Alternativ.nu

Bygga & Bo => Bygga och renovera => Ämnet startat av: Catarina skrivet 25 sep-06 kl 11:09

Titel: Halmhus i Västerbotten
Skrivet av: Catarina skrivet 25 sep-06 kl 11:09
HejHej,

vi bor i Västerbotten och vi vill gärna bygga ett Halmhus! Tror ni att det blir  problem att fa° halmbal och lera här?Kanske finns det möglighet att skicka det upp till oss eller att vi kommer med lastbil för att hämta.Vi starta kollektiv och det kommer att blir mera halmhus till slut.Men först va°rt hus.Det vorre sa° snäll att fa° hjälp av är!!!Mvh Catarina (Om det blir sa° kallt här uppe, blir det na°n problem med bara har lera utanför???)Tack för hjälp
Titel: Re:Halmhus i Västerbotten
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 25 sep-06 kl 17:42
Hej!
En liten undring bara - skulle det inte passa bättre med torvhus i Västerbotten?  >:(
Torvkåtor har väl använts där också i ganska sen tid.  :(
Å så slipper man "möglighet", torven är mögelhämmande i sig själv.  ???
Ett torvhus liknande de på Färöarna kanske?  :o

http://www.alternativ.nu/yabb/index.php?board=66;action=display;threadid=6665;start=0 (http://www.alternativ.nu/yabb/index.php?board=66;action=display;threadid=6665;start=0)
Titel: Re:Halmhus i Västerbotten
Skrivet av: vattuvarg skrivet 25 sep-06 kl 21:10
Problemet med lerbyggande häruppe är inte kylan, utan regn och rusk. Väggleran måste skyddas med bra grund, takutskjut och väggbeklädnad.

Biblioteket i Lycksele har en bok om hus av lera och jord som är lite rörig, men ändå rätt bra. Resvirkes- eller stolpverksstomme med lättleraisolering skulle nog fungera rätt väl, men väggarna blir tjocka. Det är bara en design-grej när väggtjockleken är nästan dubbel eftersom isoleringsmaterialet är bli rätt billigt. Borde kunna bli mysiga ställen att sitta på vid fönstren, förutom de andra fördelarna alltså.

Och ja, så vitt jag vet går både halm och lera att få tag i någotsänär lokalt. Hur det är med tillgången till balar vet jag dock inte.
Titel: Re:Halmhus i Västerbotten
Skrivet av: Catarina skrivet 26 sep-06 kl 12:03
Hej!

Tack så mycket för första tips och råd...
Jag är lite tveksam angående torv...Går det att bygga låtred med det? Vi will ju inte har någon kota. Hur är det med isoleringsvärden?
Men tror ni att det går bra med lera som yttre shikt om man har bra taköverskott och bra fundament?

Hej Vattenvarg...vi bor åckso i Lycksele. Jag har tyvärr inte riktig förstott hur du menar. Varför blir väggen so tjock?


Tack ska ni ha,
Heiko (make av Catarina)
Titel: Re:Halmhus i Västerbotten
Skrivet av: vattuvarg skrivet 27 sep-06 kl 22:21
Hej Vattenvarg...vi bor åckso i Lycksele. Jag har tyvärr inte riktig förstott hur du menar. Varför blir väggen so tjock?

Glasull eller stenull isolerar bättre än lättlera så man måste ta mer av det naturvänliga materialet. Svårare än så är det inte.  :)
Titel: Re:Halmhus i Västerbotten
Skrivet av: nad skrivet 28 sep-06 kl 21:01
Vill någon ha tips vid byggande av ler o halmhus får ni gärna kontakta mig, vi har byggt 2 st

Vänl Nad med familj
Titel: Re:Halmhus i Västerbotten
Skrivet av: Catarina skrivet 12 okt-06 kl 10:28
Hallo!

Tack för ert information.

Vi har köpt ett mycket fint gård ny i Norbotten (Arvidsjaur)
Huset kommer att har en ramverk av stommar, ca 10 x 9 meter utvändig. För isolering tar vi både stora (2x1,2x0,8 meter)och små halmballar. Vi få also en väggtjockleg av 1,2 meter. Hoppas att det kräver inte mycket ved för att holla huset varm   (-:

Jag är osäkert angående fundamentet. Underlaged är det vanliga gul-vita sand. Inte leraaktig.
Är den tjärfarlig? Måste man gräva ner till trärfri mark? Blir då 2,3 meter här eller så.
I boken "bygga grund" krävs det bara om grunden är finare än 0,06 mm partikelstorlek.

Vad anser ni?

Tack för hjälpen,
Heiko und Catarina
Titel: Re:Halmhus i Västerbotten
Skrivet av: Chaan skrivet 13 okt-06 kl 16:48
väggarna blir tjocka. Det är bara en design-grej när väggtjockleken är nästan dubbel eftersom isoleringsmaterialet är bli rätt billigt. Borde kunna bli mysiga ställen att sitta på vid fönstren, förutom de andra fördelarna alltså.

Nej det är inte bara en designgrej med tjocka väggar.

Det påverkar ljusinsläppet negativt. Och om man fasar balarna blir detta ett mindre problem, därför brukar detta ske i halmbalshus och även i lerhalmshus.

Själv tänker jag mig inte att det är något större problem eftersom nord- öst och västväggen inte ska utgöra det huvudsakliga ljusinsläppet i alla fall.

Jag har varit med och byggt ett litet danskt halmbalshus med i princip glasvägg åt söder. Och endast något extra fönster åt andra håll.

När jag tänker mig design av ett halmbalshus: vardagsrum innanför stora södervända fönster och sådana rum åt norr som inte kräver jättemycket ljus - sovrum, badrum, förråd osv. Går även utmärkt att kombinera med klimatzoner.

Norrväggen ska därigenom kunna göras mycket tjock.
Titel: Re:Halmhus i Västerbotten
Skrivet av: aino skrivet 06 dec-06 kl 08:29
Det finns bla ett hus i Schweiziska alperna som är byggt av jumbobalar - kommer inte ihåg vad det heter. Finns beskriver i Building with straw (Gernot Minke) som för övrigt är en bra och illustrativ bok!

Titel: Re:Halmhus i Västerbotten
Skrivet av: Catarina skrivet 08 dec-06 kl 08:26
Hej igen!

Tack för era svar!

Ståra fönster mot söder är väl i för sig en bra princip. Men jag har läst att det här i norrland kanske är mindre bra. När du behöver mest solvärme, under vintern, finns ju ingen sol  )-:
Då har du bara stora svarta väggar, inte direkt mysig, och dessutom är isoleringen mindre bra.
Åch vi prater inte ens om vad bra fönster kostar (huhu...)


Så planeringen går vidare...

Heiko och Catarina.

En av våra största fundering är fortforande om det går med bara lera utanför, som vi helst vill, ser så fint ut. Hur tåligt är det mot regn och strom? Vi planera att kalka...
Eller ska vi har uterpanel med luftcirkulation?

Frågor över frågor
Titel: Re:Halmhus i Västerbotten
Skrivet av: aino skrivet 17 dec-06 kl 08:23
Nu vet jag ju inte hur det ser ut där ni ska bygga ert hus men min personliga åsikt är att man ska välja lokala material när ni ska bygga - tänk på all fraktkostnad (både pengar och miljö) som går åt om halmen ska färdas långt!

Enligt det lilla jag lärt mig så kanske ni ska titta på att behandla leran om ni har mycket tvärgående regn.. Impregnera med linolja. Kommer inte ihåg hur det var med kalken - hur väl den håller mot väta. Ett alternativ som jag tycker känns nära till hands är att man putsar grundputs och eventuellt mellanputs och sedan lägger annat ytskikt - tex träpanel. Lerputs år bli blöt men inte för länge och den måste ges tid att torka ut emellanåt. Finns ett examensarbete, Lerhalm av Emanuel Eklund, där man tittat på lerans fuktegenskaper.

Ang. stora fönster så kanske ni ska titta lite mer på takutsrång så att solen kommer in när den behövs och skärmas av när den inte ska skina in snarare än att göra fönstrena stora. Det finns superfönster med väldigt bra U-värden men det hjälper mycket att tex ha persienner mot mörkret. Bra att ha en vägg av tegel eller lera som möter solstrålningen - då ackumuleras värmen bättre inomhus!