Alternativ.nu

Djur => Grisar => Ämnet startat av: Wildvittra skrivet 18 okt-11 kl 14:02

Titel: Funderar på att köpa grisar... några frågor
Skrivet av: Wildvittra skrivet 18 okt-11 kl 14:02
Jag och min man funderar på att köpa två grisar att ha till husbehov, tanken är att köpa dem som kultingar och slakta på höst/vinter. Men jag har några frågor som jag hoppas ni kan hjälpa mig med, då vi är helt nybörjare på det här området.

1. Hur stor hage behöver grisarna (tex två linderödsgrisar)?
2. Hur mycket jobb är det? (utfording, mockning m.m.)
3. Går det runt ekonomiskt att ha två grisar att föra upp under sommaren och sedan slakta? Vi har som sagt bara tänkt till husbehov, inte för att tjäna några pengar på, men det bästa vore ju om man får tillbaka kostnader för foder, inköp m.m. i form av köttet sen...


Tack på förhand!
Titel: SV: Funderar på att köpa grisar... några frågor
Skrivet av: Whippet skrivet 18 okt-11 kl 14:37
Lite snabba svar (enligt mina erfarenheter)

1. Våra två Linderöd-kultingar bökade upp 70-80 m2 på mindre än en vecka, så vad menar du med hur stor hage de behöver?
Hur stor behöver de för att inte böka sönder allt till lervälling/ödeslätt? Flera hundra m2 antagligen.
Hur stor hage behöver de för att må bra och ha något att göra? Tja ungefär det vi har gett dem skulle jag säga, men huvudsaken är att de har en lerpöl på sommaren så att de kan bada(=svalka sig + skydda sig mot knott och mygg) och lite yta att röra på sig(=bättre muskeluppbyggnad + lyckliga grisar) och skydd mot väder och vind.

2. Det ska städas ut i hyddan/-orna då och då - vi gör det med ett par veckors mellanrum allt beroende på hur mycket de skiter inne. Detta beror på vädret. När det är fint väder duger det att gå ut, annars vill de hellre gå på inomhustoan ::)
Mat ska de ha minst två gånger om dagen och vatten ska alltid finnas tillgängligt.
Sedan är det viktigt att ta sig tid att klia dem varje dag, för annars kan de bli lite 'otama'.

3. Vi skulle få mycket högt pris/kg om vi inte fick gamalt bröd från en affär som vi kompletterar foderstaten med. Men det är så mycket bättre kött att vi gärna skulle ta den smällen om det kommer till det. Annars är det bra att odla så mycket du kan själv och köpa resterande foder av en bonde som lika har större mängder spannmål till egna djur. Ska du köpa allt på Granngården blir det nog ganska dyrt skulle jag tro. Vi har inte räknat på vad det kostar med fodret till våra djur utan vi 'tar det som det kommer' så att säga :P Vi har dessutom inte slaktat ännu eftersom de vi köpte är tänkta till avel och inte till frysen :)

Lycka till

 :-* /Anette
Titel: SV: Funderar på att köpa grisar... några frågor
Skrivet av: Henrik Uddemar skrivet 18 okt-11 kl 21:06
Min erfarenhet av 3 linderödsgrisar är att det blir piggham nästa år.
Det är absolut värdefullt att bevara lantraser men för husbehov med köp på våren/försommaren och slakt på hösten så är tillväxten inte nått vidare.
Det går förmodligen åt mer foder att driva ett linderödssvin till samma slaktvikt som man kan förvänta sig av en piggham och tillväxttiden blir längre.

Min hage till från början tre men nu två grisar är på ett par tre hundra kvadratmeter är uppbökad så mycket som förmodligen går.
Avsikten är att nästa år ha något mindre ca 200 kvadrat vilket jag inte tror att dom kommer att lida av.

Det går runt ekonomiskt om man slipper betala för fodret, om man köper det blir det billigare med "färdig" gris i affären men det är ofta inte för ekonomins skull man har hushållsgris.
Titel: SV: Funderar på att köpa grisar... några frågor
Skrivet av: Blekslättens Gård skrivet 22 okt-11 kl 09:18
Vi har en linderöd galt och en blandras sugga och dom kultingarna växer fortare än renrasiga,Vi har kultingar till våren ,mvh
Titel: SV: Funderar på att köpa grisar... några frågor
Skrivet av: Valmet skrivet 22 okt-11 kl 10:03

Det går runt ekonomiskt om man slipper betala för fodret, om man köper det blir det billigare med "färdig" gris i affären men det är ofta inte för ekonomins skull man har hushållsgris.


Hur mkt betalar du för fodret ? ( om du betalar alltså)
Att föda upp sina egna grisar är mkt billigare än affären, vi får ett kilopris på ca 25kr
Då räknar jag ett värde på 500kr för den avvanda smågrisen.

Sen kostar det förstås att lämna på slakteri men då får man ju "skylla sig själv"

Men framförallt blir det ju så mkt godare, nyttigare och man kan äta med gott samvete :)
Titel: SV: Funderar på att köpa grisar... några frågor
Skrivet av: Existens? skrivet 22 okt-11 kl 10:09

Hur mkt betalar du för fodret ? ( om du betalar alltså)
Att föda upp sina egna grisar är mkt billigare än affären, vi får ett kilopris på ca 25kr
Då räknar jag ett värde på 500kr för den avvanda smågrisen.

Sen kostar det förstås att lämna på slakteri men då får man ju "skylla sig själv"

Men framförallt blir det ju så mkt godare, nyttigare och man kan äta med gott samvete :)

Vad räknar du för kostnader efter smågrisen då? Med ett kilopris på 25kr/kg rent kött så är ju alltså värdet på grisen 60x25=1500 kr. Minus smågrisen då på 500 kr så är det över 1000 kr till foder. Med ett foderpris på 3 kr så finns det alltså utrymme till 330 kg foder.
Då är du riktigt riktigt duktig..
Titel: SV: Funderar på att köpa grisar... några frågor
Skrivet av: Henrik Uddemar skrivet 22 okt-11 kl 22:26

Hur mkt betalar du för fodret ? ( om du betalar alltså)
Att föda upp sina egna grisar är mkt billigare än affären, vi får ett kilopris på ca 25kr
Då räknar jag ett värde på 500kr för den avvanda smågrisen.

Sen kostar det förstås att lämna på slakteri men då får man ju "skylla sig själv"

Men framförallt blir det ju så mkt godare, nyttigare och man kan äta med gott samvete :)

Jag betalar som du nog redan listat ut inget för fodret.
Inte i kronor, men i arbete.

Slaktar och styckar gör jag själv.

Jag kommer att fortsätta med hushållsgrisar, inte för ekonomins skull (har ju lamm också) utan för nyttan, dom tar hand om bland annat matrester, och för smaken och jag vet vart köttet kommer ifrån.
Titel: SV: Funderar på att köpa grisar... några frågor
Skrivet av: Valmet skrivet 23 okt-11 kl 18:43
Vad räknar du för kostnader efter smågrisen då? Med ett kilopris på 25kr/kg rent kött så är ju alltså värdet på grisen 60x25=1500 kr. Minus smågrisen då på 500 kr så är det över 1000 kr till foder. Med ett foderpris på 3 kr så finns det alltså utrymme till 330 kg foder.
Då är du riktigt riktigt duktig..

Vi har haft grisar i många år så utgifterna är under kontroll

Smågris= 500kr, här räknas även strö o tex stängselunderhåll mm
Foder= 500kg x 2.30 blir 1150kr totalt
Trikinprov= 100kr

Totalt 1750kr/ 75kg gris blir alltså 23.30 kr/kg  Om man skulle räkna rent kött efter styckning så blir det lite mindre förstås.

Arbetet räknar vi ej eftersom hushållsgrisar är en livsstil och hobby.
I självhushållar-anda.