Alternativ.nu
Djur => Får => Fårraser & avel => Ämnet startat av: Luppa skrivet 04 sep-11 kl 13:45
-
Innan jag får onda ögat så ska jag säga: Jag frågar bara av ren nyfikenhet. o:)
Hur pass inavelskänsliga är egentligen får? Det varierar ju en del mellan olika djurslag...
Går det tex att betäcka tackor med sin far eller sina söner, om man endast är ute efter lamm till slakt? Eller är risken väldigt stor för missbildningar?
-
Går det tex att betäcka tackor med sin far eller sina söner, om man endast är ute efter lamm till slakt? Eller är risken väldigt stor för missbildningar?
Vi gör så, låter pappan betäcka sina döttrar. Avkommorna går till slakt, och vi har hittills inte fått någon missbildad alls... Många vi pratat med gör så här, men sparar även av dessa inavlade djur, till liv och vidare avel, och säger att det är problemfritt?
-
Det förekommer, ibland ganska länge, men så mycket kan sägas att det är inte de mest välskötta gårdarna som gör på det viset....
De avkommor som jag sett är oftast sämre tillväxt på och ser inte sällan sämre ut (hållning, päls osv...) men om det beror på inavel eller dålig skötsel ska vara osagt.
Så, om man gör på det viset riskerar man att bli åtlöje i alla fall sin egen socken!
-
Ja... Jag kan tänka mig att det är en del inavel på dåligt skötta gårdar. Kanske inte alltid man har koll på vem som faktiskt ÄR pappa till lammen heller...
Men om man inavlar EN generation, och endast skickar till slakt så kanske det inte påverkar så mycket?
-
Ska du skicka till slakteri och vara något så när säker på att du hamnar inom rätt viktklass så köp en obesläktad bagge.
Kanske är lite svårare att lösa där du befinner dig men allt annat är otänkbart här på ön.
Ska du däremot föda upp för egen konsumtion antingen som återtag eller gårdslakt så kanske du inte behöver fundera så mycket på vikt och tillväxt.
BTW, jag räknar med att få köpa sådana dåliga lamm nu i höst för att äta själv för en si så där 200 kr styck så det säger ju lite om värdet på sådana djur.
-
Vilka defekter (genfel) finns hos fåren? I första generation inavel är det vel dessa dolda defekterna som kan dyka upp som är problemet? Sämre tilväxt och fruktbarhet kommer vel först etter flera generationer inavel?
Jag frågade min gubbe om det inte var en god ide att använda vår super-bagge på sina dötre. Han svarade at då kan vi heller kasta 1000-kronorssedlarna ut fönstret... Men han kunde inte svara på vilka defekter som kan dyka upp ???
-
Jag har inte märkt några som helst problem med defekter på 1 generation.. Vi har använt samma bagge 2 säsonger de senaste åren och det har inte varit några problem alls. Men efter två säsonger har vi alltid bytt ut till en helt obesläktad bagge.
-
Men om man inavlar EN generation, och endast skickar till slakt så kanske det inte påverkar så mycket?
Vi har inte märkt några som helst problem. Lammen är lika stora, lika fina och klassar sig lika bra på slakteriet, oavsett om de är inavlade en generation eller ej.
Jag tror och upplever att detta går utmärkt och vet som sagt många som gör så, och jag skulle varken klassa vår egen eller dem som mindre välskötta gårdar/besättningar... ::) Snarare är det så att vi själva har fått beröm för våra djur/våran djurhållning, både av länsstyrelsens kontrollanter och andra utomstående...
-
Även jag inavlar friskt. Förstår verkligen inte vad som skulle vara fel med det? Latent liggande sjukdomar och dåliga anlag visar sig då och det kan vara en fördel att gallra bort dem. Jag tycker själv jag har väldigt fina och kraftiga djur. Inga sjukdomar och mycket bra klövar så jag är lite rädd att ta in nya djur. Jag tänker hålla min grupp sluten så länge djuren är helt friska och fina.
Men jag säljer inga avelsdjur utan allt är för egen konsumtion eller köttförsäljning. Säljer man avelsdjur tycker jag att man måste vara noggrannare med föräldradjuren. Många djur, speciellt lantraserna är mycket kraftigt inavlade men de dåliga anlagen är bortplockade så de djuren är nu starka och livskraftiga.