Alternativ.nu

Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: hallstabonden skrivet 16 sep-11 kl 09:19

Titel: Bagge 2.5 år göra som vanligt ??el röka?
Skrivet av: hallstabonden skrivet 16 sep-11 kl 09:19
slaktade en bagge på 2.5 år i förrgår.Vad göra av köttet.äta/tillaga som lamm,eller röka?
Har ju bara ätit lamm sista åren,inget vuxet djur.Göra vanliga stekar,mala färs,Samt grillskivor,funkar det?
Jag använder alltid vitvinsvinägor&vitlök då jag gör stek.Blir en fantastisk smak.Lika då jag grillar lamm.

Rökt är det ju fruktansvärt gott,Tänker även "belöna" mina stamkunder med en rejäl gratisbit rökt kött i år,kan ju ev passa av denna herre.


är lite skeptisk till just äldre får....har får i kål i minnet sedan man var grabb....
Titel: SV: Bagge 2.5 år göra som vanligt ??el röka?
Skrivet av: ulfg skrivet 16 sep-11 kl 22:29
Mycket fint du kan göra av köttet. Fårkött är mörkt, magert och smakrikt. Glöm bort dina barndomsminnen och väx upp  ;D. Allt kött som röks skall vara fårkött, inte lammkött. Lammkött har inte utvecklat en tillräckligt karakteristiskt  smak. Fårkött från köttrasfår kan dock vara ganska fett och ha en något "späckig" smak. Fårkött från lantrasfår som gotland, gute, mm har inte samma fettansättning och smakar fantastiskt fint. Det gäller utslagstackor och baggar  upp till 5-6 års ålder. Själv skattar jag fårkött högre än lammkött. Lycka till med ditt fina fårkött.
Titel: SV: Bagge 2.5 år göra som vanligt ??el röka?
Skrivet av: Guran skrivet 16 sep-11 kl 22:51
Vi rökte vår gammelbagge i våras (6 år). Blev otroligt gott! Filéerna rökte vi dock inte och det var de godaste filéer jag ätit någonsin! Vi som trodde det skulle smaka päckel men ack så fel vi hade!