Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Anette skrivet 08 okt-11 kl 19:59
-
Jag har fått 12 gutelamm slaktade. De vägde mellan 15,00-20,00kg
De klassades alla O (2st- och 3st+)
Alla hade fettklass 3 (5st- och 1st+)
Är detta bra för att vara gutelamm?
-
Du verkar ha haft ganska fina lamm :) Vid slakt klassas kropparna enligt EUROP-skalan där varje bokstav har + och -
E är extremt stora och muskulösa och P väldigt "beniga". Fettklassen är även den en 5 gradig skala med + och - där 5 är extremt fet och 1 extremt mager. De klasser som anses mest önskvärda är O+, R+- och U- och fettklass runt 3. Vid intensiv uppfödning är de högre klasserna vanligast medan en mer naturlig uppfödnign ger lite lägre klasser.
Hoppas det var lite förklaring iaf :)
-
Bra klassning för att vara gutelamm, absolut. :)
-
Oj vad roligt :D Jag tyckte det var lite väl mycket fett på stekarna och kotletterna men då ska det kanske vara så.
-
De vägde mellan 15,00-20,00kg
De klassades alla O (2st- och 3st+) Alla hade fettklass 3 (5st- och 1st+)
Är detta bra för att vara gutelamm?
Tog du återtag på lammen?
Ett lamm som väger 15 kg och klassas O- får man 191 kr för...
Fettklassen 3+ ger ett avdrag på 4 kr kilot...
Det är svårt att hitta slaktresultat för Gutefår.
men en stor Gute besättning uppger att de hade i snitt: 19 kg formklass R- fettklass 2-
det är två klasser bättre än lamm klassade som O..
-
Ja jag tog dem som återtag. Allt ligger i frysen nu ;D
Så egentligen är det inte så viktigt för mig, mest roligt att höra hur bedömningen var. Jag tror inte det är någon god idé att ha gutefår om man ska sälja köttet till slakteri, då får man nog satsa på lite köttigare får.
Fast lite förvånad är jag över att de var så feta ??? De hade enbart gått på bete och de två sista veckorna hade jag börjat komplettera med lite hö för jag märkte att de började bli oroliga och betet började sina.
-
hejsan.
vad kostar det att ta återtag? är det ínk eller exl moms?
jag har haft hemslakt tidigare men nu ska jag utöka och sälja så jag undrar över återtagskostnaden av kött och även på skinnen. själv har jag några renrasiga gotländska päls och några blandningar dalapäls/gotl päls. tänker köpa in köttras nästa vår så jag har 2 besättningar och lammning 2 ggr/år. oj, nu svammlade jag på i farten.. ;-)
/monica.
-
E är extremt stora och muskulösa och P väldigt "beniga". . De klasser som anses mest önskvärda är O+, R+- och U- och fettklass runt 3.
Men stopp nu.
E är alltid den högst betalda FORM klassen!
Det man ska tänka på med lamm är att 16-23kg är den bäst betalda VIKTklassen.
vikter under och över det betalas sämre!
-
Roligt att höra någon med gutar få såna rejäla och fina klassningar på lammen.
Utan att ha fått någon klassning på ett slakteri så brukar även mina lamm fördela sig mellan 15-16 upp till 20-21 kg:s slaktvikt och vara varken för feta eller magra. Om man skulle satsa på "ranchdrift" med får i utegångsdrift hela året på varierade, ganska stora marker, så som man gör med nöt så tror jag dessutom att gutar är klart konkurrenskraftiga till "köttfåren", modell Texel, mfl. Även rent kommersiellt, alltså.
-
hejsan.
vad kostar det att ta återtag? är det ínk eller exl moms?
jag har haft hemslakt tidigare men nu ska jag utöka och sälja så jag undrar över återtagskostnaden av kött och även på skinnen. själv har jag några renrasiga gotländska päls och några blandningar dalapäls/gotl päls. tänker köpa in köttras nästa vår så jag har 2 besättningar och lammning 2 ggr/år. oj, nu svammlade jag på i farten.. ;-)
/monica.
Jag fick betala 280kr/lamm+moms(25%)=350kr/lamm
Skinnen kostade 50kr/lamm
Levern tog jag också tillbaka och den fick jag betala 25kr/kg+moms(12%)=28kr/kg
-
Roligt att höra någon med gutar få såna rejäla och fina klassningar på lammen.
Utan att ha fått någon klassning på ett slakteri så brukar även mina lamm fördela sig mellan 15-16 upp till 20-21 kg:s slaktvikt och vara varken för feta eller magra. Om man skulle satsa på "ranchdrift" med får i utegångsdrift hela året på varierade, ganska stora marker, så som man gör med nöt så tror jag dessutom att gutar är klart konkurrenskraftiga till "köttfåren", modell Texel, mfl. Även rent kommersiellt, alltså.
Ja jag måste säga att jag är väldigt nöjd med mina. Dessutom kommer de inte att kosta mig någonting förutom lite mineraler och saltstenar då jag fr.o.m nästa år själv tar in allt hö jag behöver (har varit tvungen att leja hjälp innan)
-
Dessutom kommer de inte att kosta mig någonting förutom lite mineraler och saltstenar då jag fr.o.m nästa år själv tar in allt hö jag behöver
Inte kosta någonting ??? ;)
Du har ju kostnad för diesel och balsnöre... (eller el för tork om du tar löshö).
-
..och maskiner och FOLK och blod, svett och tårar ;)
-
Ja okey då, dieseln ska betalas, balsnöre har vi rätt mycket av och vi har egna gamla begagnade maskiner (hoppas de håller :P) Det blir bara jag och min man som får betala i blod, svett och tårar ::) Det kanske blir helt misslyckat, vi har aldrig gjort sånt här :-[
-
Vi har också egna gamla bagagnade maskiner, men dom är köpta dom med och ska underhållas varje år och marken ska räntas osv. och jag blir helt skogstokig när folk tycker att dom kan få lite hö av mig, för det var ju ändå gratis för mig....
-
Vi har också egna gamla bagagnade maskiner, men dom är köpta dom med och ska underhållas varje år och marken ska räntas osv. och jag blir helt skogstokig när folk tycker att dom kan få lite hö av mig, för det var ju ändå gratis för mig....
Folk tänker sig verkligen inte för men de flesta har nog ingen aning om hur mycket jobb som ligger bakom höet. Jag har redan fått förfrågningar på om att få lite lamm och smaka, vi har ju ändå så mycket ??? :(
-
Vi hade väldigt fina klasser på våra Gutelamm så att jag tycker att ide´n är väldigt bra.Gutarna gillar att vandra och betet klarar de fint utan gödslade vallar. Hellre då magert bete på olika marker.Våra var snarare lite feta (tacklammen) trots att de haft det magert (torka) och senare bara skog och torra marker. Jag tror att (min egen tanke) att det är modellen för att föda upp får. Det kanske underliga är att de,Gutarna inte smakar som lamm utan har (vad jag tycker) mer som ngt. vilt. Men fina slakt kroppar. Om jag hade orken som ni har så skulle jag satsa på stordrift med allmogefår.Lycka till!
-
@hustran vad var ert slaktresultat för gutelammen? medelvärdet alltså.
-
Uj, hur räknar man ut det? Vi slaktade ca. 50 lamm och de flesta hamnade i klass O ,sedan flera i O + och tillsist ngr. i O- endast 2st. varav en utslagstacka P. Vikterna låg på De minsta 2st. 12,6-13,8. Sedan 4st under 15 kg. resten 16-21 kg. Själv blev jag förvånad för vi har endast våra får numera till naturvård ( innan drev vi köttproduktion med x får) som behovsmässigt krävde kraftfoder och näringsbättre vallar för tillväxt.Vi har haft får i ca. 30 år och kanske fnyst åt allmogefåren för vi hade så bra klassning då men gör nu "en pudel" och hyllar dessa. OK,att vi har färre djur nu men betena är mer skog och knaper hagar. De är dessutom helt underbara att handskas med. Kloka lugna och enklare. Ett aber är väl ullen, som jag fortfarande inte vet vad man skall göra av. Hittills bara Hurra! för dem. Har haft dem i 5 år bara.Hoppas det håller i sig. :)
-
Uj, hur räknar man ut det? Vi slaktade ca. 50 lamm och de flesta hamnade i klass O ,sedan flera i O + och tillsist ngr. i O- endast 2st. varav en utslagstacka P. Vikterna låg på De minsta 2st. 12,6-13,8. Sedan 4st under 15 kg. resten 16-21 kg. Själv blev jag förvånad för vi har endast våra får numera till naturvård ( innan drev vi köttproduktion med x får) som behovsmässigt krävde kraftfoder och näringsbättre vallar för tillväxt.Vi har haft får i ca. 30 år och kanske fnyst åt allmogefåren för vi hade så bra klassning då men gör nu "en pudel" och hyllar dessa. OK,att vi har färre djur nu men betena är mer skog och knaper hagar. De är dessutom helt underbara att handskas med. Kloka lugna och enklare. Ett aber är väl ullen, som jag fortfarande inte vet vad man skall göra av. Hittills bara Hurra! för dem. Har haft dem i 5 år bara.Hoppas det håller i sig. :)
Ullen sätter du upp lappar i affären och säljer förklippnings kostnaden, det är perfekt till tovning, jag kan tänka mig att både hemslöjdare och dagmammor tex kan vara intresserad av materialet.
Ta bort den värst smutsade ullen, från rumpa och mage och sen upplys den som köper om att man kan låta ullen ligga i blöt i kallt vatten och byta vatten ofta tills ullen är ren, då får man väldigt fin ull att jobba med, inget rengöringsmedel men lite bakpulver kan hjälpa till att få ullen renare.
OBS! förpacka det i papperspåsar inte plast för plasten förstör ullen.
-
Vid intensiv uppfödning är de högre klasserna vanligast medan en mer naturlig uppfödnign ger lite lägre klasser.
Hoppas det var lite förklaring iaf :)
Jag vill också säga stopp! Såg att tråden va gammal men skriver ändå.
Vad menar du med intensiv uppfödning??
Slaktade 16 lamm förra veckan. Alla lamm är födda i våras och har vuxit upp helt ute på bete utan något tillskott av kraftfoder!
Vad ska jag göra för att mina lamm ska få växa upp "mer naturligt"??
Snittvikt på 18,8kg, klassade i U & R, 2 & 2+ i fett. Tillhör dessa resultat intensiv uppfödning!?
Menar du att jag har intensiv uppfödning??
-
Det kallar jag "naturlig" uppfödning. Det kan vara lite olika beroende hur bra betet är. Fr a om det regnar mycket blir det i regel sämre bete och då kan lammen kanske behöva lite kraftfoder.
-
Tog du återtag på lammen?
Ett lamm som väger 15 kg och klassas O- får man 191 kr för...
Fettklassen 3+ ger ett avdrag på 4 kr kilot...
Det är svårt att hitta slaktresultat för Gutefår.
men en stor Gute besättning uppger att de hade i snitt: 19 kg formklass R- fettklass 2-
det är två klasser bättre än lamm klassade som O..
191 kr totalt eller Per kg?
-
Jag är inte så insatt i tillägg och sånt men denna veckan betalar slakterierna lite över 30:-/kg men då ska det va "rätt vikt och klassning"
Om du hittar en människa som har för mycket pengar så kanske du kan få 190kr/kg. Det går säkert att få 190kr/kg men det blir inte lätt.
Beror väl på vilken konkurrens men har... Men slakteriet betalar så lite som möjligt.
Vi säljer så mycket kött vi kan själva. Det vi inte får sålt kör vi till slakteri.
-
Det kallar jag "naturlig" uppfödning. Det kan vara lite olika beroende hur bra betet är. Fr a om det regnar mycket blir det i regel sämre bete och då kan lammen kanske behöva lite kraftfoder.
Jo, visst är det så.
Blev lite stött när jag läste inlägget för det är inte sant att man inte kan få bra klassning om man föder på sina lamm "naturligt".
I år har varit ett bra lammår. Tycker våra lamm har vuxit i raketfart.
-
191 kr totalt eller Per kg
Totalt för ett lamm 2011 som vägde 15kg klass O-