Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: Linnea Christina skrivet 24 sep-06 kl 16:09
-
Jag har hört om en person som fick TBC (tror jag det var) för att han druckit opastöriserad (tror jag att det var) mjölk. Detta var i och för sig i Madagaskar, men jag vill ändå fråga: finns det någon sådan risk med att dricka obehandlad mjölk från egen ko. Eller är det helt enkelt okej så länge kon inte bär på smittan (självklart, antar jag?)
Förlåt för en rörig fråga, men vill gärna höra lite tankar om detta. Tack!
-
De nordiska länderna är sedan många år fria från tuberkulos hos nötkreatur.
Mvh Rosa(http://www.lunarstorm.se/_gfx/pro/icon/ros.gif)
-
Ingen fara att dricka opastöriserad mjölk, så länge den som mjölkar håller schysst hygien, med tanke på colibakterier och sånt. Levererar h*n till ett mejeri är det lugnt, mjölkar h*n för hand kan man ju slänga ett getöga så allt är fräscht.
Opastöriserad mjölk håller sej dock inte lika länge som köpemjölken i affären, ungefär 3-4 dagar i kylen.
-
Får man sälja handmjölkad mjölk till vänner och bekanta utan några kontroller?
-
Många gör det, men pratar inte om det.
-
Man får sälja mjölk som djurfoder... "kattmjölk" etc. att grannens huskatt dricker ca 4 liter om dagen har ju inte med saken att göra
-
Jag tror man får sälja opastöriserad mjölk i liten skala direkt till konsument.
-
Ja, konstigt nog (med tanke på att i stort sett allt som har med jordbruk, djurhållning och dess produkter är antingen förbjudet, stenhårt övervakat eller underställt motsägelsefulla regler), får man faktiskt sälja opastöriserad mjölk hemma på gården :o ! Så länge det inte görs i butiksmässig skala, förstås...
Enligt nya EU-regler som kom i år får man t.o.m. sälja ost o. dyl. som är gjord på opastöriserad mjölk, så länge man följer kraven för livsmedelshygien. Det ni!
-
Det gäller att kolla upp reglerna för livsmedelshygien!!!
Haccp kurser osv....
Sedan gäller det att skaffa en bra försäkrning ifall någon skulle bli sjuk av dina produkter...
DEt nya är ju att du själv nu är ansvarig för dina produkters kvalitet... och får då själv stå till svars för ev följde....
detta gäller ju i försäljning i större skala...
och du skall ju NATURLIGTVIS bokföra dina inkomster så att du kan betala skatt till staten....
-
Det gäller att kolla upp reglerna för livsmedelshygien!!!
Haccp kurser osv....
Kan vara mycket mer omfattande än man tror..