Alternativ.nu

Övriga ämnen => Skogsbruk => Ämnet startat av: fyytl skrivet 08 okt-11 kl 18:50

Titel: Erfarenhet av Katning
Skrivet av: fyytl skrivet 08 okt-11 kl 18:50
Hej!
Vi har en liten såg och några ha egen skog. Har börjat fundera på katning för att få fram bra fetved. Skulle vara skönt att kunna poducera bra "ekologiskt" impregnerat virke till olika projekt. Men det skulle vara kul att höra om ni har någon erfarenhet av katning, tidsrymder, sågning och så vidare. Ser fram emot en bra diskussion.
Monica ;D
Titel: SV: Erfarenhet av Katning
Skrivet av: Granbackstove skrivet 08 okt-11 kl 19:35
Intressant. Jag viker ett hundöra.
Titel: SV: Erfarenhet av Katning
Skrivet av: Humle skrivet 08 okt-11 kl 20:08
Jag tror det är nog bland det smartaste och mest lönsamma ni kan göra. Spelar ingen roll om ni har något användningsområde planerat eller ej, det tar några år och innan dess har ni säkert kommit på något annars kan ni sälja det garanterat då ekologiska produkter mest troligt ökat ännu mer i popularitet om några år. Har själv ingen erfarenhet av fetved men har läst mycket om det. Du har säkert sett fetvedens vänner. http://www.fetvedensvanner.com/ (http://www.fetvedensvanner.com/)
Titel: Erfarenhet av Katning
Skrivet av: fyytl skrivet 09 okt-11 kl 11:18
Man bör observera att om man sårar träd på detta sätt, räknas det enligt Skogsvårdslagen (§29) som skadade träd i likhet med träd som skadats genom storm, snöbrott, brand eller på annat sätt.Då ska den volym skadade träd som överstiger 5 m3sk utforslas eller göras otjänlig som yngelmaterial för märgborra, sextandade eller åttatandade barkborrar före de tidpunkter som anges under rubriken " Virkeslagring"
(Källa: Bengt Fredriksson, Skogsstyrelsen, 2011-05-31)
Man får alltså inte kata mer än så många träd att totalvolymen katade träd/hektar ej överstiger 5 m3sk. Och då får det inte heller i beståndet finnas andra träd som skadats på annat sätt för i så fall tvingas man vidta åtgärder enligt § 29.
 :P
Titel: SV: Erfarenhet av Katning
Skrivet av: TW skrivet 10 okt-11 kl 09:57
Allt som myndigheterna inte vet om är lagligt. Jag skulle kunna tänka mig att ta en sådan risk.

Alla hembygdsföreningar som bränner tjära på gammalt vis katar också tallar. Det måste finnas folk som man kan tala med på någon myndighet.
Eftersom du hugger trädet och tar vara på virket innan trädet är helt dött blir det ju utforslat nästan enligt lagens bokstav fast med en viss försening. Insekterna kommer först då trädet är dött så rent praktiskt gör du ju ingen skada såvitt jag kan förstå.
Titel: SV: Erfarenhet av Katning
Skrivet av: fyytl skrivet 10 maj-12 kl 20:17
Till vår stora glädje har återvinningscentralen i kommunen börjat bli intresserade av fetved. De vill köpa för ombyggnation av återvinningsstationer. Nu är det svåra att hitta fetvedsträd.  :P