Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: nissan skrivet 21 sep-06 kl 09:10

Titel: vin på plommon?
Skrivet av: nissan skrivet 21 sep-06 kl 09:10
Massor av plommon i år.
Någon som har gjort vin på det någon gång. Kanske typ sherry, portvinsaktigt.
Tacksam för svar, gärna med rätt proportioner.
Hälsningar från Jens i Myrstugan.
jens-johansson@telia.com
Titel: Re:vin på plommon?
Skrivet av: martinki skrivet 22 sep-06 kl 12:59
Hej,

jag har plommonvin på gång just nu. Det jäser explosionsartat. Efter första, vilda jäsningen tillsatte jag saft av röda vindruvor och sockerlaget. Hur det blir kommer jag att se sedan.

Jag har gjort så här: 4 kg "plommonkross" med kärn och skal kokas upp tre gånger i 1,7 l vatten,  med en dag vilotid mellan kokningarna. Sedan passerade jag den gäggiga saften, rörde ned jästen (sherry)  och fyllde allt i damejeannen. Tillsatte en hel påse närsalt (10 g?) också. Två dagar senare kokade jag upp 6 kg plommon i 3,5 l vatten och passerade även dem. Dagen därpå blandade jag saften med 500 g socker och såsen åkte i damejeannen.

Två dagar senare fyllde jag på med 9 l saft av röda vindruvor. Jäsningen får verkligen fart.

Två dagar senare var jäsningen  betydligt långsammare och nu fick vinet hela 3 kg socker och 1,75 l vatten . 30-l damejeannen är bra mycket full nu. Den här påfyllningen ägde rum den 20/9.

Idag jäser det bra mycket regelbundet. Nu väntar jag på tills det ploppar bara 1 gång i minuten ungefär, då kommer jag att tappa om för att bli av med bottensatsen (som är voluminös) för första gången. Sedan får det stå tills det klarna av sig självt.

Martin
Titel: SV: vin på plommon?
Skrivet av: Kjelle Trädfällare skrivet 13 feb-08 kl 14:16
Hej!
 Gjorde plommonvin för många år sedan vilket blev väldans gött!
 Jag jobbade LITE mer med att kärna ur frukten, då kärnorna i de flesta fall ger en stark bitter smak...
Mvh Kjelle