Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Znibban skrivet 14 sep-11 kl 18:15

Titel: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Znibban skrivet 14 sep-11 kl 18:15
Jag har redan fyll frysen med alla andra odlade delikatesser :P
Behöver tips om vad man kan göra som inte kräver kyllagring. Har tyvärr ingen jordkällare (den hade förstås inte varit tillräckligt kall nu heller).
Har någon recept på ex äppelmos som konserveras i ugn så den tål rumstemperatur.
Vad gör ni.
Jag skickade iväg 90 kg till Sövde musteri men det kostar ju att köpa must även om man får 6:- rabatt på varje 65cl flaska, så jag har fortfarande 26 flaskor tillgodo för den kvoten.  Vi plockade bara lite på ett av 4 proppfulla Katjaträd. Har ett jättegammalt matäppleträd som dignar av frukt.
Jag ger hönsen men hur mycket kan de äta?
Hur gör ni?
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: kurt skrivet 14 sep-11 kl 18:21
Grundrecepten på äppelmos med 2 krm natriumbensoat per 2 kg äpplen ger ett mos som utan problem klarar rumstemperatur, om man bara i övrigt har bra hygien med rena glas och varma burkar.

Det går ju att torka äppelringar, men då skall man ha en tork och de måste hindras från att oxidera.
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Znibban skrivet 14 sep-11 kl 18:38
Hur gör ditt äppelmos? Mixar eller kokar du bitar ??? Hur mycket socker behövs?
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Magnus73 skrivet 14 sep-11 kl 18:52
Sitter just nu och dricker äppelsaft som blev otroligt god,kanske kan va en ide att göra.
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Jennyt skrivet 14 sep-11 kl 19:00
Äppelringar är verkligen en hit! Jag bryr mig inte om att de oxiderar. Jag kärnar ur dem, skär i tunna skivor, lägger på plåt åsså in i ugnen på 50 grader en stund. Tar sedan ut plåten, och kör in den igen dagen efter..... efter detta kan man hänga upp dem på snöre i taket om man vill..... eller så kan man fortsätta med ugns-proseduren tills de är torr nog att lägga i burk.

Äppelvin kanske? Eller så kan du ju göra egen äppelmust.... kanske med lite kanel i?..... Äppelglögg :P

..... eller förrästen..... köp en frys till ;D
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Znibban skrivet 14 sep-11 kl 19:11
Tack för era snabba svar.  :D
Hoppas detta kan bli en tråd med smaskiga recept för det finns ju egentligen mängder att göra av äpplen.
Man ska ju inte glömma smoothiesar. Mixa apelsinjuice, banan och äpple.  :D
Ska testa att torka äppelringar i ugnen, det är ju inte bara ätbart man kan ju ha det i dekorationer också ::)
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: karsan skrivet 14 sep-11 kl 20:41
-Har man en råsaftcentrifug kan man bli av med många äpplen den vägen.  Cider blir det i princip av sig själv när råsaftjuicen fått stå någon vecka.  Och den färska äppeljuicen är himmelsk.
- Mikrar man äppelbitar får man koncentrerat äppelmos  som tar mindre plats i frysen.
-torkade äppen - ingen lag på att det måste vara just ringar - skivor (1 cm tjocka)  av alla fasoner funkar. 50 grader i ugn. Kan klippas i bitar efter torkning och användas som russin. Eller ätas som godis.
- Äppelsaft, dvs slarviga bitar kokta i vatten och silade i trådsil eller spagettigrej, går snabbt att göra. Gott.
- Nästan alla slags grytor och t ex spagettisås blir ännu godare kokt med lite äppelbitar.
- Man kan skiva ner äppelbitar direkt i gröten i stället för att göra mos först.
- Äppelsinmarmelad - massa äppelbitar, socker, koncentrad apelsinjuice, lite strimlat apelsinskal, något citronsyra. Kokas sakta.
- Har man bär i frysen kan man göra hallon-äpple-marmelad, vinbär-äpplemarmelad, etc.
- vinteräpplen omsorgfullt plockade så de inte är stötta håller till jul ungefär (hos oss i alla fall). Förvaras på verandan. Skyddas mot trastar.
- förståss: Klassikerna äppelkräm, äppelpaj, äppelkaka.  Kräm till efterrätt verkar helt bortlagt men går faktiskt i moderna barn. Fast inget av detta gör något större hål i äppelmattan under träden.
- en hög äpplen i ett hörn av trädgården till rådjuren i vinter är också en användning.
- sista utvägen - äpplen och äppelrester av alla sorter i trädgårdslandet blir gödning till nästa års grönsaker. Inte så dumt det heller.
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: kurt skrivet 15 sep-11 kl 04:03
Gör man stora mängder äppelmos så bör man ha utrustning för att passera dem (helst maskin), så att man slipper skala och kärna ur dem. I mindre skala är det mycket effektivt att skala och skiva äpplena och blanda dem med lite socker direkt i grytan (med lite askorbinsyra eller citronsyra, så att de inte oxiderar). Sedan låter man dem stå svalt några timmar. Sockret drar då ut vätska ur äpplena och man kan koka äppelmos utan att tillsätta något vatten och utan att det bränner vid, koktiden blir mycket kortare när äpplen redan är mjuka av sockret.
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Turnit skrivet 18 sep-11 kl 08:48
Jag har en klassisk vagga när jag gör mos....gick kanon förra året....men i år har jag nog 10 ggr mer äpplen...så nu ska jag ge mig på att göra saft, skiva äpplen och styckfrysa till vinterns äpplekakor....
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Jenny på Stora Väsby skrivet 20 sep-11 kl 21:58
Min räddning i äppeltider är en gammal råkostcentrifug inköpt för 60 spänn på loppis - jag och mannen körde genom 30 kg häromdan. Ska man göra cider går det utmärkt att stoppa i hela äpplet med skal, kärnor och allt. Ska man vildjäsa (inte tillsätta någon jäst själv) funkar det superbra eftersom det finns massor av naturlig jäst på skalen.

För all annan äppelhantering finns det en vän i viken. Den fantastiska klassiska mackapären Moster Huldas äppelskalare. Liten och handdriven avverkar den metervis av äpplen genom att i en enda sväng både skala, kärna ur och skiva. Det kan ju inte bli bättre.

http://www.hus-modern.se/appelskalare--moster-huldas--p-397-c-143.aspx (http://www.hus-modern.se/appelskalare--moster-huldas--p-397-c-143.aspx)

Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Borka skrivet 20 sep-11 kl 22:10
Härligt med massa äpplen! :D Jag håller som bäst på och skär mina i ringar å hänger upp på trådar. Förslagsvis nära taket, fäst på spikar mellan två väggar, så är de inte i vägen. Jag har inte ungnstorkar först utan bara lufttorkat. Funkar bra tycker jag, klara på max en vecka.
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 20 sep-11 kl 22:17
Jag har oxå massa äpplen men jag har problemet att när jag tar in dom i gör nåt med dom så kommer fruktflugor i mängder  :-X hur löser man det problemet .
Kan man göra äppel juice på nåt sätt utan centrifug?
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Lorita skrivet 20 sep-11 kl 22:19
Vi äter så mycket vi vill och sen tar jag med mig till jobbet, all fall frukt ger jag till djuren
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 20 sep-11 kl 22:21
Har provat att ge hönsen äpplen men dom äter dom inte. :-\
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: sydtobak skrivet 20 sep-11 kl 22:23
Hur gör ditt äppelmos? Mixar eller kokar du bitar ??? Hur mycket socker behövs?
För att äppelmosen skall hålla utan att frysas går det ganska mycket socker. Har inte exakt i skallen, men har för mig att det var 500g/L färdigkokt mos. Utöver detta använder jag askorbinsyra för att den inte skall mörkna och natriumbensoat för att ytterligare öka hållbarheten. Och jag passerar inte mosen, jag tycker om när det är lite struktur med småbitar i. Men det är ju en smaksak.
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: tinna.m skrivet 20 sep-11 kl 22:26
Jag har oxå massa äpplen men jag har problemet att när jag tar in dom i gör nåt med dom så kommer fruktflugor i mängder  :-X hur löser man det problemet .
Kan man göra äppel juice på nåt sätt utan centrifug?

Men det brukar kosta 50 - 100:- för en råsaftscentrifug på loppisarna. Kolla!
Hon här kanske vill byta mot ägg eller ridtur?!
http://www.blocket.se/vastmanland/Juicepress_Rasaftcentrifug_35336810.htm?ca=9&w=1 (http://www.blocket.se/vastmanland/Juicepress_Rasaftcentrifug_35336810.htm?ca=9&w=1)
Fast den här är bättre:
http://www.blocket.se/uppsala/Tvattmaskin_och_centrifug_35848898.htm?ca=9&w=2 (http://www.blocket.se/uppsala/Tvattmaskin_och_centrifug_35848898.htm?ca=9&w=2)
Och den här är bäst:
http://www.blocket.se/orebro/Wascator_Fastighetsmodell_Centrifug_32082846.htm?ca=9&w=2 (http://www.blocket.se/orebro/Wascator_Fastighetsmodell_Centrifug_32082846.htm?ca=9&w=2)
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Helena R skrivet 20 sep-11 kl 22:37
Har provat att ge hönsen äpplen men dom äter dom inte. :-\

Mina äter väldigt gärna äpplen... Åkerö. Är dina kräsna på att de vill ha en viss sort kanske? ::) ;)
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Battlepoodle skrivet 04 okt-11 kl 10:49
Äppelströssel

Mycket gott, godare än vanliga russin/strössel.

Hittade en bra beskrivning här, det är ungefär så som jag gör: http://frun-pa-landet.blogspot.com/2011/09/appeltider.html (http://frun-pa-landet.blogspot.com/2011/09/appeltider.html)
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: TillVaraTa skrivet 12 okt-11 kl 10:55
Äppelringar torkar jag på snören i taket, går på ett par dagar om man skär tunnt. Äppelmos går att efterkonservera, dvs koka burkarna i vatten efter att man fyllt och förslutit dem. Då slipper man tillsätta konserveringsmedel. Använd små burkar, moset blir dåligt ganska fort efter att man öppnat dem.
Äppelvin är en höjdare, men blir riktigt gott först efter att ha lagrats en fem år sådär.
Äppelmust. Låter som om du behöver köpa dig en egen press. Skicka till musteri blir ju fånigt olönsamt.
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: christelle skrivet 14 okt-11 kl 13:28
Min räddning i äppeltider är en gammal råkostcentrifug inköpt för 60 spänn på loppis - jag och mannen körde genom 30 kg häromdan. Ska man göra cider går det utmärkt att stoppa i hela äpplet med skal, kärnor och allt. Ska man vildjäsa (inte tillsätta någon jäst själv) funkar det superbra eftersom det finns massor av naturlig jäst på skalen.

För all annan äppelhantering finns det en vän i viken. Den fantastiska klassiska mackapären Moster Huldas äppelskalare. Liten och handdriven avverkar den metervis av äpplen genom att i en enda sväng både skala, kärna ur och skiva. Det kan ju inte bli bättre.

[url]http://www.hus-modern.se/appelskalare--moster-huldas--p-397-c-143.aspx[/url] ([url]http://www.hus-modern.se/appelskalare--moster-huldas--p-397-c-143.aspx[/url])

Vilken fiffig pryl- ska införskaffa en sådan omgående  :D
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: K@rene skrivet 14 okt-11 kl 13:41
Frysen: äppelmos i stora mängder, äpplekaka i halvstora mängder
I kylen; äppelgelé (underbar) det går m mycket äpplen så det sparas til riktigt goda ögonblick med maken  :-*
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Ingelavw skrivet 14 okt-11 kl 13:44
... när jag bodde i stan vinterförvarade jag äpplen vi fick på balkongen. jag la in varje äpple i tidnings papper... sen ner i en kartong... sen kartongen i en ny kartong och så tidningar som isolering emellan. Sen ställde jag kartonen/erna så det inte kom allt för mycket snö/regn på dom och äpplena höll bra.
Nu har jag jordkällare och lägger ner äpplena där.. jag har kokat lite saft och alla djuren har mumsat i sig massor med äpplen--- vi *hackar/mosar* sönder dom lite så har fåglarna oxå mummsat :-)
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Lena K.L. skrivet 14 okt-11 kl 19:32
Men det brukar kosta 50 - 100:- för en råsaftscentrifug på loppisarna. Kolla!

Och den här är bäst:
[url]http://www.blocket.se/orebro/Wascator_Fastighetsmodell_Centrifug_32082846.htm?ca=9&w=2[/url] ([url]http://www.blocket.se/orebro/Wascator_Fastighetsmodell_Centrifug_32082846.htm?ca=9&w=2[/url])


Kan man använda en "vanlig" centrifug som råkostcentrifug, eller va menar du?! Hur gör man??!
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: tinna.m skrivet 14 okt-11 kl 23:51
Kan man använda en "vanlig" centrifug som råkostcentrifug, eller va menar du?! Hur gör man??!
Jo det går. Frusna äpplen som får töa är lättast. Kör dem som de är i centrifugen. Det går att lägga dem i örngott och lägga i centrifugen så blir det mindre grums, men mer pill att få centrifugen att gå jämnt. I en vanlig tvättmaskin funkar det inte för den kommer i obalans hur du än gör.
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: MissT skrivet 08 jul-13 kl 00:19
Så många bra tips. Måste skaffa en äppelsvarv. Har ett bra recept på äppledricka. Lägger in det när jag hinner.
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Znibban skrivet 09 jul-13 kl 10:21
Förra året investerade jag i en fruktpress och en kompostkvarn på extrapris som bara används till att riva frukt. Jag gjorde äppelmust, päronmust och en blandning av de både - den blev helt underbar!
Plommon blev till vin likaså hela  (absolut hela ...10 kg) vindruvsskörden  gick till vintillverkning.
I år ska jag nog testa äppelvin tror jag. Vinerna blev ju inte så supergoda  :P men man kan ju hoppas att lagring ska ändra detta  :-[.
Annars får jaag väl göra vinäger av allihop!  :D
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Loke skrivet 11 jul-13 kl 01:34
Själv drabbas jag av extrem trötthet när jag tittar upp på den kommande skörden..
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: christelle skrivet 11 jul-13 kl 08:37
Rådjur, stannfåglar, hästar och andra husdjur gillar äpplen - orkar du inte ta reda på dem för egen del så spara dem till djuren som vinterfoder/tillskott.
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: tesåpa skrivet 19 jul-13 kl 17:26
Mina äter väldigt gärna äpplen... Åkerö. Är dina kräsna på att de vill ha en viss sort kanske? ::) ;)
Får gillar äpplen.
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: MissT skrivet 18 aug-13 kl 00:12
Recept på Äpple MER:

3 liter äpplen i tunna skivor
3 liter kallt vatten
1 struken msk citronsyra
1 tsk natriumbensonat

Slå vattnet över äpplena. Låt stå svalt 3 dygn. Sila och tillsätt 1/2 kg socker. Rör tills allt är smält.

Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Peter81 skrivet 22 aug-13 kl 20:49
Borde man inte kunna göra något romtopf-aktigt av äpplen?
Annars kan jag tippsa om att äpplen och annan frukt funkar jättebra att lägga i en 1-2-3 lag istället för att bara använda gurka, man kan gärna blanda också. Dock ger det väl inte nån jättelång hållbarhet.
Borde man inte kunna göra typ mjölksyrning också?
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: sizz skrivet 22 aug-13 kl 20:52
Äppelgele, blanda gärna olika sorters äpplen... sååå gott till höstens alla grytor och stekar...


ÄPPELGELÉ MED TIMJAN
2 kg knappt mogna syrliga äpplen eller för mycket vacker gelé, paradisäpplen.
1 l vatten
9 dl strösocker per liter avrunnen saft
2 msk torkad timjan
Skär äpplena i bitar, paradisäpplen i halvor.

Koka upp vattnet, lägg i frukten och låt koka under lock i ca 10 minuter tills frukten är mjuk. Häll massan i en silställning och låt självrinna ca 30 minuter.

Mät upp saft och socker. Koka saften i 2 minuter utan lock. Ta grytan från värmen och tillsätt socker lite i taget och timjan. Rör om tills sockret löst sig.

Koka upp och låt koka kraftigt utan lock och omrörning i 10 minuter. Gör geléprov. Koka eventuellt ytterligare några minuter.

Ta grytan från värmen och låt stå ca 5 minuter. Ös upp gelét i varma väl rengjorda burkar. Fyll ända upp, geléet krymper då det svalnar. Förslut genast.
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Sågaren skrivet 22 aug-13 kl 21:02
råsaft fryser jag in i petflaskor kör hela rena äpplen från egna träd som naturligtvis inte sprutas
testa jag tycker att det känns som uppåttjack.
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Broberg skrivet 22 aug-13 kl 21:11
Förädla genom jäsning.
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Argos skrivet 29 aug-13 kl 17:36
Nån som provat lägga in äpple i sockerlag? Menar typ som man gör med persikor och päron?? får äpple i en aldrig sinande ström!  ::) snål som man är säger man ju inte nej, PS Mos har jag redan i tonvis, must lika så, så grunna på om det går att lägga in dom på ovan nämnda sätt?
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: karsan skrivet 06 sep-13 kl 17:43
Argos, jag skulle pröva.  Misstänker att det beror lite på äppelsort.  Transparent Blanche t.ex. blir antagligen mos, men fastare varianter kan funka. Man kan ju också frysa in äppelbitar i snygga bitar, askorbinsyra på för att de inte ska bli bruna, och lägga råa i sockerlagen när det är dags för servering.
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Znibban skrivet 17 okt-13 kl 06:19
Förädla genom jäsning.

Jepp, det har jag precis gjort. Det står nu och bubblar för fullt. Enligt receptet skulle jag ha 13 kg äpple - finhackade.  :-[ Nu är jag lite bekväm så jag passade på när vi mustade, att ta 13 kg äpplegegga från kompostkvarnen. Det fyllde nästan hela jäskärlet. Vi får se hur det blir detta. Bubblar gör det ialla fall.
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: kurt skrivet 17 okt-13 kl 07:08
Borde man inte kunna göra något romtopf-aktigt av äpplen?
Annars kan jag tippsa om att äpplen och annan frukt funkar jättebra att lägga i en 1-2-3 lag istället för att bara använda gurka, man kan gärna blanda också. Dock ger det väl inte nån jättelång hållbarhet.
Borde man inte kunna göra typ mjölksyrning också?

Naturligtvis kan man göra det, men det kommer att gå åt enorma mängder alkohol!

Fermenterar man äpplen så får man antingen cider eller vinäger! Inget nytt under solen!
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: Peter81 skrivet 30 okt-13 kl 12:31
Ja, men tänk vad gott med äppelrom som man kan dricka när frukten är uppäten!
Funderade mer på om man kunde syra ringar eller bitar av äpplen som surkål och sen använda som pickles. Är det görbart?
Titel: SV: Vad gör ni av alla era äpplen
Skrivet av: hearted skrivet 02 mar-14 kl 14:27
Cider på vildäpplen blir gott, naturjäsning liksom... :)