Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: jonatanmartinson skrivet 24 sep-11 kl 20:21

Titel: Äppelcider frågor?
Skrivet av: jonatanmartinson skrivet 24 sep-11 kl 20:21
Jag har idag startat min första äppelcider. Pressat ut must med min hemmabyggda press och tappat upp den i en glasdammejean. Tyvärr vart det inte tillräkligt mycket must för att fylla dammejeanen, kanske bara en tredjedel är fylld. Är detta dåligt? Har läst någonstans att äppelmust i kontakt med luft blir vinäger, och det vill jag ju inte ha.
Titel: SV: Äppelcider frågor?
Skrivet av: JoPeJu skrivet 24 sep-11 kl 22:09
Hej
Det är enligt min erfarenhet ingen fara koldioxiden som bildas vid jäsningen driver ut syret. Sitter just och dricker förra årets skörd och tänker att i år måste jag hitta ett sätt att efter söta eftersom jästen använde upp allt socker och att det blev en god men väldigt väldigt torr cider. Någon som har några tips?
Titel: SV: Äppelcider frågor?
Skrivet av: jonatanmartinson skrivet 25 sep-11 kl 00:13
Ok, vad skönt. Jag köpte faktiskt en jäst som var kombinerad med något sorts sötningsmedel. Kan bli hur som helst men kan kanske också bli bra, återkommer med resultatet.
Titel: SV: Äppelcider frågor?
Skrivet av: kurt skrivet 25 sep-11 kl 04:50
När det gäller sockerhalten så måste ju den mätas kontinuerligt, så att den kan tappas på flaska vid rätt tidpunkt.
Titel: SV: Äppelcider frågor?
Skrivet av: signe skrivet 26 sep-11 kl 18:47
Vi brukar blanda i lite socker vid upptappningen på flaskor. Då får man ofta en liten efterjäsning som gör cidern mer bubblig.
Titel: SV: Äppelcider frågor?
Skrivet av: Lindell skrivet 27 sep-11 kl 12:40
Vad är "lite socker" vid doseringen? har hört om flaskor som exploderat. Jag har köpt champagnekork i plast plus agraff och förslutare och hoppas på lagom bubbel.
Titel: SV: Äppelcider frågor?
Skrivet av: MagnusL skrivet 09 okt-11 kl 22:07
Lite sent svar kanske men normalt för kolsyresättning på flaska (primning) är ca 2-4 g socker per liter. Problemet med cider är att man bara har några val om man inte är väldigt duktig på att styra jäsningen (som dom gör i Frankrike) då allt socker i äpplen är jäsbart för normal jäst.
1 jäsa cidern tills sockret är slut. Vilket ger en torr icke kolsyrad cider
2 Prima och då efterjäsa = helt torr men bubblig cider
3 kolsyra och söta med sötningsmedel (vilket känns rätt tråkigt för mig) då jäst inte kan använda sötningsmedel
4 döda jästen (jässtopp etc) och eftersöta med socker och vara helt utan kolsyra eller kolsyra med tryck (tank eller cornelisfat eller så)

Om cidern är riktigt kall kan man faktiskt köra den i en sodastream men det man ska göra då är vänta typ 10 min efteråt innan man lättar på trycket och tar ut flaskan, annars blir det tråkigt kladdigt runt omkring :)
Titel: SV: Äppelcider frågor?
Skrivet av: Televinken_73 skrivet 09 okt-11 kl 22:49
Hej i Cidertråden ;)
MagnusL har nog tagit upp allt matnyttigt och viktigt nu!
nr.3 på hans lista är lite oklar om det är efterjäsning som ger kolsyran eller att man använder kolsyra!?
Men han har helt rätt i att sötningsmedel kan användas som ej jästen äter upp och då ger en  sötare cider(men blir då onaturlig i smaken som han säger, men den blir sötare)!
Detta kan användas tillsammans med nr2 i listan och då kan man få en sötare cider med bubbel från jästen och det vanliga sockret.
MagnusL vill göra äkta cider och ska jag vara ärlig är den bäst när man vant sig från allt onödigt sött!
Har för mig att lactos,suketter även hört någon nämna xylitol ska fungera för att det ska förbli sött!
Sodastream är vågat men kan bjuda på underhållning, pruta inte på rekomendationen om 10 min!! ;)
Skulle nog följa MagnusL i det han skriver, låter som han gjort detta en hel del ;)!
Dock kan jag lägga till att köpjäst inte är nödvändigt, då ekologiska otvättade äpplen har naturlig jäst i skalen!
Köper själv aldrig jäst till egen cider, men med köpjäst är man säkrare att få det lika varje gång och minskar risken för dålig jäsning!
Lycka till :D!
Titel: SV: Äppelcider frågor?
Skrivet av: MagnusL skrivet 10 okt-11 kl 10:34
Ang jäst så har jag just testat att jäsa cidern på tre olika sätt,
vinjäst, champanjejäst och just vildjäst och jag kommer aldrig mer (tror jag ;) använda tillsatt jäst i cidern.
Vildjästen gav en mycket klarare cider, men framför allt en mycket mer välsmakande cider. Mina är dock på råstadiet än och behöver nu några månader på secundär och förhoppningsvis malolaktisk jäsning (och inte bli vinäger =)
Det anses numer dock att vildjäststammarna man vill ha inte oftast kommer från äpplena utan från utrustningen (pressen och så) så att det är bäst använda utrustning man har pressat äpplen i tidigare och sen inte svavla alls eller så mkt (jag kör med ca 5ppm svavel i råmusten) då saccaromyces jäststammar tål lite svavel.

/ M
Titel: SV: Äppelcider frågor?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 20 okt-11 kl 22:26
Hej
Det är enligt min erfarenhet ingen fara koldioxiden som bildas vid jäsningen driver ut syret. Sitter just och dricker förra årets skörd och tänker att i år måste jag hitta ett sätt att efter söta eftersom jästen använde upp allt socker och att det blev en god men väldigt väldigt torr cider. Någon som har några tips?

Prova att jäsa naturligt i stället, dvs bara hysta i den fina musten i demajangen och låt stå. Oroa dig inte för jäsningen kommer igång av sig själv.
Denna cidern blir mjuk och fin beroende på vilka äppelsorter man har.