Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Pip skrivet 04 nov-11 kl 18:19
-
Jag har letat efter recept på chilisåser/tomatsåser och i många skall man rosta tomaterna i ugnen innan man mixar dem. Men först skalar man det grillade skinnet först. Jag undrar lite över varför man skall rosta dem först. Är det för att vattnet skall dunsta och smaken intensifieras, eller finns det andra orsaker? Kan man inte få samma effekt om man kokar dem länge?
(Undrar jag som precis flippat och köpt aldeles för mycket tomater som skall frysas för framtida såstillverkning o:) )
-
Det är både för att intensifiera smaken fenom att minska vattenhalten och för att påverka smaken genom att kohydrater karamelliseras vid rostningen. Det går att koka också men det tar längre tid och fungerar inte för chili och paprika som har lägre vattenhalt. Just rostad paprika är ett mycket bra exempel på hur smaken påverkas vid rostningen.
Har man stort överskott av tomater så kan just rostning vara ett mycket bra sätt att spara tomaterna, man rostar dem i ugnen och fryser dem sedan, man kan jus också torka dem, men det tar längre tid.
-
Tack för svaret!
Just nu rostar jag för fullt, och det är rätt häftigt att se hur mycket mindre plats det färdigrostade tar jämfört med man utgick från. Det blir säkert bara en fjärdedel kvar, jag ser till att koka bort nästan all vätska, så det bara blir en tjock brun sås kvar av spadet. Mmm Riktigt gott blir det!
-
Men hur gör man när man rostar tomater då?
Aldrig hört talas om o:)