Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: regnpipan skrivet 31 okt-11 kl 18:34

Titel: FÖrvaring av rökt kött
Skrivet av: regnpipan skrivet 31 okt-11 kl 18:34
Nu har jag fått hem kött från rökeriet, två älghjärtan och två rådjursstekar (totalt ca 5,5 kg kött). Tidigare har jag brukat skära ner dem i mindre bitar och sedan frusit in dem, men då tappar de rätt mycket vätska när de tinar upp så det känns rätt fånigt. Så nu funderar jag på hur andra hanterar sitt rökta kött när det skall förvaras...... Och hur länge man bruakr kunna förvara varmrökt kött.
Titel: SV: FÖrvaring av rökt kött
Skrivet av: AK Corall skrivet 31 okt-11 kl 18:52
Tja, Att frysa in rökt kött känns väldigt onödigt till att börja med då rökning  är ett sätt att undvika just frysning.
Titel: SV: FÖrvaring av rökt kött
Skrivet av: Rexiam skrivet 31 okt-11 kl 19:18
I vart fall inte som jag. Sist jag rökte en rådjursskånk hade jag den liggande i en plastpåse i kylen medan jag karvade lite på den mest varje dag.

Efter drygt en vecka började den mögla på ytan. Det kanske var något fint mögel, typ Serranoskinka eller så, men jag var inte riktigt pigg på att chansa. Efter sköljning i varmvatten, blev det hårdstekt pytt i panna på alltihop som var kvar.

Kanske hängande torrt och kallt?
Titel: SV: FÖrvaring av rökt kött
Skrivet av: sydtobak skrivet 31 okt-11 kl 19:39
När det gäller varmrökt kött så har det obetydligt längre hållbarhet än färskt.
Varmrökning är mer att se som en tillagningsform än en konservering.
Kallrökt däremot ger en hållbarhet på flera månader.
Titel: SV: FÖrvaring av rökt kött
Skrivet av: grimbart skrivet 31 okt-11 kl 23:40
varmrökt håller lite drygt en vecka... jag brukar kalasa några dagar och sen skär jag bitar och dänger in i frysen..
kallrökt ska hålla riktigt länge..men det tar längre tid att kallröka....
Titel: SV: FÖrvaring av rökt kött
Skrivet av: Tindrah skrivet 02 nov-11 kl 11:03
Intressanta svar! Några följdfrågor på samma tema (hoppas ts tycker att det är ok  ;))

Hur brukar ni förvara det kallrökta köttet? T.ex. rumstemperatur, kylskåp, varmt, torrt, fuktigt, kallt, utomhus, inslaget i papper, plastpåse, liggande fritt?

Hur märker man att det kallrökta köttet börjar bli dåligt?
Titel: SV: FÖrvaring av rökt kött
Skrivet av: sydtobak skrivet 02 nov-11 kl 12:54
Intressanta svar! Några följdfrågor på samma tema (hoppas ts tycker att det är ok  ;))

Hur brukar ni förvara det kallrökta köttet? T.ex. rumstemperatur, kylskåp, varmt, torrt, fuktigt, kallt, utomhus, inslaget i papper, plastpåse, liggande fritt?

Hur märker man att det kallrökta köttet börjar bli dåligt?
Jag fryser det, om det blir något över.
Att konstatera om det är bra eller inte gäller samma regler som vanligt. Lukt, smak och utseende.
Titel: SV: FÖrvaring av rökt kött
Skrivet av: Cauldron skrivet 02 nov-11 kl 14:07
kallrökt korv brukar jag förvara luftigt, svalt(sisådär 10-14 grader) och inte fuktigt. Undvik att förvara i plast, vilket inte är luftigt men fuktigt, bättre med papper ifall man vill ha något runt. kallrökt korv håller ju länge, jag har aldrig haft något som blivit dåligt innan jag ätit upp det, men jag brukar å andra sidan äta upp det ganska fort :)