Alternativ.nu

Övriga ämnen => Jakt och fiske => Ämnet startat av: Neiklot skrivet 01 okt-11 kl 22:29

Titel: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Neiklot skrivet 01 okt-11 kl 22:29

Hej!

Ja, det är en märklig historia men det slutade med att jag fick med mig ett vildsvin hem i bagageluckan!
(*skrattar*)

Men jag har aldrig slaktat varesig tamgris eller vildsvin.

Jag har hängt upp den och stuckit den.

Men nu då?

HJÄLP!

Ska jag skrubba den och -skålla- som man gör med vanlig gris eller ska jag flå den?

Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Existens? skrivet 01 okt-11 kl 22:32
Men du har väl tagit ur den?

Flå är ju enklast om du inte har grejer till skållning, det kan vara lite marigt att skålla vildsvin.
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Vildjäntan skrivet 01 okt-11 kl 22:32
Är det en galt , då kan de ju definitivt vara läge att flå för att minimera risken för galtsmak i köttet
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Neiklot skrivet 01 okt-11 kl 22:34
Precis vad jag tänkte!
Den har ju ganska mycket hår..

Det är en unggris, ca 50kg och gylta.

Jag har precis kommit hem!! (för 30min sedan)..

Så jag har inte hunnit så mycket ännu, (barn in, gris ut, gris upp, barn ledsna, ut igen.. ja ni vet!)

Men då tar jag ur den och flår den den, verkar lättast, för inte tror jag frun vill ha den i badkaret!
Haha..

:)
Tack!
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Existens? skrivet 01 okt-11 kl 22:36
Du behöver ju inte flå den i kväll.. men ta ur den är ju lämpligt :-)
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Neiklot skrivet 01 okt-11 kl 22:37
Ja, såklart!

Helt nyvaken är jag inte, bara vad gäller grisar. :)

Tack igen!

Detta är anledningen till att Alternativ alltid har en del i mitt hjärta!

Tack! :-)
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Jonas från Backfors skrivet 01 okt-11 kl 22:39
Ja ta ur den så snabbt som möjligt och flå den sedan. Du kan både flå uppifrån huvudet men även börja bakifrån. Jag brukar oftast hänga upp grisen med bakbenen och flå den som ett får. Är inte så svårt på ett så litet svin. Sen kan du låta den hänga nån dag om du har flugfritt.
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: getalina skrivet 01 okt-11 kl 22:40
Hittade en beskrivning om än lite svår att läsa.

http://biphome.spray.se/karl-erik.westerberg/jakt_&_Fiske.htm#Styckning%20Vildsvin (http://biphome.spray.se/karl-erik.westerberg/jakt_&_Fiske.htm#Styckning%20Vildsvin)
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: regnpipan skrivet 01 okt-11 kl 23:01
Ta ur den, det är det viktigaste av allt. Därefter flår du den. Gärna framifrån, då hänger du den i käken. Vid flåning av vildsvin kan man behöva använda kniven mer än på övriga klövvilt.

En 50 kg gylta är nog bland det absolut bästa du kan få tag i i fråga om vildsvin.
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Neiklot skrivet 02 okt-11 kl 00:27
Halloj!

Nu har jag flått den och tagit ur den.


TACK!


En annan fråga, det är ju inte direkt kyligt höstväder ute.
Behöver den hänga mer än ett dygn?

Behöver jag skicka en bit till trikinundersökning?
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Neiklot skrivet 02 okt-11 kl 11:16
Puttar lite då jag behöver svar på frågorna!

Behöver den hänga mer än ett dygn?

Behöver jag skicka en bit till trikinundersökning?
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Existens? skrivet 02 okt-11 kl 11:34
Jag kan ju svara så puttas den lite till :-).. Vanliga grisar hänger man inte mer än ett dygn, Linderödare brukar man vilja ha lite till, 2-4 dar, men har du ingen kyl, så är det ju inte mycket att göra åt, det är ju bättre att ta det  med kortare hängning, än att det blir förstört. Som det är just nu, med nära 20 grader på dan, så är det ju ingen höjdare att ha det hängande.

Trikiner borde inte vara nån fara på ett så ungt djur, men vill du vara säker så skicka in. Annars är det ju en väl tillagning av köttet som gäller om man vill vara säker. Trikiener är ju inte speciellt vanligt.
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Neiklot skrivet 02 okt-11 kl 11:37
Det hänger ute i pumphuset alá butcherhouse nu, svalaste stället på gården.

Idag är här änsålänge ganska disigt och det är "bara" 14-15grader.

Men om jag tar in det framåt kvällen och styckar det, så borde det ju vara ok.

Nej, jag är inte rädd för trikiner så det får la va, och så blir det ju tillagat. . .

:)
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Tindrah skrivet 02 okt-11 kl 11:45
Jag har inte helkoll på det här men jag skriver ändå.  ;D Som redan har sagts så beror hängningstiden på utetemperaturen. Jag tror att man oftast hänger vildsvin 40 dygnsgrader, men en del säger att smågrisar inte behöver hängas alls och en del säger att man ska hänga mycket längre. (Men jag är inte helt säker på det där med 40 dygnsgrader.) Googla på t.ex. "dygnsgrader vildsvin" så kan du läsa på och själv skaffa dig en uppfattning om hur man räknar och hur du vill göra.

Är ganska säker på att man alltid skickar trikinprov. I alla fall om man ska sälja köttet eller är rädd om hälsan.  ;) Men som redan har sagts så dör trikiner av hög värme så det borde väl fungera bra så länge du tillagar köttet ordentligt och inte kallröker det eller liknande. Du kan läsa mer här: http://www.sva.se/sv/Diagnostik-och-produkter1/Aktuella-analyser/Gris/Trikinundersokning/ (http://www.sva.se/sv/Diagnostik-och-produkter1/Aktuella-analyser/Gris/Trikinundersokning/) Om du googlar på "trikinprov vildsvin" så dyker det upp många ställen du kan skicka provet till och mer detaljerade beskrivningar av hur du tar det.
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Neiklot skrivet 02 okt-11 kl 11:52
Tack för svar!

"5.Lossa njurarna men ta vara på njurtappen som sitter mellan njurarna
 6.Stoppa njurtappen (minst 25g)* i en plastpåse."

Tja.. nu tog ju inte jag tillvara på något alls och säcken vill jag inte öppna och rota i..

:)

Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Juppepinne skrivet 02 okt-11 kl 13:56
När vi skjutit vildsvin tar vi ur, flår, tar trikinprov, låter den hänga i kylskåp i ca 5 dygn och styckar den när svaret från trikinprovet kommit.
Vet inte om det är så man SKA göra men det är så vi gör och köttet blir alltid väldigt mört.
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Tännlappen skrivet 02 okt-11 kl 15:45
Huh....Har du familj så är det inte fel att ta Trikinprov,rätt ruskiga maskar om man säger så.

http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/trikinos/ (http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/trikinos/)
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Neiklot skrivet 02 okt-11 kl 17:09
"Trikiner avdödas vid upphettning av kött till minst 68°C. Beroende på djurslag"

Jag får göra det vid nästa vildsvin, alltså ta prov. :)

Här är historien:

Vi var påväg hem ifrån Blekinge, hade varit nere och tittat till stugan och hälsat på lite föräldrar och så.

Hur som helst, så längs med vägen stod en bil med varningsblinkerna på och en jägare stod i diket (med "Viltolycka" på ryggen).
Eftersom jag är så intresserad av allting och alltid ska lägga näsan i blöt så fann jag ganska snabbt lämplig plats att vända på.

Stannade bilen och gick ut och pratade.
Det var en mycket trevlig kille men lite trött.
Vi snackade en stund om vad som hade hänt och ditten och datten och såklart: vildsvinet - "Vad ska du göra med det?" frågar jag.

- Ja, jag vet inte, frysen full med vildsvin och ingen annan heller som vill ha det.

- Jag kan ta det, säger jag på lite skoj.

Och ja, rätt som det var så fick hunden hoppa ut från bagagen och fram på golvet framför min lilla fru och in slängde vi grisen och sen körde jag hem..

Jag förstod nog aldrig vad som egentligen hände förrens vi kört en stund. ;D


/Neiklot

(Ps. grisen hade blivit påkörd ca 5-10min innan jag kom).

:)

Haha..
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: regnpipan skrivet 02 okt-11 kl 18:09
har bestämt för mig att man kan ta trikinprov från läggen (nedre delen av frambenet) också. annars kinden, eller som tidigare nämnts njurtappen.
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Helle-Mari skrivet 03 okt-11 kl 07:45
"Trikiner avdödas vid upphettning av kött till minst 68°C. Beroende på djurslag"

Jag får göra det vid nästa vildsvin, alltså ta prov. :)

Här är historien:

Vi var påväg hem ifrån Blekinge, hade varit nere och tittat till stugan och hälsat på lite föräldrar och så.

Hur som helst, så längs med vägen stod en bil med varningsblinkerna på och en jägare stod i diket (med "Viltolycka" på ryggen).
Eftersom jag är så intresserad av allting och alltid ska lägga näsan i blöt så fann jag ganska snabbt lämplig plats att vända på.

Stannade bilen och gick ut och pratade.
Det var en mycket trevlig kille men lite trött.
Vi snackade en stund om vad som hade hänt och ditten och datten och såklart: vildsvinet - "Vad ska du göra med det?" frågar jag.

- Ja, jag vet inte, frysen full med vildsvin och ingen annan heller som vill ha det.

- Jag kan ta det, säger jag på lite skoj.

Och ja, rätt som det var så fick hunden hoppa ut från bagagen och fram på golvet framför min lilla fru och in slängde vi grisen och sen körde jag hem..

Jag förstod nog aldrig vad som egentligen hände förrens vi kört en stund. ;D


/Neiklot

(Ps. grisen hade blivit påkörd ca 5-10min innan jag kom).

:)

Haha..

Jahaa ibland har man en ruskig tur!
Grattis till ett eget vildsvin å lägga i frysen!

Jag rekommenderar ochså att skicka trikinprov. Inte svårt alls!
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Tokyoboy skrivet 03 okt-11 kl 08:32
Fa jaktvapen ar sa underskattade som kofangaren pa en Volvo 740!  ;D
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Neiklot skrivet 03 okt-11 kl 08:57
Fa jaktvapen ar sa underskattade som kofangaren pa en Volvo 740!  ;D

Jag säger inget utan håller bara med och gör såhär:  ;D
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Paradisgården skrivet 03 okt-11 kl 12:53
Måste få fråga en sak.. Hur lång tid efter att ett djur dött går det att hänga det så att blodet rinner ur? Alltså, hur lång tid tar det innan det koagulerar så det inte går längre?
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Neiklot skrivet 03 okt-11 kl 13:13

Hm, bra fråga.

Det tog nog ungefär ca 30minuter från det att grisen vart död tills jag stack den, och det var inga problem.

Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: take skrivet 03 okt-11 kl 14:01
Fa jaktvapen ar sa underskattade som kofangaren pa en Volvo 740!  ;D

Det närmaste en vildsvinskrock jag har sett var med en lastbil precis innan jag skulle ta över passet, in genom alla kylarpaket och ut förbi luft-torken och höger framhjul, en nät liten skada på knappt 200tkr.

Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 03 okt-11 kl 14:08
Jag satt bakom ratten på det här fordonet. Det var lagom lajbans.
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Paradisgården skrivet 03 okt-11 kl 19:01
Oj, hjälp.. :-\
Titel: SV: HJÄLP AKUT! Hur slaktar jag vildsvinet!?
Skrivet av: Trollmor skrivet 04 okt-11 kl 21:59
Jag satt bakom ratten på det här fordonet. Det var lagom lajbans.
:o :o :o