Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: hjärtansfröjd skrivet 15 sep-11 kl 20:05
-
Vi har fått ta bort en av våra fina tackor pga ett 'dött' öga. Jag tog febern på henne innan slakten och då hade hon 39,9. Men hon var mycket pigg och åt med god aptit, så jag undrar om jag gjorde fel? Fast då borde det väl vara en lägre temp om jag inte gjorde rätt? Anledningen till feberfrågan är att vetrinären sade att man inte skall äta köttet och djuret hade feber.
Det känns onödigt att destruera henne.
Är det någon som vet?
-
hade hon ont av ögat?
-
Vad är ett dött öga ???
Något som är inflammerat eftersom hon fick feber.. ??
-
Man äter inte djur som har feber, oberoende av feberns orsak. Destruktion rekommenderas!
-
vi skickade vår tacka till destruktion som vi fick ta bort pga av ett fult spensår, och hon hade inte ens feber eller var allmänpåverkad. Men kändes inte rätt och äta köttet då det ändå förekom någon form av infektion i kroppen, om än lokalt i ett sår.
Finns ju en anledning till att djuren veterinärbesiktigas innan slakt... eller ja det finns ju flera!
-
Den där vetrenären borde nog läsa på lite bättre,ett fårs normal temperatur ligger mellan 38,5-39,5 C men det varierar,så 39,9 är inget att hetsa upp sig för.Det är också stor skillnad på att ta vara på köttet efter ett sjukt djur och ett skadat djur.Är organen efter ett skadat djur normala i färg o lukt,levern är en bra indikator på hälsotillståndet,så är det ingen större risk att konsumera köttet.
-
Körven har rätt, 39,9 grader är inte betraktat som feber - tar man tex tempen på en tacka som går ute i solen så får man ofta temp på över 40 grader. Dessutom, om det var själva ögonkroppen som var skadad så påverkar inte det resten av kroppen - ögat är en helt fristående kropp och bakterier passerar inte mellan ögat och resten av kroppen.
Ät du lugnt!!