Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Feffe skrivet 17 okt-11 kl 11:28
-
Hej,
Efter att ha läst om ciderjäsning i senaste numret av Åter försöker jag i år göra det "mer på rikigt". Förra året hällde vi must på damejeanne och lät det stå nån månad framför elementet i sovrummet. Det blev galet gott, men på ren tur misstänker jag.
I år ska det alltså ske medvetet och genomtänkt :-)
Enligt anvisningar har jag hällt musten i 25L jäskar och låtit det bubbla ordentligt i ca 3 veckor. Därefter tappade jag om det och tog bort bottensats och "hatt" (hatten var i princip obefintlig). Nu har den stått så i ca 3 veckor och jag tycker inte att den bubblar. Jäskaren är inte fulla, två av dem har ca 5cm kvar till locket och en kanske 20cm. Eftersom jag experimenterar med tre olika jästkulturer kan jag inte hälla ihop och fylla karen.
Nu till min fråga:
Är det nått som är fel när det inte bubblar, eller tar det bara tid att komma igång, kanske pga mycket luftnärvaro? Ska jag bli orolig eller mer tålmodig?
//Feffe
-
Tre veckors jästid är ganska länge. Skulle gissa att de har jäst ut. Kolla ned hydrometer om du har socker kvar.
-
Vad gör jag om det jäst ut? Tillsätter socker, buteljerar, eller häller ut i slasken?
-
Vad gör jag om det jäst ut? Tillsätter socker, buteljerar, eller häller ut i slasken?
börja med provsmakning :D vill tungan krulla i hop sig så söta.
-
För att få cider med bubblor så tillsätter du lite socker i varje flaska innan kapsylen åker på. Föredrar du stilla, torr cider så är det bara att buteljera.
-
Stort tack för hjälpen! Ikväll skall det provsmakas och sockret skall vara nära till hands.
Om jag skall tillsätta socker, behöver jag röra ut det i en mindre mängd först, eller är det bara att hälla i?
-
Både när jag gör öl och cider så häller jag sockret direkt i flaskan och vänder runt den några gånger.
Tänk på att ha rätt mängd socker bara.
-
Huga... Socker i cidern? Visst vill man ha mycket bubbel men den skall vara lugn och fin. Vill man "söta" den så slår man svartvinbärssaft i glaset vid servering, Det ger en helt annan bild av cidern. ;D
-
Fast min avsikt med socker i flaskan är att det jäser bort och bildar bubblor om man gillar sådana ;-)
-
Vi upptäckte att vår kyl inte är sval nog att stanna upp efterjäsningen/kolsyrejäsningen... det tar en kvart att öppna flaskan ::) men gott är det!
Vi startade årets första cider med urval av vildjäst. Gjorde färsk must med lite olika äpplen som vi hällde på ett par pet-flaskor med lite betsocker, lät stå och jäsa och kollade sen vilken flaska vildjäst som tagit sig och smakade bäst - och hällde den i ny färsk must. (Nästa sats använde vi samma jästkultur) Funkade fint! Skönt att inte behöva vildchansa helt och hållet!