Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: hen skrivet 05 sep-11 kl 07:04
-
Bra ämne det säger allt, låt mig nu förklara...
Förra hösten/vintern fick vi problem med avloppet i huset, vvs:arna va hemma och ordnade och lämnade en stor hög med jord/betong/metalrör i källaren denna hög släpade jag upp och la på gräsmattan... högen ligger kvar och jag skulle i helgen köra den till tippen.....
Men när jag nu skulle börja "riva" högen ser jag att här växer tomater :p små gulliga körsbärstomater...
Första tanken är USCH fy blä "bajs-tomater", men det är ju bara ovanligt bra gödslat
Vad gör jag med tomatern som är gröna och inte helt klara...
Ska dom ätas (inga problem eller?)
-
Så länge det inte är bajs på ytan av själva tomaterna ska det inte vara problem.
Det är vanligt förresten. Tomater klarar en tur genom människor och finns ofta vid avlopp mm. Om man ätit köpetomater så är de oftast odlade med f1-frön, så deras avkommor blir inte alls som sina "mammor".
-
Hur "mognar" jag dom för jag ska ta bort högen...
-
Sälj dem på den lokala marknaden. "Äkta fekalietomater från vårt egna bajs." Är ganska fantastiskt hur bra filter växter är!
-
Bred ut dem på en bricka och ställ i ett soligt fönster. Men testa att ha de omogna-halvmogna tomaterna i en gryta/pastasås el dyl, mycket gott tycker jag.
-
Jag har gjort marmelad på gröna tomater, inte min favorit men äldste sonen var helt tokig i smaken. Det finns ju en film som heter "Stekta gröna tomater" också. Värt att prova?
Jag brukar lägga de gröna som ska eftermogna inne, bredvid några äpplen. Det ska få dem att bli röda fortare pga av etylengasen.
-
Och sekunden efter jag svarat, ser jag denna tråd http://www.alternativ.nu/index.php?topic=25628.msg0#new (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=25628.msg0#new) ;)