Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Björkåsen skrivet 28 sep-11 kl 08:43

Titel: Palsternacka: konsistens?
Skrivet av: Björkåsen skrivet 28 sep-11 kl 08:43
Har just skördat palsternacka för första gången. Smakat av den rå och tycker att den är tämligen torr och träaktig i konsistensen. Ska den vara det?
Titel: SV: Palsternacka: konsistens?
Skrivet av: Noone skrivet 28 sep-11 kl 10:17
Ja den är allt lite torr och "träig"...jag har sått palsternacka för första gången i år och fick en kanonskörd  ;D jättegoda ugnsrostade med olja och kryddor  :P
Titel: SV: Palsternacka: konsistens?
Skrivet av: ChristinaR skrivet 28 sep-11 kl 10:24
Den är inte särskilt god att äta rå. Men ugnsbakad, eller mosad som potatismos, mums!  :D
Titel: SV: Palsternacka: konsistens?
Skrivet av: Paradisgården skrivet 28 sep-11 kl 10:35
Åh, älskar palsternacka! :D
Tror jag knappt aldrig smakat den rå ens - vi gör de i ugnen.
Titel: SV: Palsternacka: konsistens?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 28 sep-11 kl 10:46
Späda palsternackor äter jag som råkost. Men de ska ha vuxit snabbt (för palsternackor alltså, de växer ju långsamt) och inte stått för trångt. Om de är träiga när de är helt nyskördade så har något inte varit optimalt. Men jag håller med om att palsternacka är godast tillagad, och då är den fantastisk, palsternacka är min favoritrotfrukt.
Titel: SV: Palsternacka: konsistens?
Skrivet av: fräsen skrivet 30 sep-11 kl 22:50
Låt ett gäng palsternackor sitta kvar över vintern, ta upp dom när tjälen släppt. Då är de som godast.
Jag råriver palsternackor och jordärtskockor och gulbeta (som brukar övervintra fint i jordkällaren), lite olja o vinäger, salt o peppar o ngn örtkrydda. Gött att ha egen råkostsallad på våren!
Titel: SV: Palsternacka: konsistens?
Skrivet av: Mata skrivet 06 okt-11 kl 14:52
Ja, precis, de blir faktiskt godare om man tar dem på våren. Och ugnsbakad, stekt, eller gratinerad i bechamelsås med lite ost på är det hur gott som helst. :D
Titel: SV: Palsternacka: konsistens?
Skrivet av: vindensbonig skrivet 16 feb-13 kl 17:29
Låt ett gäng palsternackor sitta kvar över vintern, ta upp dom när tjälen släppt.
Hur fungerar det sen då att lagra när man tar upp palsternackorna eller börjar dom växa igen om man låter dom va kvar tills man vill ta upp?
Titel: SV: Palsternacka: konsistens?
Skrivet av: Anders S skrivet 16 feb-13 kl 17:49
Ja, precis, de blir faktiskt godare om man tar dem på våren. Och ugnsbakad, stekt, eller gratinerad i bechamelsås med lite ost på är det hur gott som helst. :D

På våren är även den nya späda blasten god. Kanske inte som rå men som tillagad som bladgrönsak. Kan lagas ihop med nackorna i röra, mos, gryta.

mummrick: Om man tar upp nackorna på våren, tar bort eventuell blast och förvarar dem kallt så håller de sig ett tag. Minns inte hur länge. Men annars så är de lite av färskvara. De bör inte stå kvar i marken så länge att de får stora blad. Då tror jag de snabbt börjar smaka sämre. De kan också bli träiga, eftersom det börjar bildas en blomstjälk i roten. Vet inte riktigt hur fort detta går.
Titel: SV: Palsternacka: konsistens?
Skrivet av: vindensbonig skrivet 16 feb-13 kl 17:51
På våren är även den nya späda blasten god. Kanske inte som rå men som tillagad som bladgrönsak. Kan lagas ihop med nackorna i röra, mos, gryta.

mummrick: Om man tar upp nackorna på våren, tar bort eventuell blast och förvarar dem kallt så håller de sig ett tag. Minns inte hur länge. Men annars så är de lite av färskvara. De bör inte stå kvar i marken så länge att de får stora blad. Då tror jag de snabbt börjar smaka sämre. De kan också bli träiga, eftersom det börjar bildas en blomstjälk i roten. Vet inte riktigt hur fort detta går.
Tack för svar.