Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Lill-Hasta skrivet 12 sep-11 kl 14:22
-
Hej.
Jag har kört äpplen genom en råsaftcentrifug och sedan hällt på jäshink och i med vinjäst som jag har läst på bla Rosenhills hemsida att man kan göra. Nu bubblar det ur hinken. Inte med någon superfart men bubblar gör det.
Sedan dess har jag läst att man eventuellt måste sätta till lite socker/sockerlösning för att få till rätt jäsning och alkoholhalt.
Någon som kan ge tips?
Räcker det att låta musten jäsa på av sig själv eller bör jag kolla med alkoholmätare och se om jag ska tillsätta socker? Jag hällde i must och vinjäst i hinken för en vecka sedan.
Glad för svar :-)
-
Äpplen ger 4-6% alkohol. Det räcker nog åt dig, du blir så ostyrig när du blir full. :-)
-
Äpplen ger 4-6% alkohol.
Alkoholhalten är nog snarare beroende av sockerhalten och jästsvampen.
Det finns jästsvampkulturer som klarar upp till 18% alkoholhalt innan svamparna dör.
Men de behöver såklart näring i form av socker för att uppnå målet.
Däremot skiter svamparna i om "arombäraren" ramlade ner från ett äppelträd eller från en vinbuske (eller om de simma omkring i sockerlag).
-
Ren äpplemust utan tillsatser har en sockerhalt på 10-11%. Om man jäser den så blir det ungefär hälften så mycket alkoholprocent. Alltså ca 5%.