Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: benny skrivet 26 sep-06 kl 19:10
-
tänkte börja hobbyodla, vet någon var man får tag på mycel.
-
eller hur man odlar fram eget
-
Att odla fram eget mycel är nog inte så lätt men champinjonmycel går bra att köpa, det finns en del att läsa på nätet om det också om man vill.
Mycel kan man köpa här (http://www.hortica.com/svamp.htm)
-
Har någon odlat champinjoner?
Ärligt talat, det kan väl inte vara så svårt?
Där jag bodde tidigare plockade jag svamparna, som var vildväxande, i en hästhage. Jag hade tänkt få champinjoner att växa i min nuvarande kohage. Behöver jag bara köpa mycel och sprida ut det, eller...?
-
Du behöver inte köpa något alls. Om det är rätt förutsättningar, behöver du bara slänga champignonrenset där du vill att det ska växa och hoppas på det bästa. Ta från hattar som svartnat ordentligt på undersidan och liksom riktigt "dammar" sporer. Mor brukade "plantera in" champignoner på det viset. Och visst växte det!
-
Tack! :)
Vet någon om kor gärna äter champinjoner? Man vill ju inte gärna ha konkurrens om godbitarna. Korna är inte ens familjemedlemmar...
-
där våra linderödsgrisar gått och äve i hästhagarna brukar det växa champinoner året efter... :)
-
Allt hänger på hur förutsättningarna är, är de bra borde det redan växa champinjoner där, mycel sprids lätt. Gödsel hjälper naturligtvis.
Vill man inte låta det sköta sig själv, utan ODLA, kan man använda halm och hästskit. Ympa med mycel, och detta kan göras i kallföråd, stallar eller källare. De behöver ju inget ljus. Man bör kunna låta en kall natts kyla kunna komma in, det verkar trigga mycelet. Det går bra att ha det på hyllor för att spara utrymme.
Avkastningen kan ibland bli enorm.
Nu är det så att champinjoner är inte den enda svamp som med fördel kan odlas. Det går att ympa trästockar utomhus med läckra skivlingar.
Även kan halmbalar användas, det finns litteratur att köpa eller låna på bibliotek, varje svamp kräver sin ritual.
Ett sätt är att fylla en plastsäck med fuktig, steriliserad halm, ympa med t.ex ostronskivling, göra ett tjugotal små hål i säcken som man hängt upp innomhus. Svampens fruktkroppar kommer att sticka ut genom hålen, det går att få upp till en tusenlapps värde på en säck vid lyckosam odling.
Svampodling borde få mer uppmärksamhet, halm och hästskit är billigt om inte ett kvittblivningsproblem.
-
Synd bara att det är så våldsamt dyrt med mycel. Skulle vilja prova ostronskivling och champinjoner, men det kostar ju hutlöst mycket. Finns det någon här som håller på med svampodling som skulle kunna tänka sig att sälja mycel i lite mindre doser?!
-
Går man in på t.ex Weibulls, kan det bli dyrt, men det finns andra källor, har det inte aktuellt just nu, MEN GOOGLA kolla föreningar och alternativa företag.
-
Tack! :)
Vet någon om kor gärna äter champinjoner? Man vill ju inte gärna ha konkurrens om godbitarna. Korna är inte ens familjemedlemmar...
Har ju läst om kosvamp i Den vita stenen. Var det inte för att kossorna åt dem som de hette så?
-
Nja kosvamp är nog sådana som växor under koläddorna, av släktet psylosobie, en starkt narkotiskt ämne närbesläktat med LSD och meskalin, med andra ord både farligt att förtära och olagligt att inneha.
-
Om du vill odla ostronskivling (ostronmussling) är det lätt att skapa eget mycel från svamp från affären. Tvätta händerna och använd rena ytor och redskap för att undvika mögel. Riv pappkartong i strimlor och häll kokande vatten över. Låt svalna och kläm ur fukt innan du blandar med svampbitar. Fyll en burk eller påse. Lägg mörkt och gärna lite svalt (runt 18 grader). Vänta någon vecka och sen är det dags att blanda med substrat.