Alternativ.nu
Djur => Getter => Utfodring av getter => Ämnet startat av: 4-ever skrivet 29 okt-11 kl 10:21
-
Så, nu har det äntligen blivit bestämt här hemma att det kommer att finnas några getter till våren :D :D :D
Då kan jag ju dra igång på allvar med mina funderingar.
Jag vill ha någon form av lantrasget. Lappgeten är ju den som är mest akut att bevara vad jag fått fram. Men är det lämpligt att ha den i Skåne? Eller skulle vi hellre satsa på Göingegeten?
Tanken är att de ska vara utegångsgetter, och att stallet bara ska användas till att vara så att jag kan ta in någon av djuren om det behövs. Vi har bara 3 boxar i stallet.
Nästa fråga är ju vad de äter och hur mycket. Jag vet att det är lite svårt att svara på, men på ett ungefär!
Ska jag bygga två hagar med en gång så att jag kan skilja dem åt? Eller bocken klarar av att gå tillsammans med mamma och ungar?
Tänker försöka att hitta hö och halm i närheten nu under vintern. Sen är ju tanken att om ett år eller två ska vi kunna odla detta själva.
Ja, lite frågor som jag hoppas att få svar på 8)
Blir linderödare också, så det blir väl samma fråga där, men i rätt avdelning ;)
-
Satsa på göingegetter. När det gäller allmogeraserna lappgetter, jämtgetter och göingegetter så vänd dig till allmogegeten.se :) Där får du kunniga råd!
-
Här finns en get- och en bockkilling till salu, (Jämtgetter i genbank) - halvsyskon så de ska inte gå tillsammans. Om någon vill köpa hör av er!
-
Getter äter det mesta. Hö, sly, granris, tallris, havre, kraftfoder, pellets, däremot ska de ha tillgång till en saltsten. Getter som inte går i avel behöver inte äta kraftfoder eller pellets. Går de däremot dräktiga är det viktigt att de får i sig extra näring annars kan komplikationer uppstå vid förlossning. Här hemma gick bock, honor och killillingar tillsammans utan problem.
Lantrasgetter är lätta att överfodra så man får prova sig lite fram.