Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Brutalblå skrivet 07 okt-11 kl 18:59

Titel: Håller gamla patentkorksflaskor för kolsyran??
Skrivet av: Brutalblå skrivet 07 okt-11 kl 18:59
Jaha, nu står det som ska bli cider o bubblar sen snart en vecka tillbaka, och nya packningar har jag köpt till patentflaskorna från nittonhundrakallt. När hustru min förstod att jag tänkte hälla cidern i flaskorna blev hon dock förskräckt ... Hon är väldigt rädd om sina saftflaskor, nämligen.

Och när jag rannsakar mig så vet jag ju inte patentkorken fungerar som så att den ger efter, böjs ut/upp innan man kan anta att en någorlunda okej flaska går i bitar av trycket. Men jag har liksom tänkt att det är så: Öl o cider säljs med kapsyl eller patentkork eftersom de är kolsyrade o det är bäst att förslutningen är det som ger sig.

Men ... är det någon som (med källhänvisning) kan säga att det faktiskt är så det funkar? Jag är ju inte särskilt glad i tanken på att hantera glasflaskor som kanske skulle kunna explodera heller ...  :o
Titel: SV: Håller gamla patentkorksflaskor för kolsyran??
Skrivet av: tinna.m skrivet 07 okt-11 kl 20:16
Om cidern är helt färdigjäst dvs inga bubblor alls i jäsröret, kan du buteljera och tillsätta en sockerbit/75cl-flaska. Då får du kolsyra så det räcker men inte sprängda flaskor.
Har du inte koll på det hela så får din fru rätt.
Mina flaskor gav sig till känna mitt i natten, med kedjereaktion o allt. Fan med klibb och glas det kan bli av tre flaskor. Korkarna höll, det var i flaskhalsen de gick itu.
Titel: SV: Håller gamla patentkorksflaskor för kolsyran??
Skrivet av: lädertommy skrivet 07 okt-11 kl 20:47
Hej! Gamla patent korks flaskor håller om dom är gjorda för kolsyrade drycker. Dvs gamla wichyvatten flaskor och pilsner buteljer. Flaskor gjorda för saft och liknande kan gå sönder.
Titel: SV: Håller gamla patentkorksflaskor för kolsyran??
Skrivet av: Kabo skrivet 07 okt-11 kl 21:49
Jag har ett koppel "grolsch" med snäppkorkar. Jag har bytt packningar på dom efterhand men i övrigt är dom från 1980- inte så gamla alltså.

Dom pyser om trycket blir för stort, det blir kladdigt men inte trasigt.

Men som redan är sagt; kontrollerad kolsyrejäsning eliminerar problemet.
Titel: SV: Håller gamla patentkorksflaskor för kolsyran??
Skrivet av: Brutalblå skrivet 08 okt-11 kl 13:41
Hm, det verkar som att det blir till att ge sig ut på jakt efter begagnade ölflaskor, de vi har hemma räcker inte långt. Jag som sett fram emot att äntligen få användning för mängderna med flaskor som aldrig i vår livstid kommer att gå åt till saft ...

Men poängen med begränsad sötma i den buteljerade drycken har jag förstått och era påpekanden lägger jag också på för att förstärka det minnet.  :)

Tack!
Titel: SV: Håller gamla patentkorksflaskor för kolsyran??
Skrivet av: lädertommy skrivet 08 okt-11 kl 15:18
flaskorburkar.se
Titel: SV: Håller gamla patentkorksflaskor för kolsyran??
Skrivet av: lördag skrivet 11 okt-11 kl 10:12
Hej!

Jag har gjort cider i gamla saftflaskor med patentkork... Några flaskor sprängdes tyvärr, särskilt de med smalare hals...  :'( De finaste, tyvärr! Så nu använder jag bara gamla ölflaskor till cidern! Mitt råd är att bara använda de gamla flaskorna till saft!  :)
Titel: SV: Håller gamla patentkorksflaskor för kolsyran??
Skrivet av: MorAnna skrivet 11 okt-11 kl 12:40
Jag gjorde sima (finsk "mjöd") som jag hällde upp i patentkorksflaskor inköpta på Ica/IKEA (totalt c:a 20 flaskor). Alla som jag förvarade stående exploderade. Alla som jag förvarade liggande klarade sig. Därefter fick jag en förklaring från en bekant om varför man förvarar champagneflaskor liggande...