Alternativ.nu
Djur => Får => Klippning & ullhantering => Ämnet startat av: mollemi skrivet 22 sep-11 kl 07:41
-
Hej!
Våra tackor går ute hela vintern med vindskydd, ska man ändå klippa dom nu?
Är rädd att dom ska frysa om det blir kallt :D Det är korsning texel o nåt mer!
-
Självklart ska de klippas! Har de bara tillgång till vind/regnskydd är det inga problem. När är de senast klippta? Det tar några veckor så har de hyfsat med päls igen efter klippning.
-
hmm...
Delade meningar detta.varför i hela friden klä av dom inför vintern ???
Mina går ute vintertid,hus finns så dom kan gå in.Men inte skulle jag ens komma på tanken att stjäla ylletröjan av de små liven inför vargavintern som skall komma.Jag klipper på våren,runt mitten el slutet på maj.Det får räcka tycker jag.vem vill gå utan långkallingar när det är -20c ute.Kan ju tilägga att mina mår väldigt gott oklippta på vintern,in går dom inte!!
-
hmm...
Delade meningar detta.varför i hela friden klä av dom inför vintern ???
Mina går ute vintertid,hus finns så dom kan gå in.Men inte skulle jag ens komma på tanken att stjäla ylletröjan av de små liven inför vargavintern som skall komma.Jag klipper på våren,runt mitten el slutet på maj.Det får räcka tycker jag.vem vill gå utan långkallingar när det är -20c ute.Kan ju tilägga att mina mår väldigt gott oklippta på vintern,in går dom inte!!
För att tovad och smutsig ull värmer sämre, då kort ren ull isolerar mer luft och det är stillastående luft som värmer inte själva ullen.
-
Klippte hon som är så besvärlig igår....
Är fällen felfri tycker jag man kan stå över men det går mycket lättare nästa vår/sommar om man tar nu.
Baggarna får något lystet i blicken med nyklippta och "rena i baken" tjejer. Däremot är en nyklippt bagge inte så poppis. Bra att tänka på inför betäckning, jag har Gutar (utegångsdjur) som inte får till det året runt utan man måste passa in det lite.
-
Har för mej att jag läst att pm tackorna har för tung ull går det åt mer energi till att bära omkring på den och lammen går då sämre förutsättningar i magen.Och mjölkproduktionen blir lite hämmad.Vi klippte våra får för ett par veckor sen,dom ska gå ute hela vintern för första gången, med ett ordentligt krypin i hagen.Jag tror att en ren,lagom lång ull är det som skyddar bäst,inte en tjock,tung ryamatta.
-
En gång har jag låtit bli att klippa en tacka som blev efter vid klippningen. Det gör jag aldrig om, hon fick ett riktigt pansar av hopfiltad ull. Hon frös säkert för hennes hoptovade ull torkade aldrig när hon fick snö och regn på sig. Ullen växer ju ut snabbt när de klipps nu, ju kallare det är desto snabbare växer ullen. Men den nya ullen filtar sig inte utan förblir mjuk och luftig.
-
Ok! Tack för svar, dom klipptes i slutet av april för klipparen hade strul med sin maskin, så det blev sent! Tackorna är inte speciellt långhåriga men lammen som är födda i våras skulle kanske behöva en frisering! :)
-
Jag kommer att klippa mina i helgen. Sen kommer de att gå på ett bete där de kan gå in i ett gammal fårhus... Om vädret blir riktigt dåligt :o
-
Kommer att klippa våra i mitten på oktober i år. Senare än jag önskat men, kunde inte få ihop det tidigare med fårklipparen. De har då fri tillgång på foder och kan gå inomhus om de vill. Jag klipper dem på hösten för att kunna ta tillvara på ullen. Vårullen slänger jag.
-
vi tänker också klippa i Oktober,det har fungerat fint förut. De kan också gå in om de vill då.
-
Håller med alla föregående skrivare. Jag har märkt att mina varit lite känsliga för kyla de första dagarna,
de darrar och ser urkiga ut, och då vill jag ge extra mat och skydd från blåst och kyla.
-
Vi tänkte testa att inte klippa dom nu innan vintern. Vi klippte dom i april, och de har nu lång men fin och ren ull, och jag kan aldrig tänka mig att den skulle skydda dåligt bara för att det inte är nyutväxt ull. Så länge ullen är ren och fin och inte tovig och full med skrot tror jag de gärna behåller den just nu. Men detta är ett testår, så vi får se.....
-
Vi tänkte testa att inte klippa dom nu innan vintern. Vi klippte dom i april, och de har nu lång men fin och ren ull, och jag kan aldrig tänka mig att den skulle skydda dåligt bara för att det inte är nyutväxt ull. Så länge ullen är ren och fin och inte tovig och full med skrot tror jag de gärna behåller den just nu. Men detta är ett testår, så vi får se.....
tycker jag låter väldigt förståndigt! jag kör samma sak varje vinter,klipper ca 2-3v innan lammning i slutet på maj.Sedan får dom gå över vintern.Inte tusan skall man beröva dom kläderna innan vintern!!
mina mår kalasbra i kylan,hade tom en tjyvbetäckt tacka som lammade i februari.-28c inga problem för varken mor eller lamm
-
Jag brukar klippa tackorna ca 3 veckor före lamningen, dvs klippning i februari, lamning i mars-april. Då ökar tackorna sin ämnesomsättning och därmed sin foderkonsumtion vilket ger mer näring till fostren/lammen. Det blir också betydligt lättare för lammen att hitta spenarna, ingen risk att de står och suttar på en smutsig ulltuss.
Jag räknar inte med att eventuell nytta med en extra klippning på hösten skulle uppväga det extra arbetet. Vissa menar att klippning innan betäckning kan ge en flushingeffekt, men den aktar jag mig för, trillingar är inte något som jag vill ha. Det ökar bara risken för flasklamm.
Däremot skulle jag rekommendera att klippa småväxta lamm som inte blir slaktmogna detta år. Jag klippte de 10 allra minsta lammen i oktober förra året, och vid vägning två månader senare så var de inte längre minst, de var större än många av de oklippta!
-
Beroende pånärde klipptes senast så är det oftast bra att klippa även utegångsdjur innan vintern. Men senast oktober, tycker jag, så de hinner få tillväxt innan kylan kommer.
Varför? Jo, för att den nya ullen som växer ut håller bättre kvalité än gammal fäll.
Vad gäller gutar är det helt nödvändigt, men jag har märkt att det fungerar på de flesta raser och den nya ullen stimuleras att växa fortare under hösten.
Mina reflektioner ;)
-
Natruligtvis spelar det väl lite in vart man bor,boddse jag söder om dalälven kanske en klippning i september vore ok enligt mej.men inte i oktober och Jämtland,eller vidare norrut
-
Jag bor mitt i Jämtland och jag tänker då klippa mina får nu snart. Vill inte att de ska behöva gå med all den långa ullen hela vintern, det borde bli tungt. Dessutom känns det som att det blir svårt för baggen att hitta in ;)
-
Men baggen klippar man inte föränn efter betäckningen? Har läst nånstans att en klippt bagge inte är speciellt attraktiv för fåren.
-
Jag gör lika som Snarrbon men jag undrar om det inte bara är en skröna. Jag vet folk som även klipper baggen och de får lika många lamm.
-
Förstår tackorna....manligheten försvann då jag klippte baggen häromdagen. Han ser ju lite tanig ut naken.... ;)
-
Sen beror det väl på när man klipper baggen. Vi klipper alltid baggen på hösten men, det är ju mer än en månad innan baggsläpp. Tackorna brukar gilla honom skarpt. Dessutom har jag hört att man ska klippa baggen på hösten och speciellt runt pungen för att främja spermieproduktionen.
-
Klipper mina i april och i slutet av augusti, då slipper jag ha dåligt samvete för att de fryser på hösten. Eftersom jag tar reda på höstullen så är det bra att klippa innan man börjar stödfodra med hö, det är skönt att slippa allt höboss i pälsen.
-
Det låter smart, Trasslan! :)
-
Jag brukar hoppa över höstklippningen när jag har köpt ett bagglamm, eftersom han ser så liten och tanig ut jämfört med tackorna. Äldre baggar klipper jag på hösten...
-
Mina får blev klippta så sent som i juni i år, så därför känns det som om jag kanske skulle kunna hoppa över höstklippningen. Å andra sida måste jag klippa dem på halsen inför MV-provtagning så det är kanske lika bra att ta hela djuret.
-
Som många skriver beror det ju mycket på fårras och vart i landet man bor. Samt uppfödnings model, när dem lammar, betäckts och vilket mål uppfödningen har. Jag vet ingenting om "utländska raser" ur egen erfarenhet. Men jag har läst att man i vissa andra europäsika länder bara klipper en gånger per år fast vintern är mycket varmare.
Det säjs ju också att "vildfåren" fån början inte hade ull utan slätt hår som mufflon eller getter. Desutom fällde fåren själv förr i tiden, lite som gutar kan göra. Men det är vi människor som har tagit fram vissa raser med mycket ulltillväxt (särskild gammla "ullfår" som många svenskar lantraser) och då tycker jag att man kan titta på hur respektive ras har hållits och klipps förr (om det är en gammal ras i genbank t.ex) Jag har läst om en del europäiska raser att dem bara får 1-2kg ull per år! Vi får ju det dubbla på våra Allmogefår t.ex. ! Dem är ju anpassad till vintrarna och klippning uppemot tre gånger per år. Har läst att man hade så ibland och min fårklippare klipper hos en flock ryafår som klipps tre gånger per år och får på så vis två gånger underbar skräpfri användbar ull! Förutom Gutefåren verka det ju har varit vanligast att ha fåren i stall på vintern (när man läser om Allmogefår t.ex.), vindskydd känns ju som ett rätt modernt sätt att hålla får.