Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: neppelina skrivet 11 nov-11 kl 19:45
-
Finns det någon som har en film el vet här på nätet som man kan hitta någon?
Aldrig slaktat lamm förrens idag, men tycker att det inte spelar någon roll hur man gör, för det kommer ull/hårstrån på ändå :-\.
Hur lyckas ni andra? Har ni inte ett enda hår på era?
Hur gör ni vid svansen, rumpan, vulvan (el vad ni nu vill kalla det ::)
Om nån har nån hemma video, så skulle jag bli dunder glad!!! Det är bara för mig å mannen, som verkligen behöver lära oss :-[
-
Skall tillägga att jag helst vill spara fällarna & skicka till Tranås.
Så det är kanske skillnad mot hur man annars gör o:)
-
Tja, det viktigaste är ju att lammen har det bra, ända till sista tusendels sekunden.
Sedan ska man kolla ögonreflexen; har någon lärt Er det?
När då lammet är konstaterat stendött i hjärnan, sticker man för att avbloda. Det tar en stund.
Sen kollar man ögonreflexen flera gånger igen för att vara bombsäker.
Därefter "sota" i fram och bak, lyft gärna upp på en slaktbock för bättre ergonomi. Gör detta noga, det har ni igen sen.
Själv hänger jag sedan upp i 2 snören, en löpsnara om varje klöv, och börjar flå bakbenen. När jag friagt hassenorna, fyttar jag upphängningen till krokar i dem, och låter "gångbenen" hänga som tyngd i skinnet, för att få lite ordning på detta. Lamm har ju ofta tjock ull, så det kan vara jobbigt att flå dem på "kaninvis", alltså vränga skinnet så mycket det går över magen, men om det går så blir det nästan inget hår på köttet alls. Endast på stekarna och bakläggarna, ty där måste man ju öppna skinnet för att få av det.
Blev det något klarare?
-
Jag har inte för avsikt att lära mig slakta själv, men jag har sett på när andra slaktat och jag har även sett filmer på slakt. Jag måste säga att skulle jag lära mig slakta så skulle jag nog vilja se någon i verkligheten som gjorde det. Och det skulle vara någon, som är duktig på det hantverket. Jag tycker det är viktigt att det görs på ett bra sätt så att djuret slipper lida. Det är också viktigt med hygien och hur man hanterar kniven. En person som har hållit på och slaktat har lärt sig hur man gör det på bästa sätt och det kan man få lära sig direkt. Man ser aldrig lika bra på en film och det är bra att kunna ställa frågor direkt. Bara en sådan sak som att det är olika hur man skjuter (med bultpistolen) om djuret har horn eller ej. Jag har aldrig fått ett enda hårstrå på köttet när jag har fått slaktat.
-
Måste säga att jag har avlivat får ett flertalet ggr, även kanin mm. Men det är inte problemet!
Jag är väldigt mån om att mina djur skall ha det bra till sista stund! o:) (:)
Jag har varit med 2 ggr för många många år sen vid slakt. Men jag tittade bara på & behövde inte göra något. Så jag kommer ihåg en del men inte allt. Därför vill jag fräscha upp minnet!
Så vi är inte några nybörjare på djur som "känner för å slakta""! Utan behöver lite tips.
-
I så fall vill jag bara påminna om att kniven är - måste vara - vass. Så vass att man inte känner om den går igenom huden. Håll därför alltid väldigt noga reda på åt vilket håll den är vänd, och vad som EVENTUELLT skulle kunna komma i dess väg OM IFALL den skulle slinta.
Några åkturer till sjukhus för att sy har Du just inte tid med ... ;)
Nästa råd blir att ta det lugnt, se noga efter vad Du gör, och räkna med att det första lammet tar hela dagen! Så slipper Du punktera våm, urinblåsa - eller fingrar! :)
-
Har haft samma frågor som du tills jag i frustration frågade här på Alternativ, och ruskigt duktiga mänkiskor erbjöd sig att visa mig. Kan verkligen rekommendra att du är med någon som flått i många år för det tar lite tid att lära sig. Nu efter 10-12 lamm börjar jag känna mig lite säkrare, men kan fortfarande klia mig i huvet och tänka, "jaha, vad gör jag nu"?
Hår på slaktkroppen blir det, om inte annat där man öppnar skinnet som Trollmor säger. Att köttet skulle bli förstört eller smaka Får av detta är snicksnack (empiriskt test). Men försök undvika att få ullen mot köttet alltförmycket då ullen inte direkt är antiseptisk.. Men även om den kommer emot så har bakterierna svårt att göra någon större skada bara kroppen får hänga luftigt och torka in lite.
Smuts på kroppen kan man skrapa/skära bort innan styckning, och det blir alltid några partier med smuts/hår.
Ska slakta imorgon, återkommer om jag får frugan att filma så ni kan få se hur jag gör. Fast hustrun vill sällan (normalt aldrig) vara med när jag tar hand om lammen efter slakt. Fast hon äter dem gärna.. Konstigt det där.. :-)
-
Jag skulle absolut satsa på att vara med när någon duktig slaktar istället för att se på en film. Tror det är MYCKET lättare att lära sig då. Sen provar du själv ett lamm/får och efter det kollar du på den rfarne slaktaren igen. När du sen ska slakta ditt andra får kommer du säkert ha massa frågor och efter det tror jag du är beredatt börja slakta själv :)
-
Har haft samma frågor som du tills jag i frustration frågade här på Alternativ, och ruskigt duktiga mänkiskor erbjöd sig att visa mig. Kan verkligen rekommendra att du är med någon som flått i många år för det tar lite tid att lära sig. Nu efter 10-12 lamm börjar jag känna mig lite säkrare, men kan fortfarande klia mig i huvet och tänka, "jaha, vad gör jag nu"?
Hår på slaktkroppen blir det, om inte annat där man öppnar skinnet som Trollmor säger. Att köttet skulle bli förstört eller smaka Får av detta är snicksnack (empiriskt test). Men försök undvika att få ullen mot köttet alltförmycket då ullen inte direkt är antiseptisk.. Men även om den kommer emot så har bakterierna svårt att göra någon större skada bara kroppen får hänga luftigt och torka in lite.
Smuts på kroppen kan man skrapa/skära bort innan styckning, och det blir alltid några partier med smuts/hår.
Ska slakta imorgon, återkommer om jag får frugan att filma så ni kan få se hur jag gör. Fast hustrun vill sällan (normalt aldrig) vara med när jag tar hand om lammen efter slakt. Fast hon äter dem gärna.. Konstigt det där.. :-)
TACK!!!!
Ja, vi kvinnor är som vi är ;)
Kan du inte be henne blunda å hålla i kameran bara :-[ Skulle bli otroligt tacksam isf!!
Men det är som du säger nåt hår kommer alltid på. Men ullen håller man ju ifrån så klart.
Tack även Trollmor, ska se till så det inte blir några sjukhusbesök ;D
-
Jag skulle absolut satsa på att vara med när någon duktig slaktar istället för att se på en film. Tror det är MYCKET lättare att lära sig då. Sen provar du själv ett lamm/får och efter det kollar du på den rfarne slaktaren igen. När du sen ska slakta ditt andra får kommer du säkert ha massa frågor och efter det tror jag du är beredatt börja slakta själv :)
Självklart hade det vart det bästa, men om man inte har någon i sin närhet, så måste man ju. Alla jag känner skickar sina på slakt, tyvärr :(
-
Ja, vi kvinnor är som vi är ;)
Det är nog ingen skillnad mellan kvinnor och män - här är det jag som slaktar, och männen håller sig undan. Även min slaktarkompis, nu utflyttad till annan ort, är kvinna. Så det är mera skillnad på individ och erfarenhet. Den som får mardrömmar av att se, ska hålla sig undan! Den som klarar att tänka på djuret i första hand ska göra det! :D
Och sjukhus, dem ska vi ha, men om möjligt inte besöka!!! :D
Berätta gärna hur det går - om det verkligen tag hela dan med det första lammet! 8)
Självklart hade det vart det bästa, men om man inte har någon i sin närhet, så måste man ju. Alla jag känner skickar sina på slakt, tyvärr :(
Ja, det är inget bra alternativ. För lammen. Jättefint att någon tänker ett steg längre!
LYCKA TILL NU!!!
-
Finns det någon som har en film el vet här på nätet som man kan hitta någon?
Aldrig slaktat lamm förrens idag, men tycker att det inte spelar någon roll hur man gör, för det kommer ull/hårstrån på ändå :-\.
Hur lyckas ni andra? Har ni inte ett enda hår på era?
Hur gör ni vid svansen, rumpan, vulvan (el vad ni nu vill kalla det ::)
Om nån har nån hemma video, så skulle jag bli dunder glad!!! Det är bara för mig å mannen, som verkligen behöver lära oss :-[
Först av allt, jobba alltid med djuret hängandes på galge i hälsenorna - att jobba med djuret liggande ska undvikas helt och hållet både vid slakt och vid styckning.
Lamm är så väldigt lättflådda så på de där skinnet ska tas tillvara har jag inte ens öppnat upp bukskinnet utan istället hängt upp lammet i hälsenorna i traktorlastaren och sedan efter att ha öppnat i "bakänden" helt enkelt dragit av skinnet ungefär som en tajt tröja.
När man sen kommer fram till skallbasen så är det bara att ta kniven och skära av halsen vid atlaskotan och frambenen vid underarmen, då följer både skalle och framklövar med skinnet men dessa kan man i god ro sedan enkelt skära bort från själva skinnet.
Den besvärligaste biten är mest över baksidan på låren där skinnet sitter fast mycket mer än på resten av djuret.
Är det däremot så att skinnet inte ska sparas så flår jag med kort bredbladig kniv, då kan man här och var även skära hål i skinnet så att man får "handtag" att trä in fingrarna i.
Jag brukar försöka att slakta på "svartskallevis" dvs jag flår först och försöker att spara alla hinnor mellan skinnet och köttet intakta och först sedan djuret är flått så öppnar jag buken och tar ur inälvorna.
Det är ju enkelt med urtagning om djuret hela tiden hänger upphängt i hälsenorna, då är det bara att använda buköppnare och när man öppnar så faller magarna ut av sig själv - bara att ställa skottkärran under.
Nu först "sotar" man bakre hålet så att ändtarm m.m. följer med magarna ner i skottkärran, det minskar dessutom risken för att man råkar punktera urinblåsan.
När man har fått ur magar m.m. ner till diafragman är det bara krösroten och matstrupen som håller fast hela "paketet" medan våm, urinblåsa, gallblåsa och dylika "högriskorgan" oskadda hänger utanför djuret nere i skottkärran. Därför kan man i det här läget även öppna diafragman och ta ut hjärta och lungor.
När du sedan skär loss krösroten så hänger alla inälvor fast endast i strupen, så först då "sotar" jag halsen underifrån (dvs skär loss strupen från resten) och man har då alla inälvor oskadda i ett "paket" utanför djuret.
Iom med att djuret hela tiden hänger med halsen nedåt gör det inte särskilt mycket om det skulle tränga upp något genom strupen till skillnad från om djuret ligger ner så att "sota" halsen för att knyta ihop matstrupen är det ingen större mening med.
Vad gäller svansen, så när du flår så kan du först lossa skinnet över ryggen lite grann så kan de sedan bara skära av svansen vid en lämplig kota och låta hela svansen sitta kvar på skinnet medan du flår. Vulvan är inga som helst bekymmer och juver kan man enkelt lossa i nederkant och sedan dra bort uppåt/bakåt och låta detta sitta kvar på skinnet till efter att slaktkroppen är "klar", då tar man och "putsar" bort svans, klövar, huvud, juver etc. från skinnet.
Varken yxa eller såg behövs vid slakt av lamm/får utan det du behöver är en vass och spetsig kniv, gärna med lite smalare bald som går att köra rätt igenom mellan två kotor utan att fastna i taggutskott samt en buköpnnrae och en kort bredbledig kniv att använda för att flå.
Använd en kniv utanför hinnor och en kniv innanför så får du bra hygien, så flåkniven använder utanför och den spetsiga kniven innanför...
-
Hej
Har förmodligen får till våren.
Måste förr eller senare slakta.
Vill lära mig.
Kanske finns det någon i Västergötland som kan visa?
NEPPELINA tycks bo i västergötland, då är vi två som vill lära.
Fler?
Sebastian
-
Hur lite/mycket ull får du på köttet?
Det är inte så, att om det kommer en tuss ull på, så tar hela fåret smak av ullen och fiolerna smakar kofta.
(Det kan det göra ändå, men inte pga den anledningen!)
Så det är bara att pilla dän det som kommer på.
Eller "skrapa" av det med kniven.
Förövrigt tycker jag det är lättast att flå med en såkallad "flåkniv" som är rundad, betydligt lättare än med en vanlig kniv.
Och som Trollmor sa: håll grejona VASSA!
Det är sjukt stor skillnad att slakta med en superübervass kniv eller en kniv som bara är vass.
/Neiklot
-
Hej,
har inte slaktat själv men varit med ett par gånger. Men jag har ett par små tips att komma med. Det ena är "knivsterilisator", kan vara bra att ha om man råkar smutsa ner kniven mer än man önskar. Den görs med hjälp av en vattenkokare; koka upp vattnet och stoppa ner kniven - då dör eventuella bakterier på den. Det andra tipset är att man kan torka av kött med ättika. Om det blir lite smutsigt eller framförallt kanske möglat på någon fläck under hängning för att det varit lite för fuktigt kan man torka med ättika på en trasa, ättikan är sur och hindrar mikororganismers tillväxt, utan att förstöra smak på köttet... om det är mycket smutsigt/mögligt känns det förstås kanske bättre att skära bort den biten.
/Moster
-
Tacitus Bra skrivet.
Jag förstår precis när du nu skrivit lite som en mannual.
Vi slaktar/flår på samma vis utom att " sotning" av matstrupen och ändtarmen görs medan fåret är liggande så långt fingret når.Vi knyter med ett balsnöre dubbelt halvslag (det har en förmåga att glida av om man inte knyter ordentligt ). sedan tar vi av huvudet ( det gäller att hitta hålet i nacken där man stoppar in kniven ;) ) för då är det lättare att lyfta upp kroppen på krokarna...Flår görs enbart med händerna...Inte den minsta köttslamsa finns med på våra skinn
Vi använder enbart kniv + en liten hammare att dela vid bäckenet och bröstkorgen.. (Maken ville jag skulle skriva alltid VASS kniv ;) )
Det är hos oss daniel70 var på "studie besök " förra året och jag förstår hans flustration och din neppelina. ( Tack Daniel för dom fina orden i ditt inlägg :D )
Man bör tycker jag vara med om att slakta/flå för att få till det. Både för djuret och att det ska kännas bra hos en själv.
Jag förstår allt Tacitus skriver och tror även Tacitus ser bilden framför sig vad vi menar ,,men en som aldrig slaktat själv förr ,eller enbart små djur,(som absolut är en konst) , bör enligt mig ha åtminstone gjort det en gång visuelt,,
Alla känner vi ju att ta livet av ett liv är ett stort ansvar och i dagens läge skickar även bönderna många gånger bort de djur som är för hemslakt till en som kan hemslakt,,
Själv är jag som ni förstår helt anti till dagens slakteri hantering och ser gärna att lära ut hemslakt.. detta är ett hantverk
Mitt förslag är då dessa frågor har uppkommit så länge jag varit på Alternativ.nu flera gånger, Att sammanföra nybörjare och kunniga i vart län som kan vägleda vid en visuell slakt. Då naturligtvis inte som en folkfest.. INGA ungar/hundar utan det ska gå tyst och lungt till.
Som först ut : på Gotland slaktas Gotlandsfåren Emil ,Ebba och Mistlur på Tisdag 15/11
MvH Cokett
Ps, PMá mi om du vill vara med D.s
-
Tack så otroligt mycket, speciellt ni som skrivit utförliga "manualer"! Nu vet jag betydligt mycket mer!
Cokett: Ett dunder bra erbjudande att få vara med! Hoppas fler nappar på detta!
Tyvärr så får jag nog vänta till nästa helg med nästa lamm. Men hör av mig när det e gjort =)
-
Först av allt, jobba alltid med djuret hängandes på galge i hälsenorna - att jobba med djuret liggande ska undvikas helt och hållet både vid slakt och vid styckning.
Lamm är så väldigt lättflådda så på de där skinnet ska tas tillvara har jag inte ens öppnat upp bukskinnet utan istället hängt upp lammet i hälsenorna i traktorlastaren och sedan efter att ha öppnat i "bakänden" helt enkelt dragit av skinnet ungefär som en tajt tröja.
När man sen kommer fram till skallbasen så är det bara att ta kniven och skära av halsen vid atlaskotan och frambenen vid underarmen, då följer både skalle och framklövar med skinnet men dessa kan man i god ro sedan enkelt skära bort från själva skinnet.
Den besvärligaste biten är mest över baksidan på låren där skinnet sitter fast mycket mer än på resten av djuret.
Är det däremot så att skinnet inte ska sparas så flår jag med kort bredbladig kniv, då kan man här och var även skära hål i skinnet så att man får "handtag" att trä in fingrarna i.
Jag brukar försöka att slakta på "svartskallevis" dvs jag flår först och försöker att spara alla hinnor mellan skinnet och köttet intakta och först sedan djuret är flått så öppnar jag buken och tar ur inälvorna.
Det är ju enkelt med urtagning om djuret hela tiden hänger upphängt i hälsenorna, då är det bara att använda buköppnare och när man öppnar så faller magarna ut av sig själv - bara att ställa skottkärran under.
Nu först "sotar" man bakre hålet så att ändtarm m.m. följer med magarna ner i skottkärran, det minskar dessutom risken för att man råkar punktera urinblåsan.
När man har fått ur magar m.m. ner till diafragman är det bara krösroten och matstrupen som håller fast hela "paketet" medan våm, urinblåsa, gallblåsa och dylika "högriskorgan" oskadda hänger utanför djuret nere i skottkärran. Därför kan man i det här läget även öppna diafragman och ta ut hjärta och lungor.
När du sedan skär loss krösroten så hänger alla inälvor fast endast i strupen, så först då "sotar" jag halsen underifrån (dvs skär loss strupen från resten) och man har då alla inälvor oskadda i ett "paket" utanför djuret.
Iom med att djuret hela tiden hänger med halsen nedåt gör det inte särskilt mycket om det skulle tränga upp något genom strupen till skillnad från om djuret ligger ner så att "sota" halsen för att knyta ihop matstrupen är det ingen större mening med.
Vad gäller svansen, så när du flår så kan du först lossa skinnet över ryggen lite grann så kan de sedan bara skära av svansen vid en lämplig kota och låta hela svansen sitta kvar på skinnet medan du flår. Vulvan är inga som helst bekymmer och juver kan man enkelt lossa i nederkant och sedan dra bort uppåt/bakåt och låta detta sitta kvar på skinnet till efter att slaktkroppen är "klar", då tar man och "putsar" bort svans, klövar, huvud, juver etc. från skinnet.
Varken yxa eller såg behövs vid slakt av lamm/får utan det du behöver är en vass och spetsig kniv, gärna med lite smalare bald som går att köra rätt igenom mellan två kotor utan att fastna i taggutskott samt en buköpnnrae och en kort bredbledig kniv att använda för att flå.
Använd en kniv utanför hinnor och en kniv innanför så får du bra hygien, så flåkniven använder utanför och den spetsiga kniven innanför...
Testade detta sätt idag och det funkade jätte bra, ingen ull mot köttet och inget kletende med inälvorna , mycket enkelt.
Tack för ett bra tips!!!
-
Tacka alla som svarat! Har idag slaktat 2 st & det tog inte hela dan :P
Gjorde som ni skrev vid rumpan & det funkade kanon!
Så tack alla :)