Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Visigot skrivet 25 okt-11 kl 09:31
-
Hejhej
har sylt- och marmeladrecept som jag vill göra en halv sats av, är det ok? Är koktiden i så fall ändå densamma eller ska den också halveras? ???
Kan man göra dubbel sats i fall man vill det, har aldrig provat att mixtra med sylt- och marmeladrecept förut. Tänker att det kanske är en ganska exakt vetenskap precis som recept vid bakning.
-
Det går alldeles jättebra att både halvera och dubblera recept på sylt, saft och marmelad. Mängderna av ingredienser är bara att räkna om, men koktiden ska vara samma eftersom det är den tid det tar för bären att kokas lagom mjuka.
-
Det går alldeles jättebra att både halvera och dubblera recept på sylt, saft och marmelad. Mängderna av ingredienser är bara att räkna om, men koktiden ska vara samma eftersom det är den tid det tar för bären att kokas lagom mjuka.
Halvera borde inte vara något problem, men dubblerar man så kan man få problem med att den blir rinnig. Man skall egentligen bestäma koktiden genom att mäta temperaturen, så att man korkar tills sockerhalten är den rätta och det är den när temperaturen är 104-107 grader
Från tidningen Åter:
http://www.smakplats.se/test/wordpress/wp-content/uploads/2011/07/%C3%A5ter3-09_Syltkurs_smakplats.pdf (http://www.smakplats.se/test/wordpress/wp-content/uploads/2011/07/%C3%A5ter3-09_Syltkurs_smakplats.pdf)
-
Desto snabbare kokning, desto finare sylt. En för stor mängd (över 3kg) ger en lång koktid som kan ge en smetig och seg sylt.
-
ja det låter ju bra, då ska jag pröva att halvera mitt recept.