Alternativ.nu
Djur => Andra fjäderfän => Vaktlar => Ämnet startat av: Misonten skrivet 11 sep-11 kl 15:06
-
Kan ni rekommendera bra hemsidor med information ang allt som rör fransk jättevaktel.
/Nathalie
-
Den så kallade franska jättevakteln eller fläskvakteln är en vanlig japansk vaktel förädlad för köttproduktion.
Det som skiljer är främst storleken. Jämför en vanlig höna med en broiler.
Just på grund av det finns det nog inte någon sida som är specialiserad på info om fläskisarna...
Här är lite info om uppfödning av fläskvaktlar i Frankrike. Lable Rouge är väl lite åt ett kvalitetsmärke som garanterar vissa uppfödningsmetoder och kvaliteter på köttet.
http://www.poultrylabelrouge.com/014_differentes_volailles_caille.php (http://www.poultrylabelrouge.com/014_differentes_volailles_caille.php)
-
Kan inte hjälpa att jag tycker fläskvaktel låter lite roligt. Det kan inte vara så att det är en översättning från tyska? Kött på tyska heter Fleisch. Eller är fläskvaktel det korrekta namnet?
-
Kan inte hjälpa att jag tycker fläskvaktel låter lite roligt. Det kan inte vara så att det är en översättning från tyska? Kött på tyska heter Fleisch. Eller är fläskvaktel det korrekta namnet?
Det som kallas Fransk Jättevaktel i Sverige heter Mast Wachtel eller Fleisch Wachtel i Tyskland. Mast betyder ju fettbildande och Fleish kött (inkl fläsk). Jag började därför kalla mina för Fläskvaktel dels pga översättning av de tyska namnen. Dels för att dom är så fläskigt stora (ca dubbelt så stora som rena japaner) och dels för att jag tyckte det var kul.
Sedan har fler hängt på ;) Jag personligen gillar Fläskvaktel bättre än Fransk Jätte då Fläsk beskriver mer hur dom är och ser ut :-*
Korrekta namnet är väl egentligen Japansk vaktel (Coturnix japonica) De så kallade Fläskisarna är bara framavlade för köttproduktion. Det är ingen standardras och det finns ingen skriftlig beskrivning över hur stor och tung den ska vara, även om de flesta är överens om att en vuxen fläskis ska väga över 400g
När du avlar på Fläskisar får du vissa djur som inte blir större an vanliga japaner och vissa djur som blir stora. Det är alltså ingen stabil ras utan man måste i varje generation välja avelsdjur med omsorg annars minskar de snabbt i storlek. Om man vill specialisera sig på att föda upp stora fläskisar så är kalkonstart och kalkongöd samt hushållsvågen din bästa vän ;)
-
Sen så är det ju så att fläskvakteln inte har något att göra med frankrike, så varför den kallas "fransk jättevaktel" i sverige måste ju vara pga frankrikes "matbehov" eller hur man ska säga..
-
Sen så är det ju så att fläskvakteln inte har något att göra med frankrike, så varför den kallas "fransk jättevaktel" i sverige måste ju vara pga frankrikes "matbehov" eller hur man ska säga..
I Tyskland säger man ibland Französisch Mast Wachtel. Jag skulle tro att mycket av avelsarbetet med att ta fram fläskiskarna är gjort i Frankrike och jag tror att Frankrike är störst i Europa på uppfödning av fläskisar (rätta mig om jag har fel)
-
I Tyskland säger man ibland Französisch Mast Wachtel. Jag skulle tro att mycket av avelsarbetet med att ta fram fläskiskarna är gjort i Frankrike och jag tror att Frankrike är störst i Europa på uppfödning av fläskisar (rätta mig om jag har fel)
Men enligt källor som jag hittat så finns det en vaktel som heter typ "Jumbo giant" som har samma vikt som de "franska".
"Jumbo giant looks just like the Japanese (Coturnix) quail but it’s bigger, and it’s mainly kept for table use. The Jumbo giant egg laying activity is not as frequent as their smaller relatives but their eggs are larger and just as delicious and healthy. As to their meat quality, once you try it, you would probably not want to taste a chicken ever again."
och varför får man inte upp någon bild på en vaktel om man söker på "france giant quail" eller liknande??
-
Men enligt källor som jag hittat så finns det en vaktel som heter typ "Jumbo giant" som har samma vikt som de "franska".
"Jumbo giant looks just like the Japanese (Coturnix) quail but it’s bigger, and it’s mainly kept for table use. The Jumbo giant egg laying activity is not as frequent as their smaller relatives but their eggs are larger and just as delicious and healthy. As to their meat quality, once you try it, you would probably not want to taste a chicken ever again."
och varför får man inte upp någon bild på en vaktel om man söker på "france giant quail" eller liknande??
Kärt barn har många namn ;) Att du inte får träffar beror på att alla olika varianter jumbo faransk, fläsk osv är Coturnix Japonica i olika avlade former. I tysk litteratur(åtminstone 2 böcker som jag har kollat i) kallas de stora vaktlarna som är för köttproduktion Fleischwachtel. Bland uppfödare kallas de för Mastwachtel eller Französisch Mast Wachtel.
Jämför med höns... En tamhöna (Gallus gallus domesticus) är en höna oavsett om det är en Serama eller en Orpington.
Skillnaden är att Vaktlar inte har någon tradition som utställningsdjur så det finns ingen skriven standard. Folk hittar på namn på färger som dom får fram och kallar sina större vaktlar för jätte, jumbo eller liknande. Köper man stora vaktlar från Frankrike så är det Fransk Jättevaktel ;)
Mina är fläskiga och goda och kommer från Skåne... Jag skulle kanske börja sälja dem som Skånsk Delikatessvaktel. Det låter ju tillräckligt originellt och spännande, dessutom en lokal variant;)
-
Skånsk delikatessvaktel låter bra, det kör vi på! :) :) :)