Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Bunkert skrivet 17 okt-11 kl 00:11
-
Körde äpplen i mixern med rivjärnskniven.
Pressade genom silduk.
Hällde på glasflaskor med snäppkork och gummipackning.
In i ugnen i 70grader i 30min.
Fyllde på med några cl must i varje flaska ända upp till kanten.
På med korken.
När musten hade svalnat så hade vätskenivån sjunkit ca 4-5cm i flaskhalsen.
Är det nu luft där som kommer fövandla min must till vinäger?
Eller är där ett vakum?
Hur länge är denna äppelmust/dryck hållbar? Innehåller inget annat än saft från pressat äpple.
Nästa omgång så lät jag musten svalna en stund med korken av. Fyllde, sedan vätskenivån sjunkit, på ända upp med annan must från ugnen och satte därefter på korken. Nu sjönk vätskenivån ca 2-3cm i flaskhalsen. När musten hade svalnat helt.
Ska jag hellre låta den svalna helt med korken av och sen fylla på med ugnsmust ända upp och försluta?
I must have an answer on this one.
Mvh, Bunkert
-
Du ska inte hålla på att öppna och fylla på, för varje gång du kommer i kontakt med kork, flaskhals osv så tillför du ju nya bakterier. Fyll på fullt och förslut och sterilesera och LÅT DOM VA!
-
Om själva musten pastöriserades 30 min vid 70 grader så är det OK, men har man den bara inne i ugnen 30 min, så är det nog tveksamt om musten ens blir 70 grader varm! Man måste alltså värma den innan den tappas på flaskor och pastöriseras. Och pastöriserade must skall också förvaras svalt, eftersom den inte är steril.
http://hem.bredband.net/musterirosenhill/must/tips.htm (http://hem.bredband.net/musterirosenhill/must/tips.htm)
-
kurt har helt rätt, risken är enormt stor att du har tillverkat cider i stället.