Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Attes matte skrivet 17 sep-11 kl 21:28
-
Jag är nyfiken på vad råmjölken har för näringsvärden. Protein och fett och sånt. Även hur värdena förändras från dag ett.
Nån som vet?
/Sara
-
Det varierar väl en del från ko till ko också men tabellvärdena vid den första mjölkningen är i procent:
TS 23,9
Fett 6,7
Protein 14,0 (varav kasein 4,8 och immunoglobulin 6,0
Laktos 2,7
Ca, P, Mg och K ca 0,5
Det går snabbt mot att bli vanlig mjölk, vid tredje mjölkningen är TS 14,1 och protein 5,1
Vanlig mjölk har TS 12,9 och Protein 3,1
-
Tusen tack! Då misstänker jag att det inte går så jättebra att göra kalvdans på mjölk från tredje mjölkningen?
/Sara
-
2:a mjölkningen är BÄST
(om det är från en ko med bra råmjölk dvs)
3:e fungerar men det är risk att den blir tunn, du kanske får stärka upp den med ett ägg eller två...
-
Det varierar väl en del från ko till ko också men tabellvärdena vid den första mjölkningen är i procent:
TS 23,9
Fett 6,7
Protein 14,0 (varav kasein 4,8 och immunoglobulin 6,0
Laktos 2,7
Ca, P, Mg och K ca 0,5
Det går snabbt mot att bli vanlig mjölk, vid tredje mjölkningen är TS 14,1 och protein 5,1
Vanlig mjölk har TS 12,9 och Protein 3,1
Hittade den här informationen och blev jätteglad!
Vi hade en valp som slutade dia och han blev uttorkad av tikmjölksersättningen. Jag hade råmjölk i frysen och med hjälp av värdena här kunde jag konstatera att råmjölken från ko med tillsats av lite laktosfri grädde är ett bra substitut för tikmjölk. När valpen drack råmjölken mådde han bra. (Han började dia igen efter tio dagar troligen var det tänderna som spökade.)
Framöver kommer jag alltid att se till att jag har råmjölk i frysen inför en valpkull. Vi brukar ha tikmjölksersättning hemma, men dels har jag hört många som säger att valparna inte mår bra av den, och dels luktar det ruttet kött när man öppnar burken. Det känns betydligt bättre att ge fryst råmjölk.