är grunden till just problem med vidgad bärrand eller hornavlossning...
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: neppelina skrivet 17 nov-11 kl 20:03
Har exakt samma problem på mina. Ett av lammen, men hon är nästan vuxen nu. Men inte nån av de mindre lammen bara flera av tackorna.

Jag har "klippt" upp så mycket jag kunnat, gjort riktigt rent med borste & sen sprutat i lite "Blue spray" som är bakteriedödande & lite uttorkande. (Används mycket på häst). Se till att det torkar innan klöven sätts ner! Efter 2-3 dagar har de varit mycket bättre.
I de fall de har vart illa har jag gjort samma men även lindat med bomull emellan & under & sen vetflex. Fått gå ett par dar & hittills har det funkat med bra resultat. Inget skav el så heller.

Men säger som er andra, skönt å höra att man inte är ensam  o:)
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: vallhunden skrivet 17 nov-11 kl 20:43
Mina tackor drabbas av fickor på klövarna ibland, Några stycken varje är. I år tycker jag att det har varit några fler än tidigare år...
Men jag har bara ogödslade naturbeten, tycker att det skulle vara konstigt om de lyckas få fång av sådana marker :o ???

Själv har jag funderat på om jag har klippt ner klövarna för hårt och det är därför det händer - alternativt klippt/verkat för lite?
Jag har nämnligen dille på att klippa ordentligt när jag verkar och efter att ha läst sidan som det var länkat till om klövvård, så inser jag att jag har varit för nitisk!! :-[ :-[ Jag har inte lämnat någon kant för tackan átt stå på, utan jämnat klövkapseln med sulan.
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: Feffe skrivet 17 nov-11 kl 21:09
Precis som du säger, Vallhunden, har vi ogödslade beten (gamla vallar som inte lagts om eller gödslat på 20 år). Dessutom har vi nog klippt lite väl mycket, ingen kant att stå på här heller...
Men jag vågar inte svära att det inte är fångrelaterat, då våra djur har växt sig väldigt runda på detta bete.
Vid nästa verkningstillfälle kommer vi klippa mindre men bättre :-)
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: neppelina skrivet 17 nov-11 kl 21:13
Samma här med betena. Men fått stödfodra med hösilage, då bettet inte räckt.
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: mollys skrivet 17 nov-11 kl 21:23
Nu har det gott 10 dar o jag ser att min tacka är bättre,haltar fortfarande men stor skillnad.Baddade hela klöven i jodopax.Hoppas det inte blir mer problem.
Titel: SV: Fickor i klövarna
Skrivet av: peppz skrivet 19 nov-11 kl 08:32
Jo, fångproblem pga betet får man nog oftast på kraftigare vallar och inte på ogödslade naturbeten, men det kan hända om man har gott om vissa växter eller ogräs som tex kvickrot...
Men som sagt, inte vanligt så i dittt fall är det troligen något annat.

Tror inte du varit för nitisk, på tyngre djur som nöt, och speciellt om de ska gå på hårda ytor som betong så måste man ta det lite nätt när man verkar. men på fåren som går på mjuka beten och mjuka ströbäddar (det gör iaf mina) så växer klövarna friare och slits nästan inte alls,
Så på dem tar jag precis som du, jämnar dem med sulan...   Det är nyttigt för dem att slita sulan jämn ett par ggr om året, annars kan den bli välvd och behöva verkas den med och det är lite krångligare...  Sällan nån av pälsisarna här blir ömfotade av det.


Ett tips till alla er som står och klipper...  det är mycket lättare med vinkelslipen....  Jag menar inte att man måste ha den värsta klövfräsen med livsfarlig klinga som kan kapa av både benen på fåren eller fingrarna på en själv, utan en liten smidig vinkelslip som de flesta har hemma i garaget eller verkstan och med en vanlig sliprondell monterad...  Ger otroligt jämt fint resultat och när man är van med bägge delar så föredrar iaf jag att slipa framför att klippa.
Vet många som använder en liten dremel till just sårskador och fickor i klövar på får, liksom till hundklor, kanin och gris-tänder och papegojnäbbar...   Väldigt praktiskt...