Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Rubinen skrivet 17 sep-06 kl 09:14
-
Har någon ett bra recept på Musli????
???
-
Det är väl bara att ta fram en lagom stor burk och fylla på med sådant man tycker smakar bra? Kli, gryn av olika slag, russin eller torkad frukt, hackade nötter,... Eller så hystar du på lite på filmjölken efter vad du för dagen är sugen på.
-
TACK Manna Åhh så enkelt :) :)
-
Extra gott blir det om du rostar nötterna och även en del av grynen, häll lite honung över medans de rostar det är jättegott.
Nyponpulver o nässelpulver kan man smyga ned.
Och finhackad torkad frukt.
-
TACK Manna Åhh så enkelt :) :)
Japp! Och gott och bra för lilla magen! ;D
-
Denna blandning brukar jag göra:
Havregryn, andra gryn om jag har, hackade katrinplommon och torkade aprikoser, rostade hackade hasselnötter, hela linfrön, kanel och kardemumma. Tydligen ska det vara gott att lägga i en vaniljstång i burken oxå, skårad så fröna kan komma ut, men det har jag varit för snål för hittills...
Jätte-jättegott med fil, yoghurt eller vaniljyoghurt och till det grönt gott te......
-
Här kommer ett mysli recept:
ugn 225 grader
200 gr rågflingor
200 gr havreryn (jag använder bara havregryn)
100 gr torkade katrinplommon grovt hackade
100 gr torkade aprikoser grovt hackade
100 gr blandade nötter
1 vaniljstång skårad, (jag tar en halv stång,låter den ligga kvar när jag gör en ny omgång och tillsätter en halv till då.)
1 - 1,5 msk malen kanel
1- 1.5 msk malen kardemumma
3 msk loppfrön,( physsulliumfrö)
4 msk rapsolja, (jag tar olivolja)
4 msk vatten
Blanda grynen tillsätt kryddorna och rör om bred ut i en långpanna. Stänk oljan och vattnet över blandningen och in i ugnen i 225 grader ca 10 min. Under tiden hacka nötterna.
Ta ut plåten och tillsätt nötterna och rosta i ca 5 min. Skall bli gyllene inte bränt :o
Ta ut plåten igen låt svalna och tillsätt hackad frukt och loppföna och den skårade vaniljstången.
Ibland gör jag halv sats men gör du hel så rör någon gång i blandningen under de första 10 min så att allt blir lite rostat.
Låt stå till nästa dag i en burk så att vaniljen hinner ta smak.
Jag tycker det är mer lättsmält och godare när myslin är gjord i ugnen än rå :D
Lycka till ;)
-
Min gamla morfar kallade musli för magasinsopor... :P
Med det namnet förstår man att förr så tillkom musli av det som blev kvar i magasinet...en blandning av krossad säd.
Numera heter musli alltid magasinsopor hemma..;-)
Så, ta vad du har!