Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Madde Len skrivet 10 nov-11 kl 09:34
-
Vi har två barn, en dotter snart 6 år och en son 2,5 år. Vi skulle vilja köpa mjölk direkt från en gård i närheten. Både för att mjölken smakar mer och för att det blir väldigt mycket billigare...
Men när jag läser om att dricka opastöriserad mjölk på livsmedelsverkets hemsida blir jag lite orolig...
http://slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Drycker/Opastoriserad-mjolk/ (http://slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Drycker/Opastoriserad-mjolk/)
Vad tror ni? Är det verkligen så farligt som det låter på livsmedelsverket?
-
Du kan ju mycket lätt själv pastörisera mjölken om du vill, du behöver bara en termometer.
-
Jag pastöriserar mjölken själv här.
Enkelt faktiskt .
Jag slår upp en liten skätt mjölk i en kastrull o när den börjar sjuda så slår jg över den i en ren dunk som står på is, sen nästa slatt osv osv .
Ungarna brukar passa på att dricka varm choklad o jag gör youghurt sammtidigt .
Vi vill inte ha ev bakterier men mjölken håller oxå längre i kylen om den är pastöriserad , luktar mindre ko oxå.
-
Livsmedelsverket gillar ju skrämseltaktik...har druckit opastöriserad mjölk från grannens gård sedan jag var liten påg (pojke). Har aldrig blivit sjuk, skulle snarare säga att man får ett kraftigare immunförsvar av det. Har dessutom en teori som jag delar med andra att vi idag är alltför rädda för att livsmedel ska vara skadliga så att vi pastöriserar och håller på med alla livsmedel så att mycket av näring och nyttiga bakterier går förlorat och gör oss sjuka/ lättare blir sjuka. Dessutom är opastöriserad mjölk betydligt godare.
Hämtar mjölk i 5 litersdunk som jag noga rengör innan varje påfyllning. Inga problem att ha den i kylskåpet sedan i ungefär 10 dagar. Så länge har jag aldrig kunnat ha mejerimjölken öppnad i kylskåpet. De naturliga bakterierna i opastöriserad mjölk håller de dåliga bakterierna borta...i alla fall som jag har upplevt det
Så litar du på att bonden håller bra hygien och bra djurhållning och koll på korna så drick opastöriserad mjölk allt vad du orkar! Litar du inte på bonden så pastörisera mjölken, annars finns ju (minimal) risk för tuberkolos och annat skit
-
Jag hade inte pastöriserat mjölken, forskningen visar att mjölk är oerhört nyttigt om den är färsk och från kor som endast ätit gräs. Det är tillåtet att sälja dagsfärsk mjölk så länge man har en haccp som är en sorts självkontroll. Om din bonde är seriös har han en haccp (och betalar skatt också för den delen).
http://sv.wikipedia.org/wiki/HACCP (http://sv.wikipedia.org/wiki/HACCP)
-
Är du säker på det där du säger att det är okej att sälja opastoriserad mjölk om dom har gått HACCP kursen? För isåfall tror jag dom bör ha lärt sig att man inte får sälja opastöriserad mjölk.
Det är ju här riskzonen ligger, "vanligt" folk som köper mjölk av en bonde, det är dom som blir sjuka. Bonden och hans familj blir ju inte sjuka för dom är vana vid bakterierna.
-
"Får man sälja opastöriserad mjölk?
Opastöriserad mjölk får inte säljas i butik, utan bara säljas eller skänkas bort i liten skala på bondgårdar direkt till konsument."
http://slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Drycker/Opastoriserad-mjolk/ (http://slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Drycker/Opastoriserad-mjolk/)
-
Jag är uppväxt med opastöriserad mjölk och har även i vuxen ålder jobbat på många olika gårdar. Jag har aldrig blivit sjuk, men anledning till skrämselpropagandan är dels att man i mycket sällsynta fall kan bli väldigt sjuk. En annan stor del är det samma som trikin varningarna inför jul förr, att minska en oreglerad och till stor del oskattad marknad.
-
Jag är uppväxt med opastöriserad mjölk och har även i vuxen ålder jobbat på många olika gårdar. Jag har aldrig blivit sjuk
Nej precis, DU blir inte det, men någon som inte är van kan bli!
-
Kul att jag fått en del svar! :-D
Frances vad menar du att bonden blir immun mot? Det är ju campylobacter, ehec, listeria och tbc jag inte är inttresserad av att dra på mig. Kan inte bonden få det?
-
Men att enskilda personer druckit opastöriserad mjölk från en specifik gård under x-antal år säger ju inte så mycket, statiska fakta är väl mera intressanta:
(http://img231.imagevenue.com/loc468/th_20357_Clipboard01_122_468lo.jpg) (http://img231.imagevenue.com/img.php?image=20357_Clipboard01_122_468lo.jpg)
http://dx.doi.org/10.1089/fpd.2009.0302 (http://dx.doi.org/10.1089/fpd.2009.0302)
-
Är amerikansk mjölk(produktion) likvärdig svensk?
-
Var till doktorn med min dotter då hon háde långdragen feber. Jag nämnde att vi drack opastöriserad mjölk och då frågade hon om besättningen var tbc-fri för det var det enda som man behövde vara orolig för.
Så vi hinkar vidare med den opastöriserade mjölken! :-D
-
Var till doktorn med min dotter då hon háde långdragen feber. Jag nämnde att vi drack opastöriserad mjölk och då frågade hon om besättningen var tbc-fri för det var det enda som man behövde vara orolig för.
Så vi hinkar vidare med den opastöriserade mjölken! :-D
Tbc!!! Det borde de väl testa om bonden är mjölkproducent, eller är jag helt fel ute?
FAst å andra sidan så behöver ju inte en bonde vara mjölkproducent för att ha mjölkor ::)
-
Var till doktorn med min dotter då hon háde långdragen feber. Jag nämnde att vi drack opastöriserad mjölk och då frågade hon om besättningen var tbc-fri för det var det enda som man behövde vara orolig för.
Så vi hinkar vidare med den opastöriserade mjölken! :-D
Det var en intressant teori doktorn hade. Ehec hade gått henne spårlöst förbi förstår jag?..
http://www.slv.se/sv/Settings/Topplankar/Lattlast/EHEC-bakterien/ (http://www.slv.se/sv/Settings/Topplankar/Lattlast/EHEC-bakterien/) .. lite märkligt att bortse från det som folk faktiskt dött av.
Visst, riskerna är inte speciellt stora, men för den skull så finns dom ju.
Och argumentet *jag har druckit hela mitt liv och aldrig blivit sjuk* är ju ganska meningslöst, som Frances påpekade.
-
Ehec och de flesta andra patogena bakterier som kan finnas i opastöriserad mjölk ger inte långvarig feber. Däremot Mycobacterium bovis, förmodligen var det därför läkaren frågade.
Denna vinter har ju många annars fått mykoplasmainfektioner, och det ger just symtomen långvarig feber, men mykoplasma brukar vara mera värd-specifik, så det får man knappast via opastöriserad mjölk.